Co si myslí členové hodnotitelské komise o kvalitě krabicových vín?

Prof. Vilém Kraus, pedagog Mendelovy zemědělské univerzity v Lednici na Moravě: Bohužel jsem se přesvědčil, že dobrá kvalita je výjimkou.

Tomáš Beseda, spolumajitel Národní banky vín, Praha: Jsou to velice podprůměrná vína, mnohdy jde o matení spotřebitele. Rozhodně to není něco, co by u nás pomohlo vinné kultuře ve smyslu, aby si lidé vínem zpříjemňovali život.

Pavel Filipovszki, vinařský technolog, Družstevní vinné sklepy Hodonín: Kvalita je velmi rozdílná, ale dají se mezi krabicovými najít i stabilnější vína, která slouží, k čemu mají, tedy jako nápoj k jídlu. Myslím si, že slušná stolní vína v krabicích mohou vzniknout jako směsky zahraničních a moravských vín.

Karel Havlíček, someliér, Praha: Jde o velmi rozdílná vína, dělil bych je jednoduše na pitelná a nepitelná. Zhruba čtyřicet procent je pitelných. Co ale mohu čekat od krabicového vína, které stojí v supermarketu 16 korun?

Vlastimil Vávra, nákupčí alkoholických nápojů, Delvita: Kvalita vystihuje cenu. Krabicová vína se přesto budou prodávat tak dlouho, pokud je zákazník bude chtít.

Helena Valentová, vedoucí senzorické laboratoře VŠCHT, Praha: Nevadí mi jejich obal, ale obsah.

Jan Vala, televizní moderátor, Praha: Bohužel je to rána do vazu snahám o vyšší kulturu vína.

Témata: Test iDNES.cz