Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čerstvá ryba je lesklá, slizká a příjemně voní

  11:46aktualizováno  11:46
Ryby nekupujeme tak často jako maso. Abychom pořídili správně, měli bychom se vyzbrojit alespoň teoretickými znalostmi. Proto MF DNES přináší několik rad, kterých je dobré se držet při nákupu rybího masa.

Mrazenou rybu je dobré spotřebovat do tří měsíců. | foto: Profimedia.cz

1. Mrazená ryba je méně hodnotná než čerstvá?
Není. Pokud byla ryba zamrazena při teplotě -40 stupňů Celsia, přemění se voda obsažená v rybí svalovině ve velmi jemné krystalky ledu a maso zůstává po rozmrazení pevné, stejně jako u ryb čerstvých.

I nutriční složení je jen málo odlišné, hlavní rozdíl je v obsahu mastných kyselin omega 3, který po zabití ryby rychle klesá a ubývá i ve zmrazeném stavu. Mrazenou rybu je tedy dobré spotřebovat nejpozději do tří měsíců.

Kuchyňská příprava mrazených ryb je jednodušší, odpadá nepříjemné čištění, mrazené filety jsou většinou zbaveny i kostí. Výhodou je i to, že mrazené ryby jsou k dostání po celý rok, zatímco čerstvé jsou sezonní záležitost.

2. Proč jsou ryby tak rychle "uvařené"?
Rybí maso obsahuje jen velmi málo pojivových bílkovin a vůbec žádnou bílkovinu elastin, která se vyskytuje v kožních vazivech zvířat a brání rychlejšímu měknutí masa. Právě tato skutečnost je příčinou snadné a rychlé kulinární úpravy rybího masa.

3. Které ryby mají nejméně kostí?
U rybího masa nás nejvíce trápí malé drobné kostice, které se nedají z masa odstranit. Ze sladkovodních ryb jich má hodně například cejn, okoun nebo kapr, z mořských sledi a sardinky. Kvůli malým kostičkám posuzujeme kvalitu ryby negativně i přesto, že samo maso může být velmi jemné a chutné.

Některé technologické procesy zpracování mořských ryb, jako je marinování, solení a zpracování do konzerv, tyto kostice změkčují a umožňují jejich přímou konzumaci ve výrobku.

Pevné maso bez malých kostí má třeba candát nebo losos. Úplně bez kostí je maso žraloka (ostroun obecný), kosti nemá ani mořský ďas nebo rejnok, protože se z celé ryby využívají jen trojúhelníkové ploutve bez kůže.

4. Které rybí maso je nejchutnější?
Za chutnější bývá považováno maso tučnějších ryb. Maso treskovitých ryb, které mají nižší obsah tuku ve svalovině, je sice také chutné, ale suché. Napravit to může kulinářská úprava, třeba použití másla při pečení nebo šetrná tepelná úprava, která by neměla být dlouhá.

5. Co způsobuje pach "po rybině"?
Některé ryby mají zcela specifickou vůni. Třeba svalovina žraloka páchne silně po čpavku. Maso lipana nebo okounka pstruhového páchne slabě po okurkách. Typickou bahenní vůni a příchuť mají sladkovodní ryby chované ve stojatých, silně zabahněných rybnících nebo ryby pocházející z močálovitých vod.

Tato nepříjemná bahenní pachuť rybího masa je způsobena přítomností drobnohledných řas, které ryby polykají s potravou. Z masa ji lze odstranit krátkodobým sádkováním v čisté tekoucí vodě.

6. Jak poznám, že je ryba čerstvá?
Čerstvá ryba se leskne, má příjemnou rybí vůni a na sobě tenkou nezakalenou vrstvu slizu. Oči jsou čiré, vypouklé a lesklé. Žábry musí být červené. Pokud do ryby píchnete prstem, měl by se důlek rychle "narovnat", pokud zůstane, maso není čerstvé.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz, Máslo

Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Máma se synem zašpuntovali víno kondomem, nápad jim vydělává miliony

Balení vinných kondomů.

Jistě jste už někdy ztratili špunt od lahve a dumali, jak situaci vyřešit. Američanka Laura Bartlettová se svým synem...



Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...

Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Další z rubriky

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

TEST DNES: „Jako olizovat buvola.“ Hodnotili jsme dvanáct sýrů mozzarella

Ilustrační snímek

Mozzarella, přírodní pařený nezrající sýr naložený ve slaném nálevu, je jedním z nejznámějších, a hlavně nejchutnějších...

Stát chce napadnout slevovou akci Kauflandu, vadí mu mléko za korunu

Ilustrační snímek

Ministerstvo zemědělství chce poprvé podat podnět antimonopolnímu úřadu kvůli slevovým akcím v obchodních řetězcích....

Najdete na iDNES.cz