Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

ČSA vypraví první pozemní let - vlak Pendolino

  11:10aktualizováno  11:10
Cestování z Pardubic nebo Olomouce do zahraničí se od 11. prosince značně zjednoduší. Dva čeští dopravní obři, České dráhy a České aerolinie, totiž uzavřeli dohodu o spolupráci v provozování vlaku Pendolino.

Rychlovlak Pendolino bude vozit i klienty ČSA | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Rychlovlak Pendolino, který bude od 11. prosince jezdit mezi Prahou a Ostravou, bude spolu se zákazníky Českých drah přepravovat i pasažéry Českých aerolinií.

Kdo se bude chtít dostat například z Pardubic do New Yorku, koupí si u ČSA letenku Pardubice - New York. Vlak Pendolino ho doveze z Pardubic do Prahy na holešovické nádraží, tam ho bude čekat autobus na letiště, odkud už poletí letadlem.

Generální ředitel ČD Josef Bazala upozornil, že spolupráce drah a aerolinek je prvním spojením tohoto typu ve střední a východní Evropě. "Taková spolupráce je v Evropě známá jen od nás na západ, jsme průkopníci," vysvětlil Bazala.

Šéf ČSA Jaroslav Tvrdík si od projektu slibuje vyšší poptávku. "Péče o zákazníka u leteckých společností musí být stoprocentní. Díky Pendolinu se nám podaří udělat vše pro to, aby naši klienti mohli být spokojeni. Ta myšlenka je vynikající" dodal Tvrdík. Ceny letenek z Pardubic, Olomouce nebo Ostravy ale neprozradil.

Spokojená je i ředitelka Letiště Praha Hana Černochová. "Zvýší se tak konkurenceschopnost našeho letiště a doufáme, že i počet klientů," říká Černochová.

Trasu mezi Prahou a Ostravou urazí Pendolino za tři hodiny a 22 minut. (více zde) Josef Bazala ale očekává, že se drahám podaří zkrátit dobu jízdy na tři hodiny a pět minut.

Přes léto České dráhy dopravovaly cestující i k letadlům společnosti Easy Jet. - více zde

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Najdete na iDNES.cz