Salám nesmí být kořeněný ani jinak chuťově výrazný. V našich podmínkách se doporučuje šunka nebo měkké salámy. Nevhodné jsou tvrdé salámy.
Nejvhodnější sýr je tavený plátkový. Nesmí být příliš aromatický ani kořeněný, nevhodné jsou plísňové nebo zrající sýry. Bílé pečivo je vhodnější než chléb, nejčastěji se používají klasické rohlíky nebo housky.
Celou verzi článku najdete na Svět piva.cz - ZDE |
Norma doporučuje i množství degustačního sousta. Pro jednu sérii degustací (4 až 6 vzorků) by měl mít každý degustátor k dispozici zhruba 10 dkg salámu, 5 dkg sýra a 2 rohlíky.
Salámem se eliminuje hořkost a některé cizí příchutě, které se mohou v pivu vyskytnout. Následně se chuť salámu, případně ještě některé cizí příchutě a kyselost piva odstraní sýrem. Úplnou eliminaci chuti předchozího vzorku (včetně chuti salámu a sýra) pak završí neslané pečivo.
Cizí příchutě
Při laické degustaci je nepovinnou složkou popsat výrobek slovním hodnocením (při profesionální degustaci je tato součást povinná). Pro profesionální degustaci je navíc nutno u všech parametrů vyplnit také intenzitu vjemu (plnosti, intenzity hořkosti, ale i cizí vůně nebo chutě).
CIZÍ PŘÍCHUTĚ V PIVU | |
Méně závažné | |
Kvasničná | více či méně negativně vnímaná vůně a chuť čerstvých kvasnic |
Ovocná | má celou řadu projevů, nejčastěji se vyskytuje ve formě banánového nebo jablečného aroma a chuti |
Dosti závažné | |
oxidační | chuť a vůně starého zvětralého piva |
lihová | především u vysokostupňových piv a projevuje především jako etanol (vodka) ve vůni |
mladinová | nasládle sladová až karamelová chuť a vůně |
sladká | především v chuti, ale ne vždy je způsobena cukrem |
připálená | silně karamelová chuť a vůně, která přechází až do velice nepříjemné nahořklé složky |
Velmi závažné | |
medicinální | někdy také nazývaná karbolová nebo nemocniční, vůně a chuť po desinfekci |
autolyzační | nepříjemná nakyslá vůně starých kvasnic |
diacetylová | velice nepříjemná chuť a vůně žluklého starého nahořklého másla |
nakyslá | chuť a vůně starého zkysaného mléka |
O degustacích vína slyšel už asi každý. Stejně tak se ovšem ochutnává i český "národní" nápoj, pivo. Jak při degustacích správně postupovat se dozvíte v seriálu, který iDNES přináší ve spolupráci se serverem Svět piva.cz |
VŠECHNY VYŠLÉ DÍLY NAJDETE ZDE |