Přinášíme vám návod, který vás dovedou k tomu, že se z vás během času stane poučený laik s dostatečným přehledem o druzích a jakosti nabízených vín.
ČTĚTE TAKÉ: Souboj vín: Domácí cizím nepodlehla
1. Víno vždy vybírejte podle účelu, který má splnit - jiné zvolíte pro posezení s přáteli, jiné pro zapití jídla...
2. Vyvarujte se krabicových a "petkových" vín. I když se mezi nimi občas najde pitelné víno, cesta k němu je dlouhá a nezábavná.
3. Snažte se od počátku kombinovat víno s jídlem. Brzy si tak vytvoříte vzorec, který vám umožní zvládat složitější kombinace stále kvalitnějších pokrmů a vín.
4. Začněte s odrůdovými víny nižších jakostních kategorií, snáze poznáte jejich strukturu a proniknete do tajů vína obecně.
5. Zpočátku se věnujte tuzemské produkci, naše vína jsou nám bližší svou filozofií i chuťovou strukturou. Jste-li úplní laici, zaměřte se zpočátku na nejrozšířenější domácí odrůdy - veltlínské nebo "müllerku" v bílých a třeba portugal či vavřinecké v červených.
6. U zahraničních vín se zaměřte nejprve na ty odrůdy, které jste si již oblíbili v tuzemském provedení. Dobré je poohlédnout se nejprve v blízkém okolí našich hranic. Ač jsou si vína podobná, mají přece jen jisté prvky jedinečnosti.
7. Od jednodušších vín přejděte k vyšším jakostním stupňům a k vyhlášeným vinařským zemím. Se zkušenostmi, které již máte, si lépe vymezíte mantinely pro sortiment, jenž vám bude nejbližší. A nebudete již tolik tápat.
8. Když pokročíte ještě dál, začnete vyhledávat konkrétní vinařskou obec či dokonce konkrétního producenta. Při takové volbě se řiďte tím, jaké pověsti se vinař těší na trhu. Vodítkem bývá často skutečnost, že regály s lahvemi těch úspěšných bývají zhusta poloprázdné.
9. Řiďte se sezonností, jiná vína se pijí v horkém létě pod slunečníkem na zahradě, jiná za tmavých zimních večerů.
10. Víno nikdy nepijte sami. Podělte se o zážitek a užijte si příjemných rozhovorů o víně a okolo vína.