Celkové výsledky testů nejsou nijak optimistické, říkají otevřeně kontroloři. Hodnocení je to ale ještě shovívavé. Z celkem 47 odebraných vzorků burčáku nebo částečně zkvašeného hroznového moštu jich nevyhovělo 20. Přímo u burčáku, který musí být vyráběn z českých nebo moravských hroznů, nevyhověla z 32 vzorků celá polovina.
"S prodejci nevyhovujících burčáků či částečně zkvašených hroznových moštů budou zahájena správní řízení kvůli klamání spotřebitele, a to s uložením pokuty," sdělila Romana Kadaňková z potravinářské inspekce.
Nejčastějším prohřeškem bylo ředění burčáku vodou. To se stalo v pěti případech. Stejný počet odebraných vzorků nevyhovoval kvůli špatnému označení, protože byl za burčák vydáván částečně zkvašený hroznový mošt. Ve třech případech byl v nápoji vyšší obsah ethanolu z přidaného cukru, než je povolený limit.
Ostudné výsledky burčákůPodívejte se, které burčáky nevyhověly a naopak. Výsledky zde |
Pokud jde o ředění, tak podvodníci vodou rozhodně nešetřili. Nejhůře při kontrolách dopadl Tomáš Králíček z Moravské Třebové, který přidal do burčáku 80 procent vody a zároveň ethanol z přidaného cukru v nápoji více než čtyřikrát překračoval normy. Lenka Kyprá z Děčína naředila svůj burčák 70 procenty vody, nápoj dobarvovala syntetickými barvivy a také u ní etanol čtyřikrát překročil povolenou hranici. I ten nejméně naředěný burčák stále obsahoval pětinu vody.
Burčák je kvasící mošt z vylisovaných hroznů, který lze pod tímto názvem prodávat jen v případě, že je vyroben z révy sklizené a zpracované na území České republiky. V opačném případě se nápoj musí prodávat pod názvem částečně zkvašený hroznový mošt. Mladé víno se loni v Česku prodávalo mezi srpnem a listopadem.