„Zdaleka jich není tolik jako třeba v USA, kde je na 10.000 registrovaných domácích pivovarníků, ale počet vyznavačů takzvaného homebrewingu v Česku stoupá,“ řekl Jan Kočka ze serveru Světpiva.cz. Na tomto portále je možné například najít několik rad, jak si doma připravit pivo.
Příznivci domácího vaření piva se o víkendu sešli v pražské hospodě V cípu, aby se formou ochutnávek, přednášek a diskuzí dozvěděli něco nového. K ochutnání bylo připraveno například brněnské dvanáctiprocentní světlé nefiltrované pivo bez pasterizace, pivo Večerníčkova pomsta vařené ze sladových a chmelových extraktů či dva vzorky vařené z mladinových extraktů firmy Coopers.
„Homebrewing v Česku není organizovaný, takže se přesně neví, kolik lidí se mu u nás věnuje. Na dnešní pražský sraz příznivců homebrewingu se přihlásilo třicet lidí, o nejméně dalších dvaceti vím, že si pivo vaří,“ uvedl Kočka.
Rozsah používaných ingrediencí a technologického vybavení se u jednotlivých vyznavačů homebrewingu liší. Někdo si vystačí třeba jen s hrncem a plotnou. Někteří se ponořili do odborných knih, další zastávají názor, že nejlepší je „metoda pokusů a omylů“.
Celkový výstav domácího piva se pohybuje řádově v jednotkách hektolitrů. „Tím, že je zákonem omezený maximální roční výstav domácího vaření piva na 200 litrů, nepředpokládám, že by někdo přiznal, ze vaří i případně víc,“ poznamenal Kočka.
Zemí zaslíbenou domácímu vaření piva jsou Spojené státy, kde lze najít desítky obchodů, které nejen poradí jak začít a prodají základní suroviny, ale též umožní hladký přechod od „kastrolové“ výroby až po minipivovar. A nebyla by to země neomezených možností, aby se zde neudály příběhy, které jako by vypadly z příručky Jak s jedním dolarem přijít ke štěstí, tvrdí Kočka.
„Opravdu zde najdete několik, troufnu si říct až desítky pivovarů, které začínaly jako garážová záležitost a dnes jsou to pivovary s výstavem až několik set tisíc hektolitrů ročně,“ řekl.
V řadě měst USA jsou také centra, kde lze najít desítky brewpubů, tedy hospod s vlastním pivem. Praha jich má osm: U Fleků, Novoměstský pivovar, Pivovarský dům, Svatý Norbert, Richter Pub, U Bezoušků, Chýně a posledním je U medvídků, kde je oficiální zahájení plánováno na březen, uvedl Kočka.