Co byste měli vědět o probiotických mléčných výrobcích

aktualizováno  26. května 11:32
Pokud jíte jogurty, jíte také probiotika. Co o nich ale vlastně víme? Na otázky o probiotických výrobcích odpovídají odborníci: Lydie Ryšavá a Zuzana Jurzykowská ze Zdravotního ústavu v Ostravě, Václava Kunová ze Společnosti pro výživu a Ctibor Perlín z Výzkumného ústavu potravinářského.
Jogurt pomáhá dlouhověkosti. Není ale jediným faktorem. Ilustrační foto

Jogurt pomáhá dlouhověkosti. Není ale jediným faktorem. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

1. Co jsou to vlastně probiotika?
Výraz probiotický pochází z řečtiny a znamená "pro život", je opakem slova antibiotický, "proti životu". Některé potraviny neplní jen funkci dodavatele základních živin, ale mají i pozitivní účinky na zdraví, proto se jim říká funkční. Patří mezi ně zakysané mléčné výrobky s přídavkem živých bakterií mléčného kvašení především laktobacilů, bifidobakterií a streptokoků. Tyto fermentované mléčné výrobky příznivě ovlivňují zdraví člověka tím, že zlepšují mikrobiální rovnováhu v zažívacím traktu. Nejsou žádnou novinkou, o jejich pozitivních účincích na lidské zdraví se ví již několik století.

2. Jak v našem organismu fungují?
Zjednodušeně řečeno tím, že ve střevech "převálcují" škodlivé bakterie, které se tam ukládají. Aby měly pozitivní účinky, musí splnit několik podmínek. Musí to být bakterie, které jsou přirozeně přítomny v lidském zažívacím traktu. Musí být schopné přežít v kyselém žaludečním prostředí a odolat působení žluči. A musí jich být hodně. Za "terapeutické" minimum se považuje denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku, který bude obsahovat alespoň sto tisíc živých probiotických bakterií v jednom gramu nebo mililitru.

3. Působí preventivně proti rakovině střev?
Ano, ale pouze preventivně, nikoliv léčebně. A jen jako součást dalších opatření ve stravě - je třeba zvýšit podíl zeleniny a ovoce, více vlákniny (např. ovesné vločky), občas zařadit sójové výrobky, místo živočišných tuků používat olivový nebo řepkový olej, vyhýbat se transkyselinám...

4. Bude dítě odolnější vůči chřipce, když bude denně pít lahvičku probiotického nápoje?
Je to velmi pravděpodobné, ale i tady záleží i na dalších okolnostech, např. na celkovém otužování, dostatku dalších biologicky aktivních látek, způsobu stravování... A nemusí to být jen lahvička, může to být i kysané mléko nebo bílý jogurt, který obsahuje probiotické kmeny. Raději neslazený a nebarvený, do kterého přidáte kousky čerstvého ovoce nebo med.

5. Je pravda, že zlepšují obranyschopnost?
Ano, potvrzují to lékaři i klinické testy. Obranyschopnost však závisí i na jiných faktorech, jako je celková životospráva (kouření, drogy, nevhodná strava...), životní prostředí apod.

6. Dožiju se vyššího věku, když budu pravidelně konzumovat probiotické potraviny?
Kavkazští horalé, kteří pili pravidelně kefír, se v předminulém století skutečně dožívali vysokého věku. A v Japonsku, zemi s nejdelší průměrnou délkou života, existuje největší nabídka probiotických výrobků. Probiotika jsou však pouze jedním z mnoha faktorů dlouhověkosti - rozhodují genetické předpoklady, způsob života, vliv životního prostředí a pochopitelně i strava. Jistě nestačí pouze konzumovat probiotické potraviny, zároveň je třeba mít dostatek pohybu, hlídat si tělesnou hmotnost, tedy mít v rovnováze příjem a výdej energie, nekouřit, alkohol požívat pouze v minimálních dávkách, umět odpočívat a zvládat stres.

7. Působí všechny kultury stejně?
Jelikož není ještě zcela objasněn způsob, jakým probiotické bakterie zprostředkovávají popisované účinky, nelze zatím na tuto otázku přesně odpovědět. Důležité je, že bakterie v žádném případě nemohou uškodit a kysané mléčné výrobky jsou důležité i jako výborný zdroj bílkovin a vápníku.

8. Jsou probiotika vhodná pro všechny?
Nesmějí je pouze lidé s alergií na kravské mléko. Naopak pro lidi, kteří pouze špatně tráví mléčný cukr laktózu, jsou kysané mléčné výrobky velmi vhodné, protože obsahují laktózy méně. Jsou vhodné i pro diabetiky. Konzumovat by je měli staří lidé, protože ti mají ve střevě přirozený nedostatek probiotických kmenů. Výrobky, do kterých se pro lepší konzistenci přidává pšeničný škrob, nejsou vhodné pro nemocné celiakií, tedy lidi trpící alergií na lepek.

Autoři:


Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Zmetek, označil Ťok lokomotivy, které České dráhy koupily dvakrát dráž

Ilustrační snímek

Optikou ministra dopravy Dana Ťoka jsou lokomotivy Emil Zátopek zmetkem, který je nutné vrátit výrobci. Za...



Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Další z rubriky

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

Proteinové tyčinky

Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné...

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky

MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné...



Najdete na iDNES.cz