Evropské nařízení zavazuje výrobce dezinfekce získat na výrobu povolení. V případě nouze je však možná výroba bez povolení na základě receptury, což byl i případ tohoto výrobku.
České společnosti vyráběly dezinfekci na ruce Anti-COVID šest týdnů od poloviny března do konce dubna. Výroba, již umožnila výjimka ministerstva zdravotnictví, se uskutečňovala podle receptury, kterou doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO).
Povolení vyrábět dezinfekci nazvanou Anti-COVID udělilo ministerstvo zdravotnictví 33 subjektům mezi nimiž jsou firmy, ale i střední a vysoké školy. K namíchání dezinfekce potřebují denaturovaný líh, peroxid vodíku, glycerol a vodu.
Dezinfekce, která měla původně pomoci vyřešit nedostatek ostatních hygienických pomůcek na trhu během nouzového stavu, měla původní termín ukončení prodeje v polovině května.
23. března 2020 |
Koronavirus
Sledovat další díly na iDNES.tvVýrobci, kteří měli povolení dezinfekci produkovat do konce dubna pak do 15. května museli zásoby vyprodat, odhad spotřeby byl však nepřesný a na pultech ho stále zbývalo několik tisíc litrů.
Zatímco většina dezinfekcí má trvanlivost okolo dvou let, Anti-Covid má dobu spotřeby pouze šest měsíců. I proto je tedy nutné prodej v polovině září zastavit.
Ministerstvo krátkou dobu trvanlivosti vysvětluje legislativou, nejde údajně o to, že by se přípravek takzvaně zkazil. Základem Anti-Covidu je z 80 % látka, která obsahuje 96 % alkoholu. „Určitě se tedy nezkazí, nemusí se vylévat, v domácnostech je možné ho dále spotřebovávat,“ uvedla v květnu ministerská mluvčí pro Info.cz.
Náhradu za dezinfekci na ruce Anti-COVID nyní chystají odborníci z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Na jižní Moravě přípravek vyráběli ještě na Střední průmyslové škole chemické Brno. Na VUT chtějí Anti-COVID nahradit vlastní dezinfekcí, řekl Tomáš Opravil z chemické fakulty.
Dezinfekci vyráběl i podnik Čepro, jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz, společnost Aveflor z Budčevsi na Jičínsku nebo DF Partner z Neubuzi na Zlínsku. Anti-COVID vyráběla také zlínská Univerzita Tomáše Bati, vyprodukovala ho přes 46 tisíc litrů.