Odborníci doporučují si před koupí odšťavňovače rozmyslet, jaké suroviny a v jakém množství budete zpracovávat. Podle toho se pak rozhodněte, zda si pořídíte odstředivý či tlakový odšťavňovač, případně citrusovač.
"Například z listové zeleniny a bobulovitých plodů nezískáte na odstředivých odšťavňovačích prakticky žádnou šťávu. Odstředivky totiž mají dobrou výtěžnost jen u tvrdších surovin, jakými jsou kořenová zelenina, jablka nebo třeba hrušky. Při nižších otáčkách zvládají také citrusy, i když z nich nedostanou zdaleka všechnu tekutinu,“ vysvětluje Jakub Hakl z obchodu juicers.cz.
Praktičtější jsou dvourychlostní odstředivky
Přístroje odstředivého typu fungují tak, že suroviny po vhození rozsekají na jemné kousky, ty následně rozprostřou na jemném sítku a díky odstředivé síle způsobené vysokými otáčkami z nich "vymačkají“ šťávu.
Pokud se rozhodnete pro odstředivku, vyberte si přístroj se dvěma rychlostmi, případně s plynule regulovanými otáčkami, které se obvykle pohybují od šesti do patnácti tisíc. Vysoké otáčky se používají na tvrdou zeleninu, nízké otáčky na vodovější plody, jakými jsou třeba pomeranč, grapefruit nebo meloun.
. TEST ODŠŤAVŇOVAČŮ |
Levné odstředivky pořídíte od jednoho tisíce korun. U výkonných přístrojů s luxusním designem se může částka vyšplhat až na desetinásobek.
Velký vstupní otvor potřebuje silný motor
U odstředivek byste se měli při výběru zaměřit na sílu motoru a na velikost vstupního otvoru. "Ideální je velký vstupní otvor o průměru 6,5 centimetru a více, díky kterému nebudete muset suroviny krájet na menší kousky,“ radí Jakub Hakl.
"Pokud má přístroj velký otvor, musí mít také dostatečně silný motor, aby nezpomalil, když do něj vhodíte celé jablko nebo tři mrkve najednou. Příkon 800 až 900 wattů by měl zaručit už dostatečný výkon odšťavňovače.“
Přístroje se silnějším motorem mohou pracovat bez přestávek, bez nichž se u slabých odšťavňovačů neobejdete.
Nejvíc šťávy propustí mikrosíťovina
Vliv na množství získané šťávy má kvalita síta. Ta nejlepší jsou z mikrosíťoviny, která propustí nejvíce šťávy. U levnějších výrobků se můžete setkat se síty z "děrovaného“ plechu. Nejhorší variantou je, pokud je tento plech zasazen do plastových předělů. Takové síto propustí nejméně šťávy.
Každé síto má tendenci se zanášet drobnými zbytky surovin. Pokud tedy chcete, aby dlouho dobře fungovalo, je důležitá pravidelná údržba. Propláchnutí pod tekoucí vodou a mechanické vyčištění kartáčkem však nestačí. Jednou za čas byste ho měli vložit například do octa nebo třeba do sava, které pomůže odstranit jemné usazeniny, ke kterým se štětinky kartáčku nedostaly.
Na listy a bylinky s tlakovým odšťavňovačem
Když chcete šťávu z listové zeleniny, bylinek nebo bobulovin, je pro vás ideální některý z tlakových odšťavňovačů.
Tyto přístroje navíc nemají problémy ani s vodnatým ovocem, jakým jsou melouny či citrusy. Šťáva získaná tímto způsobem díky nižším otáčkám méně oxiduje a má delší trvanlivost než ta z odstředivek.
Tlakové odšťavňovače se vyrábějí jednak jednohřídelové, s takzvaným šnekem, který suroviny nejdříve rozmělní a poté je roztírá po stěně síta a vymačkává šťávu. Pořídit si můžete i dvouhřídelové provedení (twin gear), ve kterém se suroviny lisují tak, že se vkládají mezi dvě soukolí pracující proti sobě a ta z nich vymačkají ještě více šťávy než šnek.
Jednohřídelové přístroje stojí od tří tisíc korun výše. V manuálním provedení, kdy lis poháníte ručně točením kliky, můžete počítat s poloviční částkou. Za dvouhřídelové provedení zaplatíte deset tisíc a více. Za špičkové modely však můžete zaplatit i čtyřnásobek.
Podskupinou tlakových přístrojů jsou hnětací odšťavňovače. Ty zpracovávají vhozené suroviny pomocí otočného nože. Díky vyšším otáčkám však vhánějí do šťávy více vzduchu, a tak vytvářejí větší množství pěny než ostatní tlakové přístroje.
Hnětací typ je dobrou volbou, zvlášť pokud hodláte ošťavňovat velké množství tvrdého ovoce či kořenové zeleniny. Pokud budete chtít zpracovávat i listovou zeleninu nebo bylinky, měli byste vše nejprve nakrájet na menší kousky, aby se delší stonky nenamotaly na nůž. Cena se pohybuje kolem deseti tisíc korun.
K častému používání se hodí automatický citrusovač
Když máte rádi jen šťávy z plodů citrusů, můžete si pořídit mechanický – ruční – pákový odšťavňovač, za který zaplatíte obvykle kolem dvou tisíc korun. V elegantním chromovaném provedení bude určitě hezkým doplňkem vaší kuchyně. Nevýhodou mechanických pákových citrusovačů však bývá jejich nižší účinnost. Namáhané části přístroje, především rameno páky, by měly působit bytelným dojmem.
Účinnější je citrusovač s rotujícím hrotem poháněným motorkem, na který při odšťavňování přitlačujete rukou rozkrojený plod. Ceny začínají zhruba na pěti stech korunách. Přístroje s výkonnějším motorem a trvanlivějšími materiály se pohybují kolem dvou tisíc korun.
V případě, že si chcete dělat pomerančový džus každé ráno pro celou rodinu, bude lepší plně automatický přístroj, do kterého jen vložíte půlky citrusu a pomocí ramene přitlačíte plod na otočný hrot. Cena obvykle začíná na šesti tisících.