Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čerstvá ryba je lesklá, slizká a příjemně voní

  11:46aktualizováno  11:46
Ryby nekupujeme tak často jako maso. Abychom pořídili správně, měli bychom se vyzbrojit alespoň teoretickými znalostmi. Proto MF DNES přináší několik rad, kterých je dobré se držet při nákupu rybího masa.

Mrazenou rybu je dobré spotřebovat do tří měsíců. | foto: Profimedia.cz

1. Mrazená ryba je méně hodnotná než čerstvá?
Není. Pokud byla ryba zamrazena při teplotě -40 stupňů Celsia, přemění se voda obsažená v rybí svalovině ve velmi jemné krystalky ledu a maso zůstává po rozmrazení pevné, stejně jako u ryb čerstvých.

I nutriční složení je jen málo odlišné, hlavní rozdíl je v obsahu mastných kyselin omega 3, který po zabití ryby rychle klesá a ubývá i ve zmrazeném stavu. Mrazenou rybu je tedy dobré spotřebovat nejpozději do tří měsíců.

Kuchyňská příprava mrazených ryb je jednodušší, odpadá nepříjemné čištění, mrazené filety jsou většinou zbaveny i kostí. Výhodou je i to, že mrazené ryby jsou k dostání po celý rok, zatímco čerstvé jsou sezonní záležitost.

2. Proč jsou ryby tak rychle "uvařené"?
Rybí maso obsahuje jen velmi málo pojivových bílkovin a vůbec žádnou bílkovinu elastin, která se vyskytuje v kožních vazivech zvířat a brání rychlejšímu měknutí masa. Právě tato skutečnost je příčinou snadné a rychlé kulinární úpravy rybího masa.

3. Které ryby mají nejméně kostí?
U rybího masa nás nejvíce trápí malé drobné kostice, které se nedají z masa odstranit. Ze sladkovodních ryb jich má hodně například cejn, okoun nebo kapr, z mořských sledi a sardinky. Kvůli malým kostičkám posuzujeme kvalitu ryby negativně i přesto, že samo maso může být velmi jemné a chutné.

Některé technologické procesy zpracování mořských ryb, jako je marinování, solení a zpracování do konzerv, tyto kostice změkčují a umožňují jejich přímou konzumaci ve výrobku.

Pevné maso bez malých kostí má třeba candát nebo losos. Úplně bez kostí je maso žraloka (ostroun obecný), kosti nemá ani mořský ďas nebo rejnok, protože se z celé ryby využívají jen trojúhelníkové ploutve bez kůže.

4. Které rybí maso je nejchutnější?
Za chutnější bývá považováno maso tučnějších ryb. Maso treskovitých ryb, které mají nižší obsah tuku ve svalovině, je sice také chutné, ale suché. Napravit to může kulinářská úprava, třeba použití másla při pečení nebo šetrná tepelná úprava, která by neměla být dlouhá.

5. Co způsobuje pach "po rybině"?
Některé ryby mají zcela specifickou vůni. Třeba svalovina žraloka páchne silně po čpavku. Maso lipana nebo okounka pstruhového páchne slabě po okurkách. Typickou bahenní vůni a příchuť mají sladkovodní ryby chované ve stojatých, silně zabahněných rybnících nebo ryby pocházející z močálovitých vod.

Tato nepříjemná bahenní pachuť rybího masa je způsobena přítomností drobnohledných řas, které ryby polykají s potravou. Z masa ji lze odstranit krátkodobým sádkováním v čisté tekoucí vodě.

6. Jak poznám, že je ryba čerstvá?
Čerstvá ryba se leskne, má příjemnou rybí vůni a na sobě tenkou nezakalenou vrstvu slizu. Oči jsou čiré, vypouklé a lesklé. Žábry musí být červené. Pokud do ryby píchnete prstem, měl by se důlek rychle "narovnat", pokud zůstane, maso není čerstvé.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz, Máslo

Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...



Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Ceny pozemků pro dům vyskočily na dvojnásobek. Kolik stojí ve vašem kraji?

Inženýrské sítě

Ceny stavebních pozemků stoupaly nejstrměji v posledních sedmi letech na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a ve...

Hladové české firmy posílí tisíc Filipínců, pracantů s dobrou angličtinou

Filipínský dělník

Do Česka má letos prostřednictvím vládního programu na zaměstnávání cizinců přijet tisíc Filipínců. Budou vítanou...

Další z rubriky

Stravenky od Lidlu a Kauflandu budou i elektronické

Lidl začal vydávat vlastní stravenky, zatím je dostávají je zaměstnanci...

Lidl a Kaufland spouští ve spolupráci s ČSOB a Mastercard stravenkovou platební kartu. Jde o elektronickou verzi...

Téměř stejné, obchody prodávají velikonoční figurky i z falešné čokolády

Velikonoční figurky

Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se proto vyplatí...

Ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách. Získají je stravenkové firmy

Ilustrační snímek

Stravenkové firmy dokážou až třetinu svého zisku vygenerovat na propadlých stravenkách. Konkurenční stravenka, se...

Najdete na iDNES.cz