Jde o hodně: pro výrobce je značka často obchodní výhrou. Jedna ze studií říká, že majitel ochranné známky si může přisadit k ceně až osmnáct procent. Své o tom ví například výrobce sýrů feta či gorgonzola, ale také šampaňského či parmské šunky. Seznam krajových specialit, omezený dosud na staré členské země, nyní poslanci rozšiřují o další pochutiny včetně českých, ale i neevropských.
Ochrana i pro Američany
Hlavním důvodem změn je vítězství Austrálie a USA, kteří si u Světové obchodní organizace stěžovaly, že ochranné značky, vztahující se jen na výrobky z Unie, jsou novou obchodní bariérou.
Nyní se tedy bude moci ochrana vztahovat například i na kolumbijskou kávu či floridský pomeranč.
Česko má zatím jen tři produkty, které se pyšní označením "PDO", jež uznává geografickou příslušnost a technologii výroby. Jsou to Budějovické pivo, Budějovický měšťanský pivovar, Českobudějovické pivo.
"Ochranu jsme si vymohli již v přístupové smlouvě, jako jediní z nováčků. Pokud by tato piva musela projít standardním řízením, bylo by zřejmě velmi těžké registraci získat vzhledem k nárokům amerického pivovaru Anheuser-Busch," uvedl mluvčí českého zastoupení při Evropské unii Jan Vytopil v narážce na spor o obchodní značku Budějovického piva.
Další tři desítky žádostí podaných po vstupu do EU leží na Evropské komisi.
"V případě starých členských zemí trvalo řízení dva až tři roky, takže postupně by měly dobíhat i naše žádosti," poznamenal Vytopil.
Boj o Karlovarské oplatky
A kdo bude mezi vyvolenými? Velkou šanci mají podle neoficiálních informací Lomnické suchary, Pohořelický kapr či perníkové cukrovinky Štramberské uši. Na seznamu je také České pivo, Žatecký chmel, Olomoucké tvarůžky či Karlovarské oplatky.
Uznání tvarůžků a oplatků se však zřejmě ještě protáhne. Ostatní členské státy totiž mohou během procesu vznášet připomínky, které Brusel musí opět posoudit.
Například předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení a europoslanec Bernd Posselt žádá brát ohled na německého výrobce oplatek, pekárnu Wetzel v bavorském Dillingenu, která produkuje Karlsbader Oblaten.
Rakouská lidovecká poslankyně Agnes Schierhuberová zase poukázala na to, že Olomoucké tvarůžky se dělají podle staré receptury i v její zemi pod názvem Olmützer Quargel.
Na české zastoupení při EU v minulých měsících došly žádosti německých a rakouských firem o přístup k recepturám na oplatky i tvarůžky.
České úřady je zamítly. Podle názorů diplomatů jde zřejmě o snahu získat argumenty pro námitky proti registraci obou produktů.
Některé složité spory se mohou dostat až k Evropskému soudnímu dvoru. Byl to případ sýru feta, vyráběného ze směsi kozího a ovčího mléka. Nárokovaly si Řecko, Dánsko a Německo. Soud dal loni na podzim za pravdu Aténám.