Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Češi každý rok nasbírají 39 tisíc tun lesních plodů

  16:28aktualizováno  16:28
Češi si rádi zpestřují jídelníček lesními plody, které každoročně pilně sbírají. V průměru jich domů přinesou 39 000 tun za rok, především hub, které tvoří polovinu celkového objemu. Hojně se sbírají také borůvky, maliny či ostružiny, ale i další bobule - brusinky či bezinky. Les tak dá ročně lidem plodiny v průměru téměř za tři miliardy korun.
Většinu nasbíraných lesních plodů tvoří houby.

Většinu nasbíraných lesních plodů tvoří houby. | foto: Otakar GrusserMF DNES

Hojně se sbírají také borůvky, maliny či ostružiny, ale i další bobule - brusinky či bezinky. Les tak dá ročně lidem plodiny v průměru téměř za tři miliardy korun.

Jejich sběr podle průzkumů patří k hlavním důvodům, proč Češi vyráží trávit čas pod příkrovem stromů. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

"Sběr lesních plodin je východoevropská zvláštnost. Konkurovat nám v něm mohou Poláci, Ukrajinci či Rusové. Západoevropané ale těžko," řekl Hugo Roldán z odboru komunikace ministerstva.

Objem sběru v jednotlivých letech kolísá, protože je silně ovlivněn úrodou lesních plodů, která hodně závisí na počasí. Za posledních 12 let, kdy jsou údaje k dispozici, si sběrači nejvíce přišli na své v roce 1995, kdy nasbírali téměř 60 000 tun toho, co les nabízí. Poslední roky jsou spíš podprůměrné a rok 2003 byl vůbec nejhubenější ze sledovaného období.

Vedle zhruba 20 000 tun hub Češi každoročně v průměru nasbírají asi 10 000 tun borůvek, 4000 tun malin, 2000 tun ostružin a stejné množství bezinek. Brusinek si z lesa donesou asi 1000 tun ročně. V průměru si česká domácnost zpestří ročně jídelníček deseti kilogramy lesních plodů.

Pokud jde o návštěvnost lesa, každý Čech tam v dlouhodobém průměru zavítá zhruba dvacetkrát do roka. Na hektar lesa přístupný veřejnosti tak ročně připadá 87 návštěv člověka. Nejnavštěvovanější jsou lesy ve Středočeském kraji, kam vyráží hojně obyvatelé Prahy.

Sběr hlavních lesních plodin a návštěvnost lesa se zjišťuje prostřednictvím dotazníkových průzkumů domácností v reprezentativním vzorku obyvatel od roku 1994.

Autoři: ,


Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...



Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Podnikatelka vydělala na „ženské viagře“. Investoři se mi smáli, vzpomíná

Cindy Eckertová stojí za vyvinutím léku na podporu ženského libida. Jeho účinky...

Založila společnost, prodala ji za miliardu dolarů a pak téměř zdarma získala zpět. Úspěch spoluzakladatelky Sprout...

Další z rubriky

Nejvytíženější opravovaný úsek D1 dokončíme v termínu, slíbil šéf ŘSD

Rekonstrukce úseku dálnice D1 u Brna. (duben 2015)

Šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa sdělil na tiskové konferenci, jak pokračuje modernizace úseku dálnice D1...

České dráhy v příměstském vlaku testují zavedení televizí s wi-fi

V příměstském vlaku CityElefant od Českých drah se objevily televizní obrazovky

V příměstském vlaku CityElefant Českých drah na trase z Prahy do Kolína se objevily nové televizní obrazovky. Jde o...

Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat.

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí...

Najdete na iDNES.cz