náhledy
Spoluzakladatelé ostravské firmy Yes Chips Martin Mondek (vlevo) a Ondřej Kocur se rozhodli udělat díru do světa chipsů z luštěnin.
Autor: Alexandr Satinský, MAFRA
Martin Mondek začínal ve sklepě rodinného domu v malé obci Česká Ves na Jesenicku. Odtud se přesunul do Ostravy. Firma v bližších měsících spustí novou výrobu, která umožní produkci navýšit až desetkrát.
Autor: Alexandr Satinský, MAFRA
Teď spíš firma musí příval nových zakázek brzdit. Zájemci se hlásí i z Asie.
Autor: Alexandr Satinský, MAFRA
Podíl ruční práce je okolo devadesáti procent. S modernizací závodu se ale část výroby automatizuje. Například chipsy zabalí stroj.
Autor: Alexandr Satinský, MAFRA
Balíček hrachových a čočkových chipsů stojí v obchodech 35 až 50 korun. "Na začátku se chipsy moc nedaly jíst. Luštěnina sama o sobě není moc dobrá, klíčové je najít směs koření," vzpomíná majitel.
Autor: Alexandr Satinský, MAFRA
Chipsy se smaží v řepkovém oleji. Firma tvrdí, že jsou zdravější, ač stále zůstávají pochutinou. Podle vlastních testů mají obsahovat zhruba 15 mikrogramů akrylamidu na kilogram. "Běžné brambůrky mají řádově stovky mikrogramů," tvrdí Mondek.
Autor: Alexandr Satinský, MAFRA
Yes Chips do poslední doby financovala rozvoj z provozních výnosů. První půjčky si musela vzít až teď kvůli výraznému rozšíření výroby. Investice spolkly miliony korun.
Autor: Alexandr Satinský, MAFRA