krátké víno - může mít dobré aroma, ale krátkou dochuť, dojem z vína mizí ihned po jeho polknutí, víno tedy nepatří k příliš jakostním
plné víno - dobře vyzrálé víno s pěkným buketem a vysokým extraktem, které zanechává delší vjem; takového vína jsou skutečně plná ústa
prázdné víno - vodnaté víno bez extraktu, s nízkým obsahem alkoholu; bývá krátké, nezanechá v ústech žádný dojem
nízká barva - označení pro příliš světlou barvu vína, která neodpovídá smyslovým požadavkům; vysoká barva je naopak příliš sytá a tmavá
perzistentní chuť - víno s dlouhou dochutí, chuťový dojem v ústech chvíli vydrží
jablečno-mléčná fermentace způsob, jak odbourat přílišné množství kyseliny jablečné, sníží se tím celková kyselost vína a současně se harmonizuje i poměr kyselin, extraktu a zbytkového cukru