Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čeští kuchaři míří do Británie. Díky tvrdé práci si jich tam váží

  16:01aktualizováno  16:01
Šéfkuchaři ve Velké Británii chtějí do svých kuchyní šikovné Čechy a Češky. Dokonce jim dávají přednost před zájemci z Itálie nebo Španělska. Češi se totiž umí otáčet v kuchyni a nebojí se ani náročné práce.

Britští hoteliéři se do svých kuchyní snaží nalákat co nejvíce šikovných kuchařů. | foto: Student AgencyiDNES.cz

„Práce je náročná, ale považuji to za cennou životní zkušenost a rozvoj svých vlastních dosavadních schopností, které určitě využiji ve své budoucí kariéře,“ popisuje Jakub první zážitky po nástupu na pozici pomocného kuchaře v hotelu v hrabství Worcestershire nedaleko Birminghamu.

Praxe kuchaře v Británii

  • Zájemce musí mít nejméně 18 let, minimální doba pobytu je 6 měsíců
  • Kuchař musí mít středně pokročilou angličtinu, aby zvládl i rychlou komunikaci v kuchyni
  • Praxe není u řady zaměstnavatelů podmínkou, důležitá je chuť pracovat a učit se
  • Minimální týdenní mzda se pohybuje kolem 120 liber čistého, většina hoteliérů platí více (okolo 170 liber)
  • Programový poplatek za zajištění pracovního pobytu se pohybuje od 100 liber, české agentury garantují servis před odletem i během pobytu v zahraničí

Nabídka britských hoteliérů, kteří se do svých kuchyní snaží nalákat co nejvíce šikovných Čechů, zaujme každoročně stovky mladých lidí. Až 80 procent z nich má čerstvě dokončené gastronomické vzdělání, ale chce na sobě nadále pracovat a především načerpat inspiraci.

Velká Británie je láká i kvůli možnosti zdokonalit si angličtinu. Pobyt zemi je výhodný i díky přímému a cenově dostupnému leteckému nebo autobusovému spojení.

„Starám se o umísťování českých studentů a absolventů v britských hotelech už jedenáct let. Britští šéfkuchaři opakovaně vyžadují Čechy pro jejich nadšený a zodpovědný přístup k práci stejně jako pro jejich touhu učit se nové věci,“ říká Irena Slota z agentury PEC Hotel Staff. „Mladí Češi, kteří se rozhodnou získat praxi ve velmi konkurenčním a náročném sektoru jako je britské pohostinství, se naučí poskytovat skvělý servis a neustále vylepšovat své dovednosti tváří v tvář zákazníkovi. Tyto zkušenosti jsou snadno přenosné a vyhledávané ze strany zaměstnavatelů,“ dodává Slota.

„Zájem o české kuchaře je letos obrovský – počet volných míst v tomto pracovní programu, které můžeme aktuálně nabídnout českým kuchařům, meziročně vzrostl o čtyřicet procent,“ potvrzuje zájem o české kuchaře manažerka pracovních pobytů společnosti Student Agency Martina Květoňová.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Petr Chmela (v popředí) z Tescomy přijal gratulace k titulu podnikatele roku od...
Nominace na Podnikatele roku se uzavírají, pošlete svůj tip

Čas pro podání přihlášek do osmnáctého ročníku prestižní soutěže EY Podnikatel roku se rychle krátí. Uzávěrka je už tuto sobotu 21. října, svůj tip můžete...  celý článek

Ilustrační foto.
Chudoba či sociální vyloučení? V Česku hrozí nejméně ze všech zemí EU

Česká republika byla loni ve srovnání s ostatními 27 státy Evropské unie zemí s nejnižším procentem chudoby a sociálního vyloučení. Společně s Finskem, Dánskem...  celý článek

Na trh vstupuje další stravenka, digitální Benefitka.
E-stravenka Benefitka chce rozbít trh s poukazy. Restaurace nic nestojí

Na trh zaměstnaneckých benefitů ve středu vstoupil nový hráč. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku, v podobě platební karty. S tou lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.