Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čerstvé mléko z automatů je bez škodlivých bakterií

  14:26aktualizováno  14:26
Se syrovým mlékem zacházejte jako se syrovým masem nebo vejci - bez převaření jen na vlastní riziko. Prokázal to test mléka z patnácti automatů.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie - Mléko, pití, pitný režim, nápoje | foto: Profimedia.cz

Zajít si s bandaskou v ruce pro čerstvé mléko, to není scéna z televizního pořadu Retro, ale realita dnešních dnů. Jmenuje se automaty na mléko.

Je jich už 170 po celé republice. Začaly se objevovat zhruba před půl rokem a s nimi se vynořily i vášnivé diskuse o tom, zda je tepelně neošetřené mléko vůbec bezpečné pro konzumaci.

grafika

Podívejte se, jak dopadl test mléka - zde

Na jedné straně argumenty zemědělců, že syrové mléko je zdravější a že se v rodinách farmářů pilo vždycky. Na druhé straně výhrady zdravotníků, že v tepelně neošetřeném mléku mohou být bakterie způsobující průjmová onemocnění, nebo dokonce viry přenášející klíšťovou encefalitidu. Dost důvodů pro to, abychom mléko z automatů vyzkoušeli. Koupili jsme ho na 15 místech republiky a nechali vyšetřit ve Státním veterinárním ústavu v Praze.

Co ukázal test?

Že automaty vydávají mléko, ve kterém nejsou žádné patogenní bakterie, které způsobují onemocnění. Žádné listerie, žádné salmonely nebo kampylobaktery... ani virus klíšťové encefalitidy jsme nenašli.

Ve čtyřech vzorcích byl počet organismů vyšší, než kolik určuje limit stanovený veterináři pro prodej syrového mléka. "Jednotlivé nálezy, které mírně překročily náš limit, jsou akceptovatelné," říká Josef Duben ze Státní veterinární správy, kterou jsme požádali o zhodnocení výsledků.

Převařené mléko hůř chutná

A dodává: "Z výsledků rozborů, které jste uspořádali, vyplývá, že po převaření je mléko pro konzumaci zdravotně nezávadné." Provedli jsme totiž i lehký pokus. Nechali jsme syrové mléko v laboratoři převařit a znovu vyšetřit. Tentokrát na protokolech stála ve všech kolonkách nula. I tam, kde v syrovém mléce nějaké bakterie byly. Je to logické, právě vysoká teplota případné bakterie zlikviduje. Problém je jen, že po převaření už mléko tak dobře nechutná.

Dalo by se říct, že to dopadlo dobře. Neznamená to však, že syrové mléko je bez rizika a že ho můžeme pít bez převaření.

Patnáct vzorků nemůže dát reprezentativní přehled o celé produkci a pak, výsledek nemusí být vždy tak pozitivní. "Konzumace syrového mléka není stejně bezpečná jako mléka pasterovaného," říká Renata Karpíšková ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

V Praze za dvacet, jinde za patnáct

"Litr mléka za dvacet korun, to si můžou strčit někam," zaslechli jsme u automatu v Praze. Kvůli ceně určitě někdo čerstvé mléko nekupuje, přesto není dražší než v obchodech. Záleží na tom, s čím cenu porovnáváte. Mléko v automatech je totiž plnotučné, a tak je vždycky dražší než odtučněné. Selské mléko, které se nejvíc blíží syrovému, se prodává i za 27 korun. V Praze jsme za litr platili 20 korun, jinak jsme většinou do automatu házeli tři pětikoruny, našli jsme i mléko za 11 korun.

Jaké vlastně je?

Mléko z automatu není nijak upravováno jako to prodávané v obchodech. Je syrové, to znamená, že není tepelně ošetřené (proto vydrží jen krátce), nemá upravenou tučnost (proto nám tak chutná) a není ani homogenizované (proto se na hladině usazuje vrstvička smetany). Pochází pouze od zdravých zvířat z registrovaného a kontrolovaného chovu.

Farmář, který chce dodávat mléko do automatů, musí získat souhlas krajské veterinární správy. Ta nejprve prověří hygienické podmínky chovu a pravidelně prověřuje i mléko. "Veterinární kontroly, které už řadu týdnů probíhají, neshledaly u automatů problémy, nálezy se víceméně shodují s těmi, které zjistila MF DNES," říká Josef Duben.

Jak automaty fungují?

Čerstvě nadojené mléko se denně dováží přímo z farmy v nerezovém tanku, v němž je pak uloženo v automatu. Prodávat se smí jen 24 hodin, proto se tank smlékem nedoplňuje, ale vyměňuje za nový. Automat mléko chladí a zároveň i promíchává, aby se na hladině neutvořil tukový škraloup - aby jeden zákazník nedostal smetanu a druhý řídké mléko.

Po celou dobu musí být při nízké teplotě mezi 4 až 8 °C. Když teplota vystoupí nad osm stupňů, prodávat se už nesmí. Vyšší teplotu jsme nikde nezaznamenali, pohybovala se mezi 2,7 a 6,8 °C.

Všude fungovalo i parní čištění - po každém zákazníkovi se prostor, kam se vkládá lahev, "prožene" parou pro případ, že by sem ruka zákazníka s lahví zanesla i bakterie.

Na každém automatu musí viset upozornění "Syrové mléko je třeba před použitím převařit". Našli jsme ho všude, jen někde se ztrácelo v záplavě dalších informací.

Jak s ním zacházet?

Každý, kdo si syrové mléko kupuje, měl by s ním nakládat stejně jako se syrovým masem. Co nejrychleji odvézt domů, uchovávat v lednici a spotřebovat do dvou dnů. Předtím ještě převařit a zchladit. A hlavně lahev pokaždé pečlivě vymýt horkou vodou.




Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Kaufland na pranýři. Zákazníci si stěžují na chybějící zboží i dlouhé fronty

(Ilustrační snímek)

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje...



Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Další z rubriky

VIDEO: Jak zadělávají těsto? A proč v koblihách chybí náplň?

Beránek jako malovaný

Desítky druhů pečiva obvykle nabízejí hypermarkety. Jak to ale chodí v zákulisí, kde pečivo vyrábějí? Opravdu poctivě...

Ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách. Získají je stravenkové firmy

Ilustrační snímek

Stravenkové firmy dokážou až třetinu svého zisku vygenerovat na propadlých stravenkách. Konkurenční stravenka, se...

Češi loni vypili méně piva, výrobci z toho viní i protikuřácký zákon

Zájem o pivo v plechovce je podle pivovarů stále větší.

Po pěti letech růstu loni výstav českých pivovarů meziročně klesl. Snížily se domácí prodej i spotřeba piva. Naopak se...

Najdete na iDNES.cz