Plísně: Objevují se na většině potravin, nejlépe se jim ale daří v mase, mléčných výrobcích, chlebu a ovoci. Některé plísně jsou žádoucí a používají se při výrobě určitých potravin, jako jsou například plísňové sýry typu camembert nebo roquefort. Jiné plísně produkují pro oko neviditelné toxické látky, které mohou lidskému organismu uškodit: mykotoxiny. Mají rakovinotvorné účinky a vyvolávají postižení ledvin nebo nervového systému. Úrodnou půdou pro ně jsou obiloviny, rýže, koření, ořechy a sušené ovoce, shnilá jablka.
Bakterie: Mají na svědomí nejvíce onemocnění z potravin. Některé bakterie se projevují zjevně - mléko zkysne, salám zezelená, maso začne páchnout... Mnohem nebezpečnější jsou ale bakterie, jejichž působení se na potravinách neprojeví, ale člověk z nich může velmi vážně onemocnět. Jsou to salmonely, listerie a Staphylococcus Aureus. Nejvíce se jim daří v mletém mase, drůbeži, uzené rybě a výrobcích z vajec. Způsobují různé druhy zažívacích potíží a u citlivějších osob (dětí, starších osob nebo lidí s oslabeným imunitním systémem) mohou být následky vážnější.
DEN POTÉ: Vydutý obal, kyselý pach, silně přemnožené koliformní bakterie, takový je výsledek analýzy čerstvého mléka jeden den po datu spotřeby. A výsledek pro spotřebitele? V případě, že by si viditelných závad nevšiml a mléko vypil - průjem nebo zvracení.
ČTYŘI DNY POTÉ: Překročené plísně, kvasinky, koliformní bakterie, říká protokol analýzy Piškotové svačinky s ovocem čtyři dny po datu spotřeby. »Výrobek je už natolik porostlý plísní, že jeho konzumace snad nepřichází v úvahu,« komentuje výsledky Vladimír Špelina ze Státního zdravotního ústavu. A kdyby přece: nehrozí sice akutní průjem, zdravotní důsledky mohou být ještě horší: Plísně jsou karcinogenní.
Analýzy, které pro vedl Státní veterinární ústav na výrobcích, jež zakoupil TEST DNES po datu použitelnosti, potvrdily, že prošlé potraviny mohou být skutečně nebezpečné.
STOP
Bakterie se nejrychleji rozmnožují v »nebezpečné zóně« od 5 do 60 o C . Studené potraviny uchovávejte pod touto teplotou, teplé nad ní. Jídlo ohřívejte nejméně na 70 o C
Potravinové desatero
* vždy sledujte datum spotřeby
* potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti nekupujte do zásoby, ale jen k okamžité spotřebě, potraviny s prošlým datem použitelnosti nekupujte vůbec
* nekupujte potraviny s porušeným obalem
* potraviny doma ukládejte při té teplotě, která je uvedena na obale
* rozmražené potraviny znovu nezmrazujte
* plesnivé potraviny raději vyhoďte, než byste z nich pouze vykrojili plesnivou část a zbytek snědli
* otevřené potraviny spotřebujte co nejrychleji
* zbytky jídla ukládejte do lednice zakryté, do chladu je dávejte co nejrychleji a spotřebujte je co nejdříve
* syrové potraviny oddělujte od těch, které se budou ještě tepelně upravovat
* v kuchyni dodržujte hygienu - čistěte pravidelně lednici, při přípravě jídla si myjte ruce, myjte nože, prkénka, pracovní desku