Česky venkov před sezonou

Naproti zámečku Kačina, u hlavní silnice Kutná Hora Přelouč, stojí zájezdní hostinec NA HUSE.
Naproti zámečku Kačina, u hlavní silnice Kutná Hora Přelouč, stojí zájezdní hostinec NA HUSE. V sezoně sem zajíždějí hlavně turisté, co si přišli prohlédnout v Čechách málo vídaný empír. Vevnitř budovy se nachází jako bonus Muzeum českého venkova s ruchadlem bratranců Veverkových. Na Huse je teď, když jaro ještě pořádně nevypuklo, celkem klid. Ale nemrtvý klid - hospoda totiž přiléhá ke vsi Svatý Mikuláš, k zemědělskému družstvu a k hřišti SK Kačina, takže jistý minimální přísun hostů je zaručen, i když hrady a zámky ještě neotevřely. Není to jen "zájezdní" hospoda. V neděli v poledne tu v montérkách a maskovacích oděvech zasedá třeba hlouček lidových myslivců, řešíce u sklenek s alkoholem střelbu zvěře a jiné způsoby péče o les. Nicméně, velký sál, přichystaný pro autobusové výpravy, bývá teď ještě prázdný. Na běžný provoz stačí lokál zařízený ve stylu "standard 80. let", ale ještě vcelku vkusně. U pípy stojí dvě umělohmotné husy v podživotní velikosti. Hraje rádio a v neděli běží i televizní pohádka, na kterou skoro všichni (krom myslivců) tiše koukají. Ospalá nálada až nuda. Rozhlasový přijímač musí být na baterky, protože byl slyšet, i když nešel proud - a jelikož nehučelo chlazení a větrání všeho druhu, prosazoval se o to víc: "Martin Maxa je blondatý, nebo snad světlovlasý, čtyřicetiletý, svalnatý tělocvikář a ještě krásně zpívá..., poletí, selaví," blábolí moderátor mezi písněmi a reklamou. Že hospoda premává, i když nefunguje elektrika, a i tak nabídne pět hotových jídel a krupicovou polívku, to je chvályhodné. Hospodský bez zájmu by prostě dal ceduli na dveře a zavřel krám. Tady ovšem najdeme na stolech papírek se vzkazem: "Vážení hosté! Omlouváme se za omezený provoz naší restaurace dnešního dne, způsobený výpadkem elektrického proudu. Děkujeme za pochopení." Když se to podá slušně, člověk pochopí leccos, třeba to, že tuhle zase nešlo topení... Nepříjemný detail byl přeplpěný odpadkový koš před hospodou. Samozřejmě, třeba nešťastná náhoda - ale co bude teprv v létě, až se o víkendu dveře netrhnou? může si pomyslit náhodný host. Na Huse vaří slušně, přes den (je-li elektřina) se dá dobře vybírat i z hotových jídel, vypsaných na tabuli pod hlavičkou "Dnes Na Huse". Hermelín v bramboráku (zdá se být místní libůstkou), knedlo zelo (dobrá porce, knedlíky snad maličko vláčnější), vepřové na žampionech, adamovský paprikáš, uzená rolka, atd. Stálý jídelní lístek zahrnuje kromě. minutek (základní sazba kolem 80 korun) a steaků (90 až 130 korun) i "talíř nepřátel masa se sázeným vejcem". Přátelé masa mohou odpovědět husou, pokud si ji ovšem objednají 24 hodin předem. Za zmínku stojí obrázkové panely, upoutávající na zámek a jeho expozici - třeba cestou k záchodům se stylově dočteme, že "hygieně nebyla v minulých stoletích věnována zdaleka taková pozornost jako nyní". V krušovických Výčepních listech, pověšených pod televizorem, najdeme pozoruhodný příspěvek od hlavního sládka Lukanča Trifončovskiho: "Je pravdou, že mezi konzumenty piva lze zaslechnout názor, že dříve za klasické technologie bylo pivo jiné, anebo dokonce lepší než dnes, kdy je vyráběno na moderních technologických zařízeních... Porovnáním výsledků objektivního a nezávislého měření můžeme konstatovat, že před osmi lety jsme vařili úplně stejnou desítku jako dnes. Jen my 'pamětníci' jsme byli mladší, lépe naladěni nebo jsme měli k pití lepší společnost než dnes." Nehledě na naladění, kvalitu společnosti a vzpomínky je zdejší krušovická desítka normální, tedy slušná.

NA HUSE, Svatý Mikuláš, okres Kutná Hora. Otevřeno pondělí-čtvrtek 10-20 hod., pátek-sobota 10-22 hod., neděle 10-18 hod. V lokále pět stolů pro asi 40 lidí, ve velkém sále dalších asi 15 stolů. Na přilehlé zahradě kiosk a dlouhé lavice.

Žádná hvězdička je nejméně, pět nejvíc. Útratu si platí autoři sami, o hodnocení personál neví.

Krušovice 10° světlá 11 Kč ***
Krušovice 10° černá 11 Kč ***
Krušovice 12° 13 Kč (nehodnoceno)
Kvalita obsluhy ***
Celkový dojem ***