Z citronu pak vymačkal šťávu, procedil ji do vína, přidal asi 80 cl vody, kolem 10 dkg cukru a trochu strouhaného muškátového oříšku. Vrátil se do salonu, vytáhl doběla rozžhavený pohrabáč a vsunul ho do džbánu.
Zasyčelo to a ve chvilce začala z hrdla nádoby vystupovat pára. Důstojník ještě chvíli počkal, vrátil železo na hák vedle krbu, nalil si do sklenice a – a stal se nesmrtelnou postavou dějin mixologie.
Stalo se to někdy před rokem 1732 a jeho teplý Negus, v němž lze místo portského použít právě tak sherry nebo jiné sladké nebo oslazené víno, se uvádí v každé jen trochu prestižní sbírce receptur míšených nápojů. Vcelku jsme přesvědčeni, že oprávněně, protože historie koktejlů začíná teplými kompozicemi, které si brali na svoje výpravy za potravou jak lovci zvěře, tak rybáři.
SVAŘENÉ VÍNO
Svařené víno umí připravit snad každý. Nalije asi tak 20 cl červeného vína do dokonale odmaštěného kastrůlku nebo konvice z varného skla, přidá kousek celé skořice, dva hřebíčky a seříznutou citronovou kůru a přivede před bod varu. Předložka je podstatná. Jakmile víno povaříte, ztratí vůni a také něco ze své chuti.
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem BarLife |
Nápoj se podává ve sklence z varného skla, která je opatřená ouškem nebo ve sklenici zasazené do kovové objímky. Chuť lze pozměnit použitím kousku muškátového oříšku, případně přislazením krystalovým cukrem.
WASSAIL BOWL
Angličané připravují v období vánoc nápoj nazývaný wassail nebo wassail bowl. Příprava je poněkud komplikovaná, ale výsledek udiví každého, kdo se s ním nikdy nesetkal.
Začíná odjádřením tuctu raději menších kvalitních jablek a jejich pečením v troubě doměkka. Zatímco tiše syčí v horku, svařte asi 20 cl vody s 1 lžičkou mletého muškátového oříšku, 2 lžičkami zázvoru, 6 hřebíčky, polovinou lžičky muškátového květu a asi 6 cm dlouhým kusem celé skořice.
Přidejte 80 dkg krystalového cukru a 4 láhve sherry nebo madeiry. Vařte pomalu mírným teplem. Mezitím oddělte žloutky a bílky z dvanácti vajec, ušlehejte je a poté spojte v dostatečně velké míse.
Přidávejte k nim pak za stálého míchání pomalu horkou vinnou směs. Jakmile je vše hotovo, spusťte do nápoje upečená jablka. Wassail se podává tak, že do sklenice tak velké, aby se do ní dalo vložit jablko, se umístí upečený plod a naběračkou se přidá vonící směs. Přiložte lžičku a sklenici postavte třeba na podšálek. A jen tak mimochodem: Použijete-li jako vložku místo jablek upečené pomeranče, můžete nápoj nazvat Biskup.
WHISKY TODDY
Kdo je znaven předchozím popisem, ocení patrně whisky toddy, jak jsem je připravoval pro Madame Pellaud. Byla rodačkou z Bali a středoevropská zima ji ani trochu neoslovila. Kdykoli se vrátila prokřehlá z opery, požádala drkotajícími zuby o něco na zahřátí. Dávkoval jsem do vyšší sklenice 5 cl skotské a lžičku cukrového sirupu spolu s 2 cl čerstvé citronové šťávy.
Prohřál jsem kombinaci párou z kávostroje a přidal horkou vodu až téměř po okraj. Všechno jsem promíchal a znovu a znovu zachraňoval manželku specialisty na otvírání nových hotelů Radisson SAS od zmrznutí. Ten cukrový sirup připravuji tak, že rozmíchám 1 kg krystalového cukru v 75 cl vody, přivedu roztok k varu a asi deset minut pomalu vařím. Nechám vychladit, naliji do láhve a používám v poměru 2 cl sirupu za 1 lžičku cukru.
BLUE BLAZER
Na závěr jsem si nechal něco pro notorické hosty nejrůznějších večírků, na nichž udivují barmani poletujícími láhvemi, šejkry a různými prostocviky. Gymnastice se říká flair bartending a upřímně řečeno není to nic až tak nového.
Prvním show bartenderem byl možná už Jerry Thomas, autor historicky první sbírky receptur míšených nápojů v dějinách oboru. Před užaslými diváky míchal v poslední třetině 19. století svůj proslulý blue blazer. Do stříbrného džbánku dávkoval 10 cl skotské a přibližně stejně tolik vařící vody. Připravil si další džbánek, směs zapálil a pak ji přeléval z jednoho džbánku do druhého. Při troše cviku dosáhnete toho, že hosté uvidí, jak tekutý oheň putuje mezi nádobami.