Co všechno byste měli vědět o chlebu

  12:00aktualizováno  12:00
Věděli jste, že nespotřebovaný chleba se může rozemlít a přidat do těsta? Nebo že pšeničný chléb rychleji tvrdne než žitný? A proč dnešní chleby tvrdnou rychleji než dříve?
Chléb, pečivo

Chléb, pečivo | foto: Lumír SchulzMF DNES

1. Proč dnešní chléb vydrží čerstvý jen pár hodin?
Důvodů může být několik. Trvanlivost chleba ovlivňuje druh mouky, způsob výroby a délka pečení. Déle vydrží žitný chléb, protože žito drží vláčnost, pšeničný "stárne" rychleji.

Kvalitní pšeničnožitný chléb by měl vydržet několik dní. Pokud tomu tak není, zřejmě bylo k výrobě použito málo žitné a více pšeničné mouky. Delší trvanlivost mají klasické kvasové chleby.

Vytvoří se v nich kyselina mléčná a octová a ty působí jako konzervační činidlo. Jedním z rozhodujících faktorů je také doba pečení: když se chleba peče déle, má silnější kůrku a déle vydrží.

2. Proč je někdy balený chléb v obalu orosený?
Chyba mohla nastat buď v pekárně při balení, nebo při transportu. Když se chléb balí ještě teplý, vlhkost se z něj i po zabalení odpařuje a zkondenzuje na obalu. Ke změně mohlo dojít také při dopravě nebo překládání z venkovního chladu do tepla prodejny. V každém případě je to špatně, protože chléb může rychleji plesnivět.

3. Je pravda, že se neprodaný chléb vrátí do pekárny, rozemele a přidá do těsta?
Chléb, který se v hypermarketech neprodá, se skutečně vrací zpět do pekáren. Smí se pak ale prodávat jen drobným spotřebitelům jako krmivo pro zvířata, zpět do výroby se už vrátit nesmí.

Pravda však je, že chleby, které zbudou v pekárně (třeba jako rezerva pro obchody), se mohou usušit, rozemlít a přidat do těsta. "Není to zakázané, ale může se tak použít jen chleba zdravotně nezávadný, ne starší než 24 hodin. Vyhláška však nelimituje, kolik staršího chleba se smí přidat," říká Karel Hamr ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

4. Jak by se měl chléb nejlépe uchovávat?
Rozhodně ne v igelitu, kde nemůže dýchat a mohl by rychleji zplesnivět. Chlebu nejlépe svědčí, když je zabalený v plátěné utěrce a uložený ve větratelné chlebovce. Zůstane vláčný a chutný tři až čtyři dny. Může být i v lednici.

5. Čím prodlužují výrobci trvanlivost chleba?
Výrobci mohou prodloužit trvanlivost chleba použitím konzervačních látek proti plísním - například solí kyseliny sorbové nebo propionové. Ale jen u těch, které jsou připravené výlučně z mouky, vody, soli, droždí, kypřících látek a koření. K obyčejným kvasovým chlebům a výrobkům z chlebového těsta se žádná aditiva přidávat nesmějí.

6. Proč je některý chléb vytvarovaný do formy?
Formy se při pečení používají hlavně u žitných chlebů, těsto ze žitné mouky je totiž těžké a nedrží při kynutí tak dobře tvar jako pšeničné. Kvasinky ho tolik „nevyženou“ nahoru a výsledkem by byl placatý bochník. Forma tvar podrží.

Autoři:

Nejčtenější

Kvůli kolapsu D1 ministerstvo zvažuje zakázat kamiony v levém pruhu

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Ministr dopravy Dan Ťok viní z kolapsu dopravy na dálnici D1 především řidiče kamionů a dokonce ve spolupráci s policií...

ŘSD zkontrolovalo problematický úsek D1. O víkendu tu nebyl jediný dělník

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zkontrolovali problematický úsek dálnice D1 u Humpolce, kde měla firma...

Elektřina bude luxusní zboží, řekl energetický expert v Rozstřelu

Energetický expert společnosti ENAS Vladimír Štěpán v diskusním pořadu iDNES.cz...

Emisní povolenky budou výrazně v dalších letech zdražovat elektřinu. Už se to děje, domácnosti si v příštím roce...

Dodavatelé elektřiny maskují její zdražení, neopatrní zákazníci mohou prodělat

Ilustrační snímek

Oznamovat špatnou zprávu není příjemné pro nikoho. A dvojnásob to platí pro obchodníky, kteří musí zákazníky informovat...

Protesty žlutých vest drtí ekonomiku Francie. Katastrofa, hlásí ministr

Příznivci hnutí žlutých vest po celé Francii znovu vyšli do ulic, při...

Pozitivní výhledy na růst francouzské ekonomiky začíná zahalovat kouř. Francouzská centrální banka v pondělí kvůli...

Další z rubriky

Češi jsou věrní značkám s jasným výrobcem. Ale možná jen kvůli slevám

Zákazníci Globusu mohou od října loňského roku využívat  samoobslužné...

Pikok, Finest, Clever, K-Purland, Řezníkův talíř... To je jen pár jmen z mnoha takzvaných privátních značek řetězců....

Češi už na toaletním papíru nešetří. Mají rádi heřmánkový a vícevrstvý

Ilustrační snímek

Zájem o nejlevnější toaletní papíry klesá. Šest z deseti Čechů nejvíce preferuje třívrstvý, téměř devadesát procent pak...

Cena většiny potravin poroste, jednou z výjimek mohou být cukrovinky

Ukázka některých sladkostí vyráběných v olomoucké Zoře, největší továrně na...

S tradičními podzimními plískanicemi začíná mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli přetahovaná o ceny a marže na...

Najdete na iDNES.cz