Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čerstvá ryba je lesklá, slizká a příjemně voní

  11:46aktualizováno  11:46
Ryby nekupujeme tak často jako maso. Abychom pořídili správně, měli bychom se vyzbrojit alespoň teoretickými znalostmi. Proto MF DNES přináší několik rad, kterých je dobré se držet při nákupu rybího masa.

Mrazenou rybu je dobré spotřebovat do tří měsíců. | foto: Profimedia.cz

1. Mrazená ryba je méně hodnotná než čerstvá?
Není. Pokud byla ryba zamrazena při teplotě -40 stupňů Celsia, přemění se voda obsažená v rybí svalovině ve velmi jemné krystalky ledu a maso zůstává po rozmrazení pevné, stejně jako u ryb čerstvých.

I nutriční složení je jen málo odlišné, hlavní rozdíl je v obsahu mastných kyselin omega 3, který po zabití ryby rychle klesá a ubývá i ve zmrazeném stavu. Mrazenou rybu je tedy dobré spotřebovat nejpozději do tří měsíců.

Kuchyňská příprava mrazených ryb je jednodušší, odpadá nepříjemné čištění, mrazené filety jsou většinou zbaveny i kostí. Výhodou je i to, že mrazené ryby jsou k dostání po celý rok, zatímco čerstvé jsou sezonní záležitost.

2. Proč jsou ryby tak rychle "uvařené"?
Rybí maso obsahuje jen velmi málo pojivových bílkovin a vůbec žádnou bílkovinu elastin, která se vyskytuje v kožních vazivech zvířat a brání rychlejšímu měknutí masa. Právě tato skutečnost je příčinou snadné a rychlé kulinární úpravy rybího masa.

3. Které ryby mají nejméně kostí?
U rybího masa nás nejvíce trápí malé drobné kostice, které se nedají z masa odstranit. Ze sladkovodních ryb jich má hodně například cejn, okoun nebo kapr, z mořských sledi a sardinky. Kvůli malým kostičkám posuzujeme kvalitu ryby negativně i přesto, že samo maso může být velmi jemné a chutné.

Některé technologické procesy zpracování mořských ryb, jako je marinování, solení a zpracování do konzerv, tyto kostice změkčují a umožňují jejich přímou konzumaci ve výrobku.

Pevné maso bez malých kostí má třeba candát nebo losos. Úplně bez kostí je maso žraloka (ostroun obecný), kosti nemá ani mořský ďas nebo rejnok, protože se z celé ryby využívají jen trojúhelníkové ploutve bez kůže.

4. Které rybí maso je nejchutnější?
Za chutnější bývá považováno maso tučnějších ryb. Maso treskovitých ryb, které mají nižší obsah tuku ve svalovině, je sice také chutné, ale suché. Napravit to může kulinářská úprava, třeba použití másla při pečení nebo šetrná tepelná úprava, která by neměla být dlouhá.

5. Co způsobuje pach "po rybině"?
Některé ryby mají zcela specifickou vůni. Třeba svalovina žraloka páchne silně po čpavku. Maso lipana nebo okounka pstruhového páchne slabě po okurkách. Typickou bahenní vůni a příchuť mají sladkovodní ryby chované ve stojatých, silně zabahněných rybnících nebo ryby pocházející z močálovitých vod.

Tato nepříjemná bahenní pachuť rybího masa je způsobena přítomností drobnohledných řas, které ryby polykají s potravou. Z masa ji lze odstranit krátkodobým sádkováním v čisté tekoucí vodě.

6. Jak poznám, že je ryba čerstvá?
Čerstvá ryba se leskne, má příjemnou rybí vůni a na sobě tenkou nezakalenou vrstvu slizu. Oči jsou čiré, vypouklé a lesklé. Žábry musí být červené. Pokud do ryby píchnete prstem, měl by se důlek rychle "narovnat", pokud zůstane, maso není čerstvé.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz, Máslo

Nejčtenější

Diesely nikdo nechce. V britských automobilkách hrozí masivní propouštění

(Ilustrační snímek)

Pracovníci automobilového průmyslu ve Velké Británii mají důvod k obavám. Snaha o ukončení provozu dieselových vozidel...

Brity pobouřila cibule v plastu z Lidlu. Mayová vyhlásila odpadu válku

Lidl začal prodávat loupané cibule v plastu. Zákazníci krok kritizují.

Britové na sociálních sítích kritizují diskontní řetězec Lidl za to, že začal prodávat loupanou cibuli v plastových...



PŘEHLEDNĚ: Bankovní účty pod kontrolou. Startuje revoluce v bankovnictví

internetové bankovnictví, platba, internet, účet, banka, počítač, peníze

Bankovní trh se o víkendu výrazně promění. V sobotu totiž začíná platit nový zákon o platebním styku, který finančním...

Spodničkáři Jejího Veličenstva přišli o licenci. Kvůli pikanteriím v knize

Britská královna Alžběta II. na garden party v zahradách Buckinghamského paláce...

Společnost Rigby & Peller měla výsadní postavení – dodávala luxusní spodní prádlo přímo do Buckinghamského paláce. S...

Rasistická kampaň H&M má dohru. Řetězec zavírá obchody v Jižní Africe

Rasistická reklama společnosti H&M.

Reklama švédské oděvní společnosti H&M s černošským chlapcem v mikině „nejhustší opice v džungli“ vyvolala v Jižní...

Další z rubriky

SROVNÁNÍ: Benzin a nafta zdražují. Nejdráže natankujete na Vysočině

(Ilustrační snímek)

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu mírně stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil oproti minulé...

Nebrečeli jste u stromečku štěstím? Dárek můžete vrátit, nabízejí firmy

(ilustrační snímek)

Vánoční dárky, které se nesetkají se zájmem obdarovaného, lze v řadě obchodů vrátit či vyměnit. Internetových obchodů,...

VIDEO: Alza otevírá obchod bez prodavačů, testuje i hologramy

Obchod budoucnosti Alza.cz

Internetový prodejce Alza.cz otevře příští týden na pražské Floře prodejnu pouze se samoobslužnými boxy. Nazývá jej...

Najdete na iDNES.cz