Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Přeslazeno. Cukr je i na burácích či v masové směsi, ukázal test potravin

  5:00aktualizováno  5:00
Podle statistik překračujeme doporučený denní příjem cukrů o polovinu. Zhruba pětina množství, které sníme, pochází z domácí cukřenky, zbytek z potravin, které nám připravili výrobci. Abychom zjistili, kde všude se cukry skrývají a v jakém množství, otestovali jsme 64 výrobků.

Jedna konzerva fazolí v rajčatové omáčce může obsahovat i čtvrtinu doporučené denní dávky cukru. | foto: Profimedia.cz

Zdá se to jednoduché. Sůl ve slaných potravinách, cukr ve sladkých. Jenže ve světě průmyslové stravy se cesty kříží. Důkaz o tom dává složení potravin. Sůl se objevuje ve sladkých produktech a cukr i v těch, které chutnají slaně. Věřili byste, že v chlazeném pokrmu na způsob „české číny“ je osm kostek cukru a arašídy v těstíčku s příchutí wasabi obsahují víc cukru než povidlové buchty?

Výsledky testu potravin nás překvapily. Dextróza, glukózo-fruktózový sirup, invertní cukr, maltodextrin… Cukr je téměř všude a často je ho ve složení pořádná kupička. Prokázaly to analýzy, které provedli ve Státním veterinárním ústavu v Praze.

Zjistili jsme například, že hamburgrová žemle Penam obsahuje téměř dvakrát tolik cukru, než je ho v Big Macu z McDonald’s. A především se ukázalo, že cukry jsou i tam, kde bychom je nečekali. V běžném pečivu, slaných pochutinách i hotových pokrmech. I v mnoha produktech určených dětem.

V jednom kelímku ovocného jogurtu může být až šest a půl kostky cukru, ve snídaňových cereáliích tvoří cukry čtvrtinu produktu. A smutným příkladem přeslazených „dětských“ produktů je rozpustný nápoj Frappe Frapko. Když podle návodu rozpustíme čtyři lžičky ve čtvrt litru mléka, bude mít nápoj spolu s laktózou obsaženou v mléce 41 gramů cukrů, a to je téměř polovina množství celkových cukrů, které bychom měli přijmout za celý den (90 gramů).

Rozpustný čaj: 99,7 % cukru

Právě rozpustné směsi na přípravu kakaa, kávy nebo čaje přinesly nejsladší výsledky a staly se „cukrovými“ rekordmany testu. Obsahovaly v průměru 71 procent cukru, Basic Tea Drink Lemon měl dokonce 99,7 procenta cukru! Není to ale nic překvapivého, už podle složení těchto produktů je jasné, že jde o směs cukru s trochou ochucující složky.

Smutné je, že dost cukru je i v potravinách, které jsou spojovány se zdravou výživou – v cereáliích, celozrnném pečivu nebo mléčných výrobcích, především v dezertech nebo ochucených jogurtech. Smetanový dezert Termix Kakao obsahuje 18,4 gramu, jogurt Müller Mix Hawai 20 gramů cukrů.

Je třeba připomenout, že cukry, které jsou přirozeně obsaženy v surovinách pro výrobu jogurtů a tvarohů, nejsou považovány za škodlivé pro zdraví, do celkového příjmu cukrů ale započítány být musí.

Méně sladké

Snažili jsme se v každé skupině najít alespoň jeden pozitivní příklad s nižším obsahem cukrů. Mezi instantními nápoji to je Emco Cappuccino označené „méně sladké“, a skutečně obsahuje pětkrát méně cukrů než ostatní testované instantní nápoje.

I cereálie Emco Biskiti s čokoládou mají o 30 % méně cukru, jak upozorňují na obale. Šestkrát méně cukru než podobný výrobek od konkurence mají fazole Heinz Beanz v rajčatové omáčce bez přidaného cukru, ale jen proto, že cukr byl nahrazen sladidly.

Proč průmysl tolik sladí?

Potravinářský průmysl přidává cukr do výrobků nejen kvůli chuti, ale také z nejrůznějších technologických důvodů. Cukr totiž vylepšuje texturu, sušenkám nebo pečivu dodává barvu. Při vyšších dávkách má i funkce konzervační.

Potravináři mají ještě jeden důvod, proč nešetřit cukrem. Přislazují nám, abychom ještě více kupovali jejich výrobky. Platí totiž, že čím více konzumujeme cukru, tím větší máme jeho potřebu.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Úplné výsledky testu müsli, ovocných a ořechových tyčinek

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet „zdravých“ tyčinek. První část testu je věnována müsli tyčinkám a flapjackům. Druhá je...

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

Najdete na iDNES.cz