"V neděli jsme obdrželi podnět od zákazníka, který objevil v chlebu zapečeného hlodavce. Jedná se o potravinu, která spadá do kategorie 'nebezpečné pro zdraví'," uvedl mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Na místo poslala inspekce své pracovníky, aby vše prověřili a zjistili, kdo chléb upekl.
"V prodejně se inspektoři zaměřili na celý sortiment pečiva a jeho průvodní dokumentaci. Už v neděli začala také kontrola u výrobce chleba, která pokračuje v pondělí. Prověřujeme, kde mohlo dojít ke kontaminaci pečiva," vysvětlil Kopřiva s tím, že závadný chléb zákazník koupil ve vietnamské večerce na náměstí v Boru.
Informaci, kde byl chléb upečen, inspekce zatím neupřesnila. "Dosud to není definitivně potvrzeno. Až se tak stane, bude s výrobcem závadného pečiva zahájeno správní řízení," řekl Kopřiva s tím, že horní hranice pokuty může dosáhnout až tří milionů korun.
Zmínkou o korýších se pekárna jen jistí
V případě stopového množství v chlebu nečekaných příměsí inspekce kontroluje výrobce, výsledky očekává v úterý. "Kde se chléb prodával, nevím, ale jelikož výrobce musí vést evidenci, kam pečivo dodává, neměl by být problém to zjistit," uvedl Kopřiva.
Vyjádření jednatele pekárny se dosud nepodařilo získat. Nejpravděpodobnější vysvětlení zmínky o stopovém množství příměsí je to, že jde o varování alergikům. Chléb se totiž vyrábí na automatické lince, na níž se může vyrábět i něco jiného. I když se dokonale vyčistí, mohou tam zůstat malé zbytky. Zřejmě proto je informace na etiketě pojistkou výrobce.