1. Společnost Coca-Cola dodává v kovových nádobách koncentráty, jejichž receptura se přísně tají
2. Cukr i sladidlo dodávají České cukrovary Dobrovice
3. Voda se čerpá z několika pražských zdrojů a prochází systémem čištění
4. Oxid uhličitý dodává pražská společnost Messer Technogaz
5. Všechny suroviny se nejdříve kontrolují n Kromě kontroly všech vstupních surovin a obalů a výrobků, které opouštějí továrnu, probíhá kontrola celého výrobního procesu. Každé dvě minuty se odebírá kontrolní vzorek k analýzám. Kvalita nápojů musí být po celém světě stejná, proto jsou namátkově odebrané vzorky posílány do evropského střediska v Essenu a do centrály v americké Atlantě.
6. Plechovky se dovážejí z Polska a Rakouska
7. Skleněné i plastové lahve se vyrábějí v České republice
8. Před plněním se plechovky i lahve myjí a procházejí kontrolou, která má odhalit případné nedostatky (například hmotnosti, kvality kovu, plastu nebo skla)
9. Smísením cukru nebo sladidla s vodou a koncentrátem vzniká sirup
10. Voda se sytí oxidem uhličitým
11. Sirup se míchá s okysličenou vodou a hotový nápoj je připraven k plnění do lahví nebo plechovek
12. Po naplnění elektronické zařízení ověřuje, zda je v plechovce nebo lahvi přesné množství nápoje a zda je správně uzavřena. Každá plechovka nebo lahev je označena šarží, podle níž je později možné zjistit, do jakého obchodu byla prodána
13. Všechny výrobky procházejí výstupní kontrolou optickými a elektronickými detektory
14. Známé červené dodávky
SPOLEČNOST COCA-COLA řídí ze svého ústředí v Atlantě výrobu v celém světě. Systém výroby a distribuce funguje prostřednictvím takzvaných bottlerů, tedy dalších obchodních společností. Jednou z nich je Coca-Cola Beverages se sídlem v Praze-Kyjích.
Coca-Cola v datech...
1886: lékař John Pemberton z Atlanty v americkém státě Georgia objevil nový druh sirupu, který náhodně smíchal se sodovkou, a začal jej prodávat v lékárně
1892: založena společnost CocaCola Company
1893: značka Coca-Cola registrována
1915: patentována originální lahev
1928: coca-cola oficiálním nápojem olympijských her
1930: objevují se první automaty na coca-colu
1940: na trh uvedena značka Fanta
1943: Coca-Cola zásobuje americkou armádu pěti miliardami lahví, na konci války zná coca-colu celý svět
1950: pro armádu se začíná coca-cola vyrábět v plechovkách
1960: na trh přichází nový nápoj - Sprite
1982: na trh přichází Diet Coke (Light)
1990: v Atlantě otevřeno muzeum The World of Coca-Cola Pavillon
1993: otevřena továrna v Praze-Kyjích, kde se kromě coca-coly vyrábějí ještě nápoje Fanta, Sprite a Kinley Tonic
... a v číslech
* miliarda prodaných nápojů denně ve 200 zemích světa
* v roce 1997 vypil každý Američan 89 litrů, Němec 48, Francouz 20,5 a Rus pět litrů nápoje
* nejvíce coca-coly vypijí Mexičané - 145 litrů na osobu za rok
* 51 % všech nealkoholických nápojů na světě pochází z produkce Coca-Coly
* 160 různých výrobků firm y představuje dvě procenta veškeré spotřeby nápojů na světě (včetně vody, vína a piva)
* finanční ztráty Coca-Coly, způsobené současnou aférou, jsou odhadovány na přibližně 120 milionů korun denně
Vývoj událostí:
20. května
* Vlámský deník Gazet van Antw erpen inform uje o dvou případech otravy po vypití coca-coly
8. června
* Společnost Coca-Cola v Atlantě obdržela od belgických spotřebitelů první zprávy o »špatné chuti« coca-coly
* Během několika dnů téměř stovka Belgičanů, vesměs dětí, po vypití coca-coly onemocněla a musela být hospitalizována 9. června
* Belgická Coca-Cola stahuje z trhu dva a půl milionu lahví
14. června
* Belgická vláda nařídila okamžitý zákaz prodeje všech nápojů vyráběných Coca-Colou
15. června
* Belgická pobočka společnosti Coca-Cola konečně vydala oficiální stanovisko, v němž označila dva nezávislé zdroje závad: v továrně v Antverpách byl do nápojů napuštěn »vadný« oxid uhličitý a v plnírně ve francouzském Dunkerque se na povrch plechovek dostal protiplísňový přípravek na ošetření přepravních palet obsahující fenol. Společnost přiznala, že obě závady se mohly projevit na chuti a zápachu nápoje, ale odmítla, že by mohly být příčinou jakýchkoliv zdravotních potíží
* Ve Francii onemocnělo po vypití limonád asi 80 lidí a francouzská vláda zakázala prodej limonád plněných v továrně v Dunkerque
* Všechny nápoje se značkou Coca-Cola jsou staženy z trhu v Lucembursku
* V Nizozemsku a v některých severních oblastech Německa jsou z trhu staženy nápoje dová žené z Belgie a nařízen zákaz dalšího dovozu z této země
* Tuzemská pobočka Coca-Coly tvrdí, že její výrobky jsou bez závad
16. června
* Analýzy zatím neprokázaly souvislost mezi konzumací cocacoly a zdravotními potížemi. Podle toxikologů nemohly nízké dávky chemických látek zjištěných na povrchu plechovek způsobit popsané zdravotní potíže
* Společnost Coca-Cola se omluvila všem evropským spotřebitelům za způsobené potíže
17. června
* Na belgický trh se vrátily některé druhy nápojů, pro cocacolu, fantu a sprite stále platí zákaz prodeje
18. června
* Podle prohlášení společnosti Coca-Cola se do oxidu uhličitého dostalo malé množství síry, která způsobila nepříjemný zápach, ale nepředstavuje zdravotní riziko
22. června
* Generální ředitel Coca-Coly se oficiálně omluvil v belgickém i francouzském tisku
* Belgická vláda zrušila zákaz prodeje všech výrobků firm y Coca-Cola, ačkoliv se zatím nezjistily příčiny problémů
23. června
* Zákaz byl zrušen i ve Francii
Nad coca-colou zůstává mnoho otazníků
Zákaz prodeje byl v Belgii po osmi dnech odvolán, do obchodů se vrátily plechovky i lahve s oblíbenými nápoji a zdálo se, že spotřebitelé by mohli být spokojení. Nebyli, nad celou aférou zůstalo ještě mnoho otazníků. Spotřebitelské sdružení Test-Achats v době,kdy byl zákaz zrušen, čekalo, že spotřebitelé dostanou odpovědi na tyto otázky:
Proč nebyly příčiny problémů jasně a rychle vysvětleny?
Proč se Coca-Cola k problému vyjádřila až po týdnu?
Proč měli lidé,kteří pili colu z plechovek pocházejících z továrny v Dunkerque a z lahví vyrobených v Antverpách, stejné zdravotní potíže? Vždyť Coca-Cola tvrdila, že šlo o dva naprosto odlišné problémy.
Proč byl k ošetření přepravních palet použit dezinfekční prostředek, který je ve Francii i v Belgii zakázán?
Proč mohou selhat i ty nejpřísnější systémy kontroly kvality, které mají velké podniky?
Míchání sirupu probíhá pod dohledem. |