Tuzemská spotřeba je však v porovnání s vývozem stále mizivá. Z Česka se totiž ročně vyveze přes 500 tun šnečího masa, přibližně 95 procent těchto vývozů míří do Francie. Téměř celý export z Česka obstará liberecká firma Helix, která vykupuje živé šneky a jejich maso zpracovává.
Podle jejího zástupce Ondřeje Vyhnálka se vývoz v posledních osmi letech drží na stabilní úrovni. Kolem šedesáti procent masa pochází od tuzemských sběračů, zbytek je z dovozu.
. Jak se upravují šneciZapečená hlemýždí směs Okapané hlemýždě rozsekáme spolu se sterilovanými žampiony a játry. Přidáme žemli bez kůrky, předem pokrájenou a rozmačkanou ve smetaně, žloutek, sekanou petrželku, utřený česnek, rozměklé máslo, osolíme a dobře promícháme. Směsí naplníme ulity a v předehřáté troubě na plechu zapečeme. Podáváme s plátky veky potřenými bylinkovým máslem. |
Maso z tuzemských zdrojů pochází až na výjimky z volné přírody. Šnečí farmy v Česku prakticky neexistují. Kvalita šneků se u jednotlivých druhů liší.
Sbírá se hlavně hlemýžď zahradní. V Česku existuje i několik chovatelů, kteří se zaměřují na výběrové druhy šneků. Podle Vyhnálka jde ale o okrajovou záležitost pro některé restaurace.
Spotřeba šnečího masa v tuzemsku roste. Za loňský rok se zvýšila o třetinu. "Lidé už začínají zkoušet něco jiného, než je řízek nebo vepřová kýta," dodal Vyhnálek. Spotřeba podle něj dále poroste, nejvýraznější je ve vánočním období.