Základem je naučit se jinak myslet, vařit a hýbat se. „Prostě dodržovat pravidla zdravé, energeticky vyvážené stravy. Pouze vyměnit sladké za takzvaně ‚nesladké‘ je zásadní chyba,“ radí nutriční terapeutka Vladimíra Havlová z Kliniky diabetologie IKEM v Praze, podle níž jsou všechny výrobky „bez cukru“ spíš marketingové šidítko.
Jistě, výrobci nelžou, když to napíšou na obal, skutečně do těsta či náplní nepřidávají žádnou sacharózu. Jenže velké množství sacharidů z mouky v pochoutkách zůstane a nadstandardní zásobu energie zajistí přidané tuky a často i použitá kalorická sladidla, nejčastěji fruktóza. A tak mají například „tatranky“ značky Diabeta víc energie než sladký originál.
„Jenže diabetici a lidé, kteří potřebují zhubnout, mají dojem, že mohou takové výrobky jíst bez omezení,“ posteskne si nutriční terapeutka a zmíní obvyklou dietetickou chybu – zatímco obyčejných sušenek nebo domácích sladkých koláčů by si pacienti sotva uzobli, těch zdánlivě nesladkých spořádají na posezení a bez výčitek celé balení nebo pekáč. Hladina krevních cukrů, spotřeba inzulinu a hmotnost pak letí nemilosrdně nahoru...
Zrada jménem fruktóza
Cukrovinky bez řepného cukru, které se vyrábějí u nás nebo na Slovensku, bývají obvykle oslazeny ovocným cukrem čili fruktózou. Zdálo by se, že když sladidlo kopíruje složením cukr z ovoce, musí být přece zdravé. Jenže to je naprosto fatální omyl!
„Fruktóza poškozuje játra, jelikož zvyšuje v krvi obsah triglyceridů (hlavní složka živočišných tuků). Protože se v játrech triglyceridy ukládají, orgán se zvětšuje a ztučňuje,“ upozorňuje na nemoc zvanou steatóza lékařka Václava Kunová, která pomáhá obézním pacientům s redukcí hmotnosti.
Fruktóza přitom podněcuje v játrech i tvorbu tuků. „A ty se ukládají mezi orgány v oblasti břicha,“ vysvětluje odbornice na hubnutí, že snaha vyhýbat se cukru může nakonec nadělat víc škody než užitku.
Plné tuků a přídatných látek
Z výrobků, jež testovala MF DNES, by terapeutka Vladimíra Havlová po kontrole složení pacientům nedoporučila nejspíš žádný. Kromě fruktózy totiž některé obsahují částečně ztužené tuky, v nichž mohou být rizikové transmastné kyseliny, rostlinné tuky s vysokým podílem nasycených mastných kyselin, konzervanty, stabilizátory či emulgátory. V tomto případě platí víc než jindy, že při nákupu je nutné pečlivě číst etikety.
Čím výrobci sladíPřírodní kalorická sladidla Přírodní nekalorická sladidla Náhradní (umělá) sladidla |
Paradoxní přitom je, že jsou výrobky bez cukru dražší. Třeba sladké kakaové věnečky stojí zhruba 12 korun, verze s fruktózou přijde víc než na dvojnásobek. A jiný příklad – 100gramové balení Opavia Polomáčených koupíte za 13 korun, stejná hmotnost podobných sušenek Dukan by však stála 81 korun, tedy více než šestinásobek.
Jenže chutě přijdou čas od času na každého – pak je podle nutriční terapeutky lepší sáhnout po dobře vybrané nefalšované sladkosti. „Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má znatelně méně sacharidů. Její chuť je navíc intenzivní, proto jí sníme jen kousek,“ míní Havlová.
Čekanka je plná vlákniny
Doktorka Kunová, která se v ordinaci setkává s obézními, a přesto podvyživenými pacienty, jimž chybí kvalitní bílkoviny či vláknina, by pro ně mezi testovanými pochoutkami pár zajímavých produktů objevila. Zaujaly ji třeba lískooříškové pomazánky – hlavně Proteinella, v níž je 21 procent bílkovin, nebo BIOnuta, která je vyrobena jen z lískových ořechů a extraktu z kořene čekanky.
„Obsahuje přes 40 procent vlákniny. Čekankový kořen je bohatý na inulin, který má ve střevech prebiotický efekt,“ líčí.
Lékařka doporučuje při redukční dietě vybírat sladkosti obohacené o proteiny a zároveň slazené vhodnými nízkokalorickými sladidly. „V řetězcích drogerií jsou k dostání chutné, ale neslazené tyčinky řady Sportness a v obchodech proteinové pudinky,“ dodává.
Na dalších listech se dozvíte, jak dopadly v testu konkrétní čokolády, oříškové pomazánky, oplatky, sušenky a perníky.