Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Cyklisté většinou nedělají potíže

aktualizováno 
Severní Čechy -
Houbaři a borůvkáři působí správcům lesa podstatně větší potíže než turisté na kolech. "S turistikou na kolech ani s turisty jako takovými nemáme v lese problémy," potvrzuje to vedoucí lesní správy Litvínov Čeněk Melca. "Cykloturistiku bereme jako trend poslední doby, a proto se jí v žádném případě nebráníme. Samozřejmě trváme na tom, aby nově zřizované trasy byly lesní správou předem odsouhlaseny, aby v lese nevznikaly škody." Podle pracovníků lesní správy Litvínov jsou cyklostezky možností, jak lidem les zpřístupnit a zavést je do míst, která jsou turisticky atraktivní. "Budujeme místa, odkud je pěkná vyhlídka," vysvětluje Čeněk Melca, vedoucí lesní správy Litvínov. "Například dokončujeme opravu hráze a čištění půvabného Kotelního jezírka nad Krupkou." Pokud lidé jezdí po vyznačených trasách, potíže tedy nejsou. Jinak to ale může být ve chvíli, kdy odbočí s kolem někam do lesa. "Problém vidím jen v tom, že lidé jezdí i jinde než po vyznačených trasách. Ničí pak porosty, rozjezdí třeba i místo, které je vzácné," uvedl vedoucí lesní správy Klášterec Zbynek Šobr, který přitom také považuje cykloturistiku za příznivý trend. "Děláme pro ně hodně. Budujeme nové lávky přes Chomutovku, s obcemi připravujeme základy pro přístřešky, čistíme studánky a instalujeme na hřebenovkách odpadkové koše," dodal. Výhodu turistiky na kolech vidí v tom, že lidé lesem projedou poměrně rychle a nedělají velký nepořádek. "Rozhodně nevidím důvod, proč by se museli turisté na kolech zvlášť sledovat a kontrolovat," míní Rudolf Vopat, zástupce vedoucího na lesní správě Lesů České republiky na Červeném hrádku nad Chomutovem.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Giganti požírají výrobce řemeslných piv. Čeká to i české minipivovary?

Ve světě je to trend. Velké průmyslové pivovary si razí cestu ke speciálním pivům tím, že přebírají malé minipivovary. V Česku se to zatím neděje. Ale i zde...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.