Co říkají posuzovanému pečivu odborníci

Osmadvacet vzorků cukroví ohodnotila desetičlenná komise. Co si o něm myslí? Jsou to kvalitní výrobky, které uspokojí i náročného zákazníka?
Zdenka Panovská
vedoucí senzorické laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické Praha - metodické vedení testu

Někteří výrobci si dávají na vzhledu cukroví záležet, jiní to velmi odbývají. Přitom u tohoto typu pečiva je zrak velmi důležitý.

Pavla Babušíková
šéfcukrářka hotelu Boby Brno, členka Společenstva cukrářů ČR

Producenti šetří na surovinách. Vanilkové rohlíčky jsou bez ořechů, místo náplní a koření tvoří cukroví spíše jednotvárné těsto.

Pavlína Berzsiová
cukrářka, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Kvalita cukroví je stále stejná. Největším prohřeškem je příliš mnoho těsta na úkor náplní. Navíc se neobjevuje nic nového - ani tvary, ani chutě.

Věra Conková
pedagožka SOU společného stravování U Krbu v Praze 10

Lituji zákazníky, kteří jsou odkázání na vánoční pečivo z obchodů a musí je koupit. Testované cukroví bylo tvrdé, mělo silné korpusy a minimálně náplně.

Karel Hamr
inspektor Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Praze

Ačkoli několik vzorků bylo poměrně chuťově zdařilých, na druhou stranu bylo možné v jiných případech v cukroví cítit zcela cizí příchutě, které tam nepatří.

Pavel Kohout
cukrář, Italská cukrárna v Benešově

Maximálně třetina vzorků byla alespoň trošku ucházející. Především bych jim vytkl nekvalitní úpravu a špatnou chuť. Těsta byla víceméně jednotvárná.

Tomáš Krofta
šéfcukrář Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě Praha

Kvalita cukroví se nelepší. Použité suroviny jsou hodně laciné. Například poleva byla udělána z velmi levné čokolády, která přebila všechny ostatní chutě a zakryla řadu nedostatků.

Eva Nováková
firma ENZYMA, dodavatel přípravků pro pekárny a cukrárny

Můj dojem z předvedených vzorků byl smutný. Celý problém však je v ceně. Za nízkou finální cenu nelze produkovat kvalitní zboží.

Jan Rezek
vedoucí Gastronomického střediska Vysoké školy hotelové v Praze 8

Cukroví je sice strojově dobře udělané, ale chybí mu domácí péče. Bohužel je stejné jako v předchozích letech.

Tadeáš Žeromský
cukrář

Posuzované pečivo mělo celou řadu nedostatků. Téměř se zdá, že se výrobci snaží dělat výhradně na kvantitu, a nikoli na kvalitu.