Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podíl českých potravin na pultech může zvýšit kontrola, míní Sobotka

  14:12aktualizováno  14:12
Navýšení podílu tuzemských potravin na pultech českých obchodů může zajistit přísnější kontrola zboží. Na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích to v sobotu řekl premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že kontrola kvality zboží zajistí, aby se na pultech neobjevovalo zboží s nevyhovujícími parametry.

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil mezinárodní agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích a zahájil tam Národní dožínky (27. srpna 2016). | foto: ČTK

„Jsme součástí jednotného evropského trhu. V důsledku toho zde můžeme pozorovat pozitiva i negativa. Pro nás je důležité, aby lidé v českých řetězcích nakupovali kvalitní zboží,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že právě posuzování jakosti může vést k tomu, že se podíl českého zboží bude navyšovat. „Přísnější kontrola kvality je jeden z nástrojů, který nám nikdo nemůže v rámci společného evropského zemědělského trhu určit,“ uvedl český premiér.

Prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman ve čtvrtek na Země živitelce uvedl, že potravináři by byli rádi, kdyby až 80 procent zboží v českých obchodech tvořili tuzemské výrobky (více čtěte zde).

Jurečka: Navýšení podílu českých potravin je obtížné

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na zahájení Země živitelky uvedl, že navýšení podílu českých potravin v obchodech je legislativně velmi obtížnou záležitostí. Právě s ohledem na jednotný trh EU.

„Jsou tady jiné státy, které podobné pokusy zkoušejí, ale žádný stát neměl takto vysoko nastavenou hodnotu na 80 procentech,“ řekl ministr. Podle něj například v Rumunsku je nyní podíl povinného tamního zboží v řetězcích na 50 procentech. Chce napřed zjistit, jaký podíl českého zboží v českých obchodech je už nyní, v některých supermarketech podle něj může být tento podíl nad 50 procenty.

I bez legislativních úprav si však mohou spotřebitelé podle ministra vybrat české zboží. Podle novely zákona o potravinách mají výrobci zakázáno označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nejsou potraviny vyrobené v Česku a z českých surovin.

U potravin, které se skládají z více složek, musí být obsah českých částí minimálně 75 procent, přikazuje novela. Naopak české výrobky se mohou označit vlaječkou s nápisem Česká potravina.

Autoři: ,



Nejčtenější

Sexistické prasátečko mají souložící poradkyně a výcuc odpadu. Urážejí ženy

Snaživá sekretářka v podání Free Radio. Veřejnost v soutěži Sexistické...

Bankovní poradkyně Lenka poslušně souložící na stole za svou cestou k úspěchu. A také pohled na ženu sedící na toaletě...

Škoda je Popelkou Volkswagenu. O superb přijdeme, říká šéf odborářů

Škoda Superb Black Crystal

Podle odborového předáka největší tuzemské automobilky je to už jasné. Škodovka přijde o superb, vlajková loď firmy s...



Zlatá neděle bude se staženými výlohami. Obchody teď posilují výprodeje

Vlna povánočních slev 28.prosince v Plzni

Blíží se Černý pátek a s ním největší výprodejová akce roku. Z marketingového a obchodního hlediska je pro prodejce...

Musk tratí na autech každou minutu 8 tisíc dolarů. Může mu to zlomit vaz

Elon Musk, šéf automobilky Tesla, představuje nový elektrický roadster

Výroba klíčového vozu společnosti Tesla s názvem Model 3 nabrala tři měsíce zpoždění. Firmu drží nad vodou investoři,...

Zaměstnanci Amazonu udávají nadřízené. Nejaktivnější mohou vyhrát dron

(Ilustrační snímek)

Vedení francouzské divize Amazonu vymyslelo kontroverzní soutěžní hru. Zaměstnanci skladu amerického internetového...



Další z rubriky

České domácnosti si příští rok za elektřinu připlatí. A zřejmě i za plyn

(ilustrační snímek)

České domácnosti si příští rok připlatí za elektřinu a zřejmě i za plyn. Energetický regulační úřad (ERÚ) oznámil, že...

Cigarety bez kouře za dvacet let převládnou, věří šéf Philip Morris

Generální ředitel Philip Morris pro Česko, Slovensko a Maďarsko Árpád Könye...

Budoucnost kouření se může radikálně proměnit. Naším cílem je, aby každý, kdo už je kuřákem, přešel dříve či později na...

Zpátky ke kořenům a využít hrozny dvakrát. Vinaři zpracovávají i slupky

Ilustrační foto

Mladé víno z letošního ročníku už je na stolech. Úroda z vinohradů se ale pořád zpracovává. Vinaři totiž vymýšlejí...



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.