Jediný, kdo obhajuje ocenění, je italský šéfkuchař Andrea Accordi z restaurace pražského hotelu Four Seasons. Jemu před rokem přivál červený průvodce Michelin první nejvyšší kuchařskou cenu v postsocialistických zemích a patrně si ji letos udrží.
Šéf vydavatelství Jean-Luc Naret naznačuje, že střední a východní Evropa je zajímá. "Hvězd bude víc a víc," naznačil před dvěma týdny, když vyšel letošní průvodce pro Francii.
Za uplynulý rok si prý řeklo o účet v českých restauracích sedm nebo osm tajných inspektorů Michelina. Podle místních gurmetů ochutnávali aspoň na dvaceti adresách.
Na úzkém seznamu adeptů na další hvězdu je restaurace La Dégustation, kterou spoluvlastní úspěšný a zanícený restauratér Tomáš Karpíšek a šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Křísí pražskou šunku a křen od Malína, ale i chuť koprovky a španělských ptáčků, na které mnozí zanevřeli po zkušenostech ze školní jídelny. Citovaný je i šéfkuchař Jan Punčochář z pražského podniku Le Terroir.
Nebyla by to první hvězda pro českého šéfkuchaře. Tu získal už v roce 1980 Pavel Pospíšil v Německu, ve své tehdejší restauraci Merkurius v Baden-Badenu.
Na seznamu jsou i restaurace, kterým hodlá Michelin udělit doporučení Bib Gourmand za dobré jídlo a přístupnou cenu pod 29 eur (pod 800 korun za jídlo a pití). Vloni ho dostaly tři restaurace: francouzská Brasserie M, italská Aromi a zmíněný Le Terroir, i když je cenově výše. Letos toto doporučení může získat Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a provozovatel Café Imperial.
Ramsey vzdal i Versailles
Ze seznamu inspektorů mizí pražský podnik Maze velkohubého britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Loni ho každý tipoval na příští hvězdu. Jenže on Prahu vzdal a poslal po roce šéfkuchaře zpět do Británie, zjistila v únoru MF DNES.
Jedni míní, že podcenil český nedostatek kvalitních zaměstnanců v oboru, jiní, že odmítal dělat hotelové snídaně, a třetí spekulují o jeho finančních problémech. Přitom se proslavil pořadem, ve kterém pomáhal stavět na nohy restaurace v potížích, a teď je má sám.
O víkendu se provalilo, že prodal restauraci, na kterou je údajně nejpyšnější. Před dvěma týdny jako jediný Brit ve stoleté historii Michelina získal druhou hvězdu ve Francii, v podniku Le Trianon ve Versailles. "Potichu prodal restauraci majitelům hotelu," napsal deník Daily Telegraph. Minulý týden se Ramsey údajně zbavil i podniku v Kalifornii a v Londýně.
Možná přepískl expanzi, možná i půjčky. Podle gurmeta Françoise Simona se šéfkuchař příliš rozptýlil, ale na restaurace se svým jménem nestíhal dohlížet. "Je to nebezpečné. Stejné jako jít k zubaři, kde vám zub vytrhne jeho sekretářka," citoval Simona deník Le Figaro.
Podle lidí, kteří měli možnost vidět inspektory od Michelina při práci – tedy při jídle – jsou to nudní patroni. Nedá se s nimi konverzovat, jak se soustředí. Mají zkušenosti s vedením restaurací, cestují tři týdny v měsíci a útratu jim platí Michelin. Někteří po jídle odhalí, kdo jsou. "Představil se nám jen jeden. Přišel druhý den za šéfkuchařem a ředitelem, podíval se i do kuchyně a byl spokojený," říká mluvčí Four Seasons Martina Vávrová.
Podle mluvčího české odbočky Michelina Daniela Cahela jezdí po Evropě na 70 komisařů. Jejich roli s nadsázkou přiblížil Louis de Funés ve filmu Křidýlko nebo stehýnko.
Čeho si Michelin cení? Čerstvosti, ryzí chuti a nových nápadů.
První hvězda přitáhla do hlavního města i novináře z celého světa. Píšou o gastronomické renesanci, o tom, jak město opustily pijácké tlupy Angličanů a je místo pro hosty vyšší kategorie. Češi vyrostli z knedlíků, tvrdí deník The Times.