Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co grilovat? Tvrdé maso nikdy

  12:00
Vyhlášenou specialitou restaurace Lví dvůr na Pražském hradě je grilované "pražské selátko." To si sice na zahradě neuděláte, protože v restauraci používají maximálně desetikilová selata živená pouze mateřským mlékem; spoustu dalších specialit lze ale ugrilovat kdekoliv.
Grilovat se dá cokoli, nejlepší je hovězí svíčková, výborné jsou špízy z více druhů masa

Grilovat se dá cokoli, nejlepší je hovězí svíčková, výborné jsou špízy z více druhů masa | foto: Robert RambousekMF DNES

Specialistou na tento druh úpravy je zdejší šéfkuchař Vlastimil Pospíchal.

* Co je na grilování nejlepší?
Dřevěné uhlí. Tedy samozřejmě vůně, kterou masu dává, je jedinečná, nenahraditelná jinými tepelnými úpravami. A pokud použijeme koření - tradiční, nebo orientální - získáme chuť, která je opravdu originální. Pochopitelně hodně záleží na druhu uhlí.

* Grilování na dřevěném uhlí není tak jednoduché jako třeba na plynu. Jak přesně postupovat?
Nejdůležitější je hlídat, aby uhlí nezačalo hořet plamenem - na otevřeném ohni se grilovat nemá. Postup je takový, že se uhlí rozpálí a ve chvíli, kdy vychládá a získává bělavou barvu, se griluje. Nesmí však ani uhasínat, čemuž se dá pomoci lehkým foukáním. Pokud naopak chytne plamenem, vůbec se nebojte nakapat na něj pár kapek vody. Pak je potřeba hlídat maso, otáčet, aby se spodní strana nepřipálila, potírat... Vypadá to pracně, ale když to někoho baví, je to zábava a radost.

* Je to časově docela náročné...
Záleží na tom, jak velký kus masa připravujete, ale hlavně na druhu masa.

* Jaké je tedy nejvhodnější?
Nejlepší je šťavnaté - třeba hovězí svíčková, ale ta je zase hodně drahá; z kuřecího masa spíše vykostěná stehýnka než sušší prsíčka, skvělá je vepřová panenka.

Musí to zkrátka být maso, které není třeba grilovat příliš dlouho: čím déle, tím je sušší a tužší. Dají se grilovat i vepřová žebra, kuřecí křidýlka, méně obvyklá masa jako králičí hřbet.

Výborné je grilované koleno, ale musí se předvařit, aby změklo. Skvělé na gril jsou špízy z několika druhů masa, zeleniny. Grilovat se dají i ryby -pražmy, lososi, tuňáci...

* Existuje naopak maso, které se ke grilování vůbec nehodí?
Obecně takové, které je svou strukturou určeno pro jiné úpravy, třeba k dušení; typický příklad je hovězí zadní, které je příliš tvrdé.

* Tomu se dá přece pomoci naložením do marinády - když ho nechám pěkně dlouho změknout...
To je omyl, tvrdému masu ani dlouhodobé naložení nepomůže, naopak, může se i zkazit. Je nesmysl mít maso naložené třeba týden, každému masu stačí 24 hodin. Dobře marinované je samozřejmě dříve hotové.

* Jak coby laik poznám, že už je maso hotové? Píchá se do něj?
V žádném případě, vytékala by z něj šťáva. To je škoda a navíc by se pálila na uhlí, což není dobré. Jestli je maso hotové, to byste měli zjistit pohmatem ruky. Samozřejmě, dá se obecně říci, že dvousetgramový biftek bude při ideální grilovací teplotě středně propečený takzvaně na medium přibližně za deset minut, ale nikdy nevíte přesně, jakou teplotu máte v ohništi či jak staré je maso.

* Vysvětlete mi tu zkoušku hmatem. To mám na grilované maso sahat?
Přesně tak. Čím je maso měkčí, tím je syrovější. Existuje taková pomůcka: můžete si tuhost masa porovnat na vašem palci: u zápěstí je nejtvrdší, maso je tedy propečené, a pod ukazovákem nejměkčí, jak se říká u steaků - krvavé. Já tvrdím, že ideální je medium - uvnitř šťavnaté, růžové. Jinak jeho chuť pořádně nevynikne.

* A co zelenina, dá se také grilovat?
Určitě ano, je výborná jako doplněk ke grilovaným masům - od papriky přes cuketu až po lilek. Je hotová podstatně rychleji než maso, nemusíme ji marinovat, ale specifika tady jsou: některé druhy je třeba nechat například takzvaně vypotit - zelenina se nařeže na plátky, posype solí, aby pustila šťávu, až potom se griluje; papriku stačí nakrájet.

Výborné jsou brambory: když očištěnou bramboru uvaříte ve slupce, aby byla polotvrdá, rozkrájíte ji na plátky, potřete máslem a solí a grilujete, je to pochoutka vhodná i pro děti.

* Vraťme se k nakládání masa, bez nějž se kvalitní grilování neobejde. Máte nějakou zvlášť oblíbenou marinádu?
Způsobů naložení je spousta, většinou do olivových olejů s kořením, ale skvělý je třeba kuřecí steak naložený v zakysané smetaně, která dodá šťavnatost a křehkost, přidávají se ještě čerstvé bylinky, česnek, rozmarýn - dodají vůni... Naší specialitou je česneková marináda, dělá se z česneku nakrájeného na plátky a osmaženého na olivovém oleji, přidá se máslo, petržel, nadrcený černý pepř a mořská sůl. Tou potíráme každé maso kromě ryb - na ty stačí červený pepř a mořská sůl. Trocha marinády se pak ještě dá na hotové maso na dochucení.

Speciality šéfkuchaře

Osvěžující broskvová salsa ke kuřecím stehýnkům

Čerstvé oloupané broskve nakrájíme na kostičky, přidáme jemně osmaženou šalotku, červené chilli papričky (jednu na pět broskví, aby to bylo trochu pikantní), nasekanou zelenou petržel, olivový olej, osolíme, lehce opepříme. Salsu přidáváme na grilová kuřecí prsíčka. Jako příloha jsou výborné malé ve slupce opečené brambůrky.

Studený rokfórový dresink na dochucení masa

Smícháme zakysanou smetanu, jogurt, najemno nastrouhaný rokfór, bílý pepř, citronovou šťávu a sůl. Vše propasírujeme, takže dresink je opravdu jemný. Je výrazný, proto se hodí spíše k nevýrazným masům, třeba k vepřové panence.
Autoři: ,

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. dubna 2024  10:43

Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. dubna 2024  9:50

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...