Při degustaci se nejprve hodnotí nížestupňová piva (výčepní - ležáky -vysokostupňová), dalším kritériem je pořadí světlá piva - tmavá piva - speciální piva.
Nezbytnou podmínkou degustace je anonymita vzorku. Předložené vzorky se musí označit náhodnými čísly nebo symboly, aby degustátora nemohla ovlivnit značka vzorku, jeho stáří apod.
Obvykle se provádí i degustace nulového vzorku. Tedy první vzorek se nezapočítává do degustace a slouží ke sladění degustační komise. Praktické zkušenosti ukazují, že při hodnocení prvního vzorku panují mezi degustátory větší rozdíly. Zároveň bývá celkové hodnocení prvního vzorku obvykle lepší.
Celou verzi článku najdete na Svět piva.cz - ZDE |
Dalším jevem který se může vyskytnout je senzorická slepota. To je situace, kdy postupné zvyšování koncentrace některé chuti vede k návyku na tuto chuť.
K tomu může dojít například tehdy, pokud se v pivovaru degustuje pouze vlastní pivo a nikoli vzorky konkurenčních piv. Potom třeba pozvolné narůstání ovocné složky cizí chutě a vůně nemusí degustátoři vůbec zaznamenat.
Degustační komise
Ve světě profesionálních degustárorů má názor jednotlivce jen velmi malou váhu. Proto pro kvalitní chuťový popis výrobku je nezbytný větší kolektiv lidí - degustační komise.
Členem degustační komise, může být jen osoba mající fyziologické předpoklady, zejména dostatečně vyvinuté senzorické vnímání degustátora. To se ověřuje při degustačních zkouškách, jejichž platnost je pět let.
V degustační komisi by měly být zastoupeni muži i ženy, neboť některé chuťové parametry lépe vnímají ženy a naopak při některých chutích dominují muži.
Celkový počet stálých členů degustační komise by se měl pohybovat v rozmezí od devíti do patnácti.
O degustacích vína slyšel už asi každý. Stejně tak se ovšem ochutnává i český "národní" nápoj, pivo. Jak při degustacích správně postupovat se dozvíte v seriálu, který iDNES přináší ve spolupráci se serverem Svět piva.cz |
VŠECHNY VYŠLÉ DÍLY NAJDETE ZDE |