Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chipsy škodí zubům stejně jako sladkosti

  10:08aktualizováno  10:08
- Nejen sladkosti, ale také slané pochoutky jako jsou třeba bramborové chipsy, mohou podle německého spotřebitelského časopisu Test způsobit zubní kazy. Přišli na to vědci z newyorské univerzity. Ochucovací látky zůstávají v ústech poměrně dlouho, bakterie způsobující zubní kazy mají tedy dost času na to, aby vytvořily mléčnou kyselinu, která kazí zuby. Dobrovolníci, kteří se podrobili zkouškám, mohli podle libosti mlsat čokoládové kroužky, slané brambůrky, sladké sušenky, kostkový cukr, rozinky a želatinové bonbony.
Po dvě hodiny jim výzkumníci měřili, kolik glukózy a mléčné kyseliny se v ústech vytvoří. Zubní kaz totiž vzniká tím, že bakterie usazené na zubech přemění plak a glukózu v kyseliny,a ty pak napadají zubní sklovinu. Po třiceti minutách se nejvíce mléčné kyseliny uvolnilo z rozinek, pak následovala čokoláda, kostkový cukr, želatinové bonbony, sušenky a chipsy. Po dvou hodinách však vypadal obraz jinak. Nejvíce mléčné kyseliny produkovaly slané brambůrky. Látkám, které je uchucují, tedy trvá déle, než se přemění v glukózu a zůstávají také déle na zubech. Co z toho vyplývá? Čistit si zuby nejen po sladkostech, ale i po slaných pochoutkách.

Autor:


Témata: Test iDNES.cz, Cukr, Zuby


Hlavní zprávy

Další z rubriky

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

(ilustrační snímek)
Cena vajec prudce roste, protože slepic je málo kvůli aféře s fipronilem

Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle...  celý článek

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Giganti požírají výrobce řemeslných piv. Čeká to i české minipivovary?

Ve světě je to trend. Velké průmyslové pivovary si razí cestu ke speciálním pivům tím, že přebírají malé minipivovary. V Česku se to zatím neděje. Ale i zde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.