Zdá se to jednoduché. Sůl ve slaných potravinách, cukr ve sladkých. Jenže ve světě průmyslové stravy se cesty kříží. Důkaz o tom dává složení potravin. Sůl se objevuje ve sladkých produktech a cukr i v těch, které chutnají slaně. Věřili byste, že v chlazeném pokrmu na způsob „české číny“ je osm kostek cukru a arašídy v těstíčku s příchutí wasabi obsahují víc cukru než povidlové buchty?
Výsledky testu potravin nás překvapily. Dextróza, glukózo-fruktózový sirup, invertní cukr, maltodextrin… Cukr je téměř všude a často je ho ve složení pořádná kupička. Prokázaly to analýzy, které provedli ve Státním veterinárním ústavu v Praze.
Zjistili jsme například, že hamburgrová žemle Penam obsahuje téměř dvakrát tolik cukru, než je ho v Big Macu z McDonald’s. A především se ukázalo, že cukry jsou i tam, kde bychom je nečekali. V běžném pečivu, slaných pochutinách i hotových pokrmech. I v mnoha produktech určených dětem.
V jednom kelímku ovocného jogurtu může být až šest a půl kostky cukru, ve snídaňových cereáliích tvoří cukry čtvrtinu produktu. A smutným příkladem přeslazených „dětských“ produktů je rozpustný nápoj Frappe Frapko. Když podle návodu rozpustíme čtyři lžičky ve čtvrt litru mléka, bude mít nápoj spolu s laktózou obsaženou v mléce 41 gramů cukrů, a to je téměř polovina množství celkových cukrů, které bychom měli přijmout za celý den (90 gramů).
Rozpustný čaj: 99,7 % cukru
Právě rozpustné směsi na přípravu kakaa, kávy nebo čaje přinesly nejsladší výsledky a staly se „cukrovými“ rekordmany testu. Obsahovaly v průměru 71 procent cukru, Basic Tea Drink Lemon měl dokonce 99,7 procenta cukru! Není to ale nic překvapivého, už podle složení těchto produktů je jasné, že jde o směs cukru s trochou ochucující složky.
Smutné je, že dost cukru je i v potravinách, které jsou spojovány se zdravou výživou – v cereáliích, celozrnném pečivu nebo mléčných výrobcích, především v dezertech nebo ochucených jogurtech. Smetanový dezert Termix Kakao obsahuje 18,4 gramu, jogurt Müller Mix Hawai 20 gramů cukrů.
Je třeba připomenout, že cukry, které jsou přirozeně obsaženy v surovinách pro výrobu jogurtů a tvarohů, nejsou považovány za škodlivé pro zdraví, do celkového příjmu cukrů ale započítány být musí.
Méně sladké
Snažili jsme se v každé skupině najít alespoň jeden pozitivní příklad s nižším obsahem cukrů. Mezi instantními nápoji to je Emco Cappuccino označené „méně sladké“, a skutečně obsahuje pětkrát méně cukrů než ostatní testované instantní nápoje.
I cereálie Emco Biskiti s čokoládou mají o 30 % méně cukru, jak upozorňují na obale. Šestkrát méně cukru než podobný výrobek od konkurence mají fazole Heinz Beanz v rajčatové omáčce bez přidaného cukru, ale jen proto, že cukr byl nahrazen sladidly.
Proč průmysl tolik sladí?
Potravinářský průmysl přidává cukr do výrobků nejen kvůli chuti, ale také z nejrůznějších technologických důvodů. Cukr totiž vylepšuje texturu, sušenkám nebo pečivu dodává barvu. Při vyšších dávkách má i funkce konzervační.
Potravináři mají ještě jeden důvod, proč nešetřit cukrem. Přislazují nám, abychom ještě více kupovali jejich výrobky. Platí totiž, že čím více konzumujeme cukru, tím větší máme jeho potřebu.