Důvodem je snaha o maximální možnou eliminaci pachů, které mohou degustátoři vnést do degustační místnosti na pracovních oděvech a obuvi.
Další místností by měla být hovorna, kde se po skončení degustace ústně hodnotí výsledky. Nezbytná je přípravna vzorků. Ta by měla být vždy oddělena od vlastní degustační místnosti.
V samotné degustační místnosti by jednotliví degustátoři měli sedět v oddělených boxech. A to proto, aby se nemohli ovlivňovat nejen verbálně, ale ani různými grimasami.
V každém boxu by měl být prostor pro degustované vzorky, prostor pro vyplňování degustačních protokolů a také místo pro degustační sousto. Do vybavení každého degustačního boxu patří i signalizace do přípravny vzorků. Součástí degustačního boxu by měla být i digestoř pro odtah pachů.
Množství a teplota vzorku
Množství vzorku se může lišit podle typu senzorického testu, který je prováděn. Například pro degustaci intenzity hořkosti je minimální množství vzorku 300 ml. Pro nejpožívanější senzorické hodnocení je potřeba asi 100 až 150 ml vzorku.
Celou verzi článku najdete na Svět piva.cz - ZDE |
Degustace piva probíhá obvykle v sériích. V jedné sérii by se mělo degustovat 4 až 6 vzorků. Poté je nutná přestávka na regeneraci smyslů. Počet sérii (například při degustačních soutěžích) je maximálně čtyři denně. Komise tedy může během jednoho dne degustovat nejvíce 24 vzorků.
Degustace jedné série včetně přestávky obvykle trvá 40 až 60 minut.
Velikost degustačních sklenic by měla být asi dvojnásobná oproti množství degustovaného vzorku. Při hodnocení vůně musí být totiž ve sklenici dostatečný prostor pro vytěkání aromatických složek piva.
Pro senzorický popis kvality se používají speciální skleněné degustační sklenice, v některých případech je možno je zaměnit i třetinkovými sklenicemi válcového tvaru.
Předepsaná je i teplota degustovaného vzorku. V České republice by se teplota piva měla pohybovat mezi 9 a 11 °C. Při vyšší teplotě ztrácí pivo svůj osvěžující efekt, pří nižší teplotě pak nejsou rozlišitelné jeho chuťové vlastnosti.
O degustacích vína slyšel už asi každý. Stejně tak se ovšem ochutnává i český "národní" nápoj, pivo. Jak při degustacích správně postupovat se dozvíte v seriálu, který iDNES přináší ve spolupráci se serverem Svět piva.cz |
VŠECHNY VYŠLÉ DÍLY NAJDETE ZDE |