Společně budou obě země postupovat také u dalších tří výrobků, do budoucna by jich mohlo být ještě více.
Registrace špekáčku by podle představitelů obou ministerstev mohla skončit do konce letošního roku. "Naši experti už podepsali společnou žádost na první tři výrobky, kterými jsou lovecký salám, liptovský salám a spišské párky. U špekáčků to bude probíhat stejně," řekl ČTK ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Ostatní země pak budou mít šest měsíců na podání případných stížností. Pokud žádost projde, takto zapsané speciality bude nadále možné vyrábět a prodávat pod registrovaným označením, pouze pokud budou přesně odpovídat receptuře, která je vždy součástí žádosti.
Poláci chtěli ochranu pro "točeňák"
"Spotřebitelům tento postup zajistí, že si pod daným názvem koupí vždy výrobek stejných parametrů a zaručené kvality, českým a slovenským zpracovatelům masa pomůže ochránit jejich hospodářské zájmy," uvedl v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.
Spory ohledně registrace některých tradičních specialit vznikly vloni, kdy Polsko a Slovensko podalo několik žádostí na potraviny, které se běžně vyrábějí také v Česku.
Polsko zažádalo o ochrannou evropskou známku u populárního točeného salámu, známého jako kabanos, a u mysliveckých klobás.
Slováci zase chtěli ochrannou známku pro spišské párky, lovecký salám, inovecký trvanlivý salám a špekáčky.