Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česká restaurace na EXPO 2015 v Miláně je mezi třemi nejlepšími

  18:04aktualizováno  18:04
Jedna ze dvou restaurací v českém národním pavilonu na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně se stala jedním z nejoblíbenějších podniků na výstavišti.

EXPO 2015 má téma „Potraviny pro planetu, energie pro život“. | foto: Profimedia.cz

České zvěřinové restauraci La Baita del Cacciatore udělil italský deník Corriere della Sera třetí místo v anketě o nejlepší restauraci letošního EXPO. Před české zvěřinové speciality podle šlechtických, mysliveckých i pytláckých receptů se dostala v anketě „Top del Top“ jen francouzská a uruguayská kuchyně.

Restaurace La Baita del Cacciatore – v překladu Lovecká chata – ve druhém patře pavilonu nabízí několik druhů zvěřiny: srnčí, daňčí, jelení, kančí, zaječí a dokonce i bažantí maso, vše v tradičních českých úpravách.

Hosté si tu mohou objednat třeba jako předkrm například zvěřinovou paštiku, dále srnčí s omáčkou z divokých šípků, zajíce na smetaně nebo jelení rostbíf. Mezi polévkami nechybí tradiční kulajda či lovecký vývar s křepelčím vajíčkem. K jídlu se čepuje v italské premiéře tanková Plzeň, přívlastková bílá vína Polehňa nebo minerálka Mattoni, vše z České republiky.

„Renomé české zvěřinové restaurace se postupně dostalo mezi návštěvníky EXPO a dnes se u ní o víkendech stojí i fronty,“ říká generální komisař Jiří F. Potužník. „Stejně tak nás těší úspěch v Itálii dosud neznámé tankové Plzně – druhou zářijovou sobotu, kdy jsme měli i rekordní návštěvnost přes sedmatřicet tisíc lidí, se vytočilo sedmnáct set velkých piv.“

EXPO 2015 má téma „Potraviny pro planetu, energie pro život“ a podle organizátorů by měly být národní restaurace vizitkou účastnických zemí i kombinací oblíbených a nutričně kvalitních pokrmů. Do tohoto kontextu zvěřinová kuchyně zapadá a list Corriere della Sera ji v průvodci po EXPO ocenil stejně, jako nepasterizovanou Plzeň.

Lahvový Pilsner Urquell je na EXPO od září pro někoho možná poněkud překvapivě k mání i v pavilonu Ruska – v baru na střešní vyhlídce.

Kromě La Baity del Cacciatore sídlí v českém pavilonu ještě přízemní Tankovna, kde návštěvníci mohou ochutnat i tradiční nabídku českých pivnic, jako utopence nebo zavináče.

Do českého pavilonu na světové výstavě Expo jsme zavítali začátkem června:

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vývoj Dow Jonesova indexu na obrazovce v newyorské burze (17. října 2017)
Dow Jones posílil na nový rekord, překonal hranici 23 000 bodů

Akcie v USA pokračují v lámání rekordů. Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet předních amerických podniků, v úterý poprvé překonal hranici 23.000 bodů....  celý článek

Fronty jsou typické také pro prodejny firmy Apple ve chvílích, kdy startuje...
Reklamní průmysl zuří. Apple přestal sdílet historii prohlížení uživatelů

Při příležitosti aktualizace operačního systému a vyhledávače Safari udělala minulý měsíc společnost Apple důležitý krok k ochraně soukromí uživatelů....  celý článek

Jistá poradenská hospodářská firma v Itálii navrhla radikální řešení: bohatí...
Každý třetí mladý Ital je bez práce. Řešení krize mohou odskákat ti staří

Alarmující počet mladých lidí v Itálii nemá práci ani výhled, že nějakou najde. Vláda se rozhodla začít jednat, ale vzhledem k prázdné státní pokladně je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.