Interiér restaurace (Ilustrační snímek)

Interiér restaurace (Ilustrační snímek) | foto: Archiv MF DNES

Menší porce a podmíráky. Inspekce dala restauratérům pokuty za milion

  • 12
Prodejci a restauratéři v turisticky atraktivních oblastech dostali v létě od České obchodní inspekce (ČOI) 410 pokut v souhrnné výši 930 500 korun. Nejčastěji porušovali zásady poctivosti prodeje a povinnost informovat zákazníky o ceně.

Inspektoři zjistili ve 2. a 3. čtvrtletí porušení předpisů ve třetině z 1 351 kontrol. Česká obchodní inspekce to ve středu oznámila v tiskové zprávě. ČOI také zakázala prodej 902 výrobků, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh, jejich hodnota byla 74 tisíc korun.

Mezi nejčastější zjištěná porušení předpisů patřily nesprávná hmotnost či míra jídla a nápoje nebo účtování ceny v neprospěch zákazníka. To zjistili inspektoři ve 232 případech.

Lidé nebyli o ceně informováni ve 124 případech. Při 87 kontrolních nákupech nevydali prodejci doklad o koupi se všemi náležitostmi.

„Kázeň prodávajících se sice ve srovnání s výsledky loňských kontrol v letní sezóně zlepšila, ale poměr porušení je stále příliš vysoký na to, abychom mohli ČR prezentovat jako zemi přátelskou vůči turistům, a to našim i zahraničním,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Kontrolní akce monitorovala nabídku a prodej zboží i poskytování služeb v turistických oblastech, které lidé navštěvují zejména v létě. Šlo hlavně o sportovní areály, přírodní koupaliště, ubytovací zařízení či hrady a zámky.

,