Chléb, pečivo
Chleba a rohlíky či bagety z chlebového těsta se sice stále nesmějí barvit, klasické dělení na bílé a tmavé pečivo však už neplatí. Pekaři mohou používat přípravky z upravených obilovin, které mají barvicí účinek, chléb vícezrnný, celozrnný, speciální a sladový mohou barvit karamelem. Výrobci toho hojně využívají.
Důvod je zřejmý - zmást zákazníky, tmavé pečivo má zdravější pověst než to bílé. Kdo chce znát pravdu, měl by číst etikety - karamely najde pod kódy E 150a až E 150d. A dobře se dívat; pečivo z tmavé žitné mouky není nikdy tak tmavé jako to přibarvené.
Masné výrobky
Maso, ryby, drůbež, zvěřina, měkkýši a korýši jsou na seznamu těch potravin, které se barvit nesmějí. Zákaz však neplatí pro hotové výrobky z nich. Nekvalitní uzeniny (ale i maso k přípravě hamburgrů), kde je část masa nahrazena obilnými složkami nebo sójou, barevně doladí přírodní karamely, ale i syntetická červeň E 128 nebo E 129.
Džemy, rosoly, marmelády
To je velká skupina výrobků, kde jsou zákazníci legálně klamáni. Stačí jahody nahradit jablky (nebo alespoň část), přidat některou z potravinářských červení a jahodové aroma, nazvat výrobek "ovocná směs", a vše je v pořádku. Pokud chcete nefalšovaný nepřibarvený džem nebo rosol, musíte si vybrat ten, který je označen "extra" nebo "výběrový". Jenom ty se nesmějí přibarvovat.
Dětské potraviny
Potraviny určené speciálně pro děti (např. kojenecká výživa) se barvit nesmějí. Neznamená to však, že všechny potraviny, které děti konzumují, jsou nebarvené. Ba naopak, zmrzliny, cukrovinky nebo nápoje barvami přímo hýří, a co horšího, většina z nich patří k těm problémovým, s nimiž by se mělo šetřit.
Mléko, sýry, máslo
I na obalech mléčných výrobků se objevují barviva. Mléko ani jogurty se barvit nesmějí - ale pouze ty neochucené. (Proč také, když mají být bílé...) Ochucené mléko a mléčné výrobky už "barvičky" obsahovat mohou. Nebarví se výrobek jako takový, ale jeho ochucující složka, třeba ovocná.
Máslo patří mezi ty potraviny, ke kterým smějí být přidána pouze určitá barviva, konkrétně karoteny. Neochucené sýry se mohou přibarvovat přírodními karoteny, ochucené i dalšími barvivy.
Víno
Barvit hroznové víno nebo burčák znamená porušit zákon, ani jedno se barvit nesmí. Likérová vína se mohou barvit karamelem a do takzvaných aromatizovaných vín (například vermut) se může přidávat i syntetický amarant.