Kávovar

Kávovar | foto: Siemens

Chcete si doma připravit dobrou kávu? Dodržujte pět základních rad

  • 8
Udělat si doma dobré espreso nebo kapučíno není tak složité, jak se zdá. Chce to dobrý přístroj, trochu cviku a znalostí. Přinášíme vám pár tipů, jak na to.

1 Jaký přístroj vybrat?
Pokud si připravujete espreso nebo kapučíno pouze o víkendu nebo jen pro návštěvy, bude vám stačit přístroj na kapsle či takzvané pody. To jsou malé měkké kávové sáčky podobné čajovým. Kromě nich existují ještě takzvané E. S. E. (easy serving espresso) tvrdé polštářky s jednou porcí slisované mleté kávy. Oba typy jsou univerzální, nejsou vázány na jednu značku přístroje.

Kdo chce mít kávu plně pod kontrolou a libuje si v precizní přípravě dokonalého šálku, ať zvolí pákový kávovar. Může tak nejvíce ovlivnit výsledek.

neduhy kávovarů

Některé vaří mizernou kávu, jiné žerou hodně proudu. Podívejte se zde

Pokud patří vaše rodina k pijákům kávy v jakémkoli množství, neváhejte a zvolte dražší automat. Při přípravě většího množství šálků ušetříte spoustu času, nehledě na samočištění přístroje. Můžete si také dopřát vždy čerstvě namletou kávu.

2 Je nutné šálky předehřívat?
Do studených šálků dobré espreso neuděláte, káva je vystavena teplotnímu šoku a nevytvoří správnou pěnu. Pokud nemá kávovar nahřívací plochu, stačí šálky namočit do horké vody. Ideální jsou malé silnostěnné, směrem ke dnu zúžené.

3 Jak udělat dobrou mléčnou pěnu?
Pořiďte si konvičku na pěnu -ideální je vyšší a užší nerezová nádoba. Mléko je nejlepší plnotučné, přímo z lednice. Z trysky vypustíme zkondenzovanou vodu, pak ji ponoříme těsně pod hladinu (a už nevynořujeme) a začneme propařovat.

Když je pěna dostatečně hustá, vypneme trysku, pěnu necháme chvíli stát, aby se zpevnila. Ideální mléčná pěna nemá teplotu vyšší než 70 °C a neobsahuje větší bubliny vzduchu. Částečně je můžeme odstranit opakovaným poklepáním konvičky o stůl.

Pěnu můžete našlehat i ručním napěňovačem z ohřátého mléka (nesmí se vařit) na tužkové baterie.

4 Mohu si doma udělat třeba i latte?
Když chcete caffé latte, tedy kávu s mlékem, nalijte do sklenice teplé mléko, nechte chvilku ustát a pak přelijte espresem.

Podobně připravíte latte macchiato, ale místo mléka použijete mléčnou pěnu. Přelijte ji do větší sklenice, nechte chvíli stát a pak do středu sklenice pomaluje vlijte připravené espreso. Káva se usadí na mléku a vzniknou tři pruhy - horké mléko, espreso a pěna.

5 Jak připravit dobré kapučíno?

Do většího šálku uděláme espreso a zvlášť si našleháme mléčnou pěnu. Šálek s espresem pak naplníme až po okraj pěnou s horkým mlékem. Měla by tvořit alespoň 1,5 cm silnou vrstvu. Kdo chce, může ji navrch lehce poprášit skořicí, ale ta trochu přebije chuť kávy.


Témata: rodina, Test iDNES.cz