Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čeští kuchaři vyhlížejí hvězdy, Michelin ocení ty nejlepší z nich

  5:09aktualizováno  5:09
Na dnešek se v Česku dobře nevyspalo hned několik šéfkuchařů. Netrápily je potíže z jídla, ale nervy z michelinské hvězdy, kuchařského Oscara. Právě dnes odpoledne Michelin odhalí obsah nové evropské edice Main cities in Europe.

Šéfkuchař pražské restaurace hotelu Four Seasons Andrea Accordi se dnes dozví, jestli obhájil michelinskou hvězdu. První dostal už v Itálii a další za ním přišla loni do Prahy, byla první v postsocialistické Evropě. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Jediný, kdo obhajuje ocenění, je italský šéfkuchař Andrea Accordi z restaurace pražského hotelu Four Seasons. Jemu před rokem přivál červený průvodce Michelin první nejvyšší kuchařskou cenu v postsocialistických zemích a patrně si ji letos udrží.

Šéf vydavatelství Jean-Luc Naret naznačuje, že střední a východní Evropa je zajímá. "Hvězd bude víc a víc," naznačil před dvěma týdny, když vyšel letošní průvodce pro Francii.

Za uplynulý rok si prý řeklo o účet v českých restauracích sedm nebo osm tajných inspektorů Michelina. Podle místních gurmetů ochutnávali aspoň na dvaceti adresách.

Na úzkém seznamu adeptů na další hvězdu je restaurace La Dégustation, kterou spoluvlastní úspěšný a zanícený restauratér Tomáš Karpíšek a šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Křísí pražskou šunku a křen od Malína, ale i chuť koprovky a španělských ptáčků, na které mnozí zanevřeli po zkušenostech ze školní jídelny. Citovaný je i šéfkuchař Jan Punčochář z pražského podniku Le Terroir.

Nebyla by to první hvězda pro českého šéfkuchaře. Tu získal už v roce 1980 Pavel Pospíšil v Německu, ve své tehdejší restauraci Merkurius v Baden-Badenu.

Na seznamu jsou i restaurace, kterým hodlá Michelin udělit doporučení Bib Gourmand za dobré jídlo a přístupnou cenu pod 29 eur (pod 800 korun za jídlo a pití). Vloni ho dostaly tři restaurace: francouzská Brasserie M, italská Aromi a zmíněný Le Terroir, i když je cenově výše. Letos toto doporučení může získat Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a provozovatel Café Imperial.

Ramsey vzdal i Versailles

Ze seznamu inspektorů mizí pražský podnik Maze velkohubého britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Loni ho každý tipoval na příští hvězdu. Jenže on Prahu vzdal a poslal po roce šéfkuchaře zpět do Británie, zjistila v únoru MF DNES.

Jedni míní, že podcenil český nedostatek kvalitních zaměstnanců v oboru, jiní, že odmítal dělat hotelové snídaně, a třetí spekulují o jeho finančních problémech. Přitom se proslavil pořadem, ve kterém pomáhal stavět na nohy restaurace v potížích, a teď je má sám.

O víkendu se provalilo, že prodal restauraci, na kterou je údajně nejpyšnější. Před dvěma týdny jako jediný Brit ve stoleté historii Michelina získal druhou hvězdu ve Francii, v podniku Le Trianon ve Versailles. "Potichu prodal restauraci majitelům hotelu," napsal deník Daily Telegraph. Minulý týden se Ramsey údajně zbavil i podniku v Kalifornii a v Londýně.

Možná přepískl expanzi, možná i půjčky. Podle gurmeta Françoise Simona se šéfkuchař příliš rozptýlil, ale na restaurace se svým jménem nestíhal dohlížet. "Je to nebezpečné. Stejné jako jít k zubaři, kde vám zub vytrhne jeho sekretářka," citoval Simona deník Le Figaro.

Podle lidí, kteří měli možnost vidět inspektory od Michelina při práci – tedy při jídle – jsou to nudní patroni. Nedá se s nimi konverzovat, jak se soustředí. Mají zkušenosti s vedením restaurací, cestují tři týdny v měsíci a útratu jim platí Michelin. Někteří po jídle odhalí, kdo jsou. "Představil se nám jen jeden. Přišel druhý den za šéfkuchařem a ředitelem, podíval se i do kuchyně a byl spokojený," říká mluvčí Four Seasons Martina Vávrová.

Podle mluvčího české odbočky Michelina Daniela Cahela jezdí po Evropě na 70 komisařů. Jejich roli s nadsázkou přiblížil Louis de Funés ve filmu Křidýlko nebo stehýnko.

Čeho si Michelin cení? Čerstvosti, ryzí chuti a nových nápadů.

První hvězda přitáhla do hlavního města i novináře z celého světa. Píšou o gastronomické renesanci, o tom, jak město opustily pijácké tlupy Angličanů a je místo pro hosty vyšší kategorie. Češi vyrostli z knedlíků, tvrdí deník The Times.



Nejčtenější

Putinův poradce připravil nejbohatší Rusy během dne o miliardy dolarů

Ilustrační snímek

Nejzámožnější Rusové ztratili v jednom jediném dni přes tři miliardy dolarů. Může za to návrh ekonomického poradce...

Uhýbejte vpravo. Pravidla pro průjezd sanitek se změní od října

Nový způsob řazení v jízdních pruzích při průjezdu policie, hasičů a záchranářů.

Řidiči v kolonách budou muset nově uvolnit vozům policie, hasičů a záchranářů prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním...



Turecká krize se přelévá do Evropy, stahuje s sebou i českou korunu

Současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se prohlásil za vítěze...

Evropské akcie i euro zůstávají pod tlakem kvůli obavám z ekonomické krize v Turecku. Jednotná evropská měna během...

Konec nočních nákupů, hlásí Tesco. Obchody v Česku zkrátí otevírací dobu

Obchodní dům Tesco. Logo.

Desítky tuzemských supermarketů britského řetězce Tesco zkrátí od září svou otevírací dobu. Místo půlnoci budou obchody...

KOMENTÁŘ: Hrozí další krize? Už na ni může být zaděláno

Zaměstnanci Lehman Brothers

Současné dění na akciových trzích vyvolává vzpomínky na velké krize v letech 2000 a 2008. A je třeba si připomenout, že...

Další z rubriky

Ovocná limonáda Vitacit. Nápoj, který do pádu socialismu nikdo nepil

Ilustrační snímek

Téměř před padesáti lety se zrodil v továrně na výrobu kyseliny citronové prášek na bázi kyseliny citronové a cukru...

Šinkansenem z Prahy do Ústí nad Labem po nové rychlotrati už za 27 minut

Rychlovlak AVE - Španělsko

Obyvatelé Ústí nad Labem zřejmě nepřijdou o zastávku vysokorychlostních vlaků spojujících Prahu s německými Drážďany....

Počasí ničí úrodu, zdraží pečivo, mák i vánoční kapři

Ilustrační snímek

Vedra zdaleka nepolevila, ale zemědělci už začínají mapovat škody, které letní počasí na úrodě zanechalo. Vlny sucha...

Najdete na iDNES.cz