Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Některé šunky moc masa neviděly

Šunku dělá šunkou kýta, ušlechtilý kus svalu zadní čtvrtě vepře. Kýta není levná, proto nemůže být levná ani šunka. Přesto dnes koupíte šunku už za 70 korun, třebaže průměrná cena se pohybuje mezi 150 a 200 korunami, ale může se vyšplhat i na 450 korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Medák

Copak šunka,ale umíte si představit,co všechno je v točeným salámu?
0/0
20.5.2003 10:32

Ferda

Uzeniny
Celkově stojí uzeniny poslední dobou za h... (nic). Do šunek je vmasírovaných až 10kg vody na 100kg hmoty. Pak se divíte, že domů donesete mokrý papír a nebo ji osmahnete na pánvi tak z ní nic nezbude.
Polosuchý salám jako např vysočina připomíná spíš běžný spotřební salám navíc, s neuvěřitelným podílem sádla. Prostě dobře ovařený selský salám můžu dát za cenu levnější než vysušený - tak jak by měl být, ale za cenu vyšší.
Dnes se zpracovatelé masa předhánějí, kdo do obchodů nabídne co nejlevněší produkty. To je chválihodné, ale vetšinou je to na úkor kvality.
0/0
26.3.2003 9:43

plk

složení
zajímalo by mne, z čeho všeho se skladá šunka
resp. podíl v %
a to včetně ochocovadel různých E-ček atd.
 - může někdo odpovědět?
0/0
24.3.2003 9:59

Mary

Re: složení
Koukněte zde, na tyto stránky jednoho výrobce...předem upozorňuju, že Vás přejde chuť...
připomínám, že E450 a E451 jsou dusitany, u kterých je prokázán možný karcinogenní účinek...
0/0
24.3.2003 11:36

plk

Re: Re: složení
díky, je to síla
0/0
27.3.2003 13:09

Mary

Re: složení
Omlouvám se, zapomněla jsem vložit odkaz. Takže tyto stránky : http://www.prochazka.cz/Hlavni_deklarace0401.htm
0/0
24.3.2003 11:37

plk

složení
0/0
24.3.2003 9:56

lili

pata kategorie
kupte si "ceskou-sunku" v cizine.chutna vyborne (asi vyssi kvalita) a jeste lacina.
 
0/0
22.3.2003 0:00

Labužník

Pátá kategorie ?
 A kde je tá pátá kotegorie pro AKČNÍ  šunky v hypermarketech ?
0/0
21.3.2003 14:52

renda

Moc dobře si pamatuju na kvalitu masa a salámů za komunistů a byl to hnus !!! Na druhou stranu zase lidi chtějí všechno zadarmo a hodně a to nějak neštymuje dohromady.Všechno,o čem se tady píše, je o kontrole výroby a prodeje a tak trochu o poctivosti,což je,tak jako všechno v tomto státě,k blití.
0/0
21.3.2003 14:43

Karel Chalupný

jablka s hruškama
Test jsem četl, domnívám se že jde o účelový test, neboť se tam srovnává do jedné tabulky  nesrovnatelné a to tak že od některých výrobců se bere jen ten lepší sortiment šunky, u jiných pak ty průměrné výrobky a zase  u jiných ty nejhorší výrobky. Asi by bylo zajímavé srovnat vedle sebe tzv. "pražské šunky" od různých výrobců a pak ty "lowend šunky" zase od různých výrobců. Protože tomu tak není, považuji tento test za snůšku amatérských blábolů, kde se srovnává nesrovnatelné.
 A nebo je to záměr   
0/0
21.3.2003 14:11

RPF

Re: jablka s hruškama
S tím tedy souhlasím, srovnávat v jedené tabulce "šunky" za 80 a šunky za 160 Kč, to je masáž
0/0
21.3.2003 14:40

fernet

příspěvek obsahoval nepřípustné výrazy
(Příspěvek zrušen)
0/0
21.3.2003 13:38

rehau

Re: Kvalitni potraviny
Ve vsem Vam davam za pravdu.
0/0
21.3.2003 22:35

Babel

Čtou si po sobě redaktoři články?
Mě dostal hned ten začátek: "Abychom se mohli vobchodě rozhodovat..."
0/0
21.3.2003 13:17

EMA mela maso

Tak je
to ale se vším,mizí kvalita a převládá trend prodat co nejvíc "ničeho" za co nejvíc peněz...
0/0
21.3.2003 13:13

Hieroglyf

Heč
Já jím krůtí šunku
0/0
21.3.2003 13:12

ž

Re: Heč
Jen jestli krůtu jenom neviděla....
0/0
21.3.2003 16:59

Prca

Když šunku,tak prosciutto crudo nebo ardenskou.Nakrájet na průhledné plátky,pokapat citronem a přikusovat kvalitní bílé pečivo.
0/0
21.3.2003 12:30

Herr Herr

Re:
Gdyž Ti na to škromach dává dostateg bobů, tag proč ne.
0/0
21.3.2003 23:31

Michal

Autor článku neví o čem píše
Kus masa z kýty tzv. šunka obsahuje max. 18% bílkovin. Autor se zřejmě domnívá, že pravá šunka obsahuje 100%, což je ale nesmysl. Maso není jen bílkovina.
0/0
21.3.2003 12:27

Milan

Trendy v potravinářství a nejen tam
Vážení,
asi jste si toho nevšimli, ale do potravinářství nám postupně proniká alternativní trend výroby - tzv. homeopatické potraviny.
Aby neutrpěl zákazník šok, zajišťují obchodní řetězce svými recepturami postupné snižování kdysi stěžejních surovin a jejich nahrazování nejlépe želatinou nebo vodou, vázanou na různé soli. To se kromě šunky a dalších uzenin týká např. konzervovaného masa (pamětníci-trempové jistě vzpomenou se slzou v oku na konzervy vepřového ve vlastní šťávě, kde bylo opravdu kus masa), piva, mléka (takové totálně odstředěné mléko musí být jen nepatrně hodnotnější než voda v kelímku, v němž dítě opláchlo štětec od běloby), jogurtů atd.
Cílem našich obchodních řetězců je evidentně prodej amarounů. Lišit se budou barvou a cena bude dána např. u pivního amarounu vzdáleností sudu s  vodou od vzorku chmele ve fázi sycení kysličníkem uhličitým. U šunkového amarounu by zase mohl podle budoucí normy rozhodovat o kvalitě hmotnostní poměr vepřové a ostatních kůží, které budou pro budoucí výrobek použity.
Protože budou amarouny za šesták, bude našim občanům dobře čvachtat v pusinkách.
Homeopatické potraviny budou v budoucnu dobře doplňovat život občanů ve virtuální realitě. Dobrou chuť
0/0
19.3.2003 22:27

Biermann

Re: Trendy v potravinářství a nejen tam
No ja nevim, ale odstredenim u mleka prijdes o tuk. A to neni jedina jeho soucast. Napriklad na obsah vapniku nebude mit odstredeni vliv. Nebo se pletu?
0/0
21.3.2003 12:29

Gandalf

Re: Re: Trendy v potravinářství a nejen tam
Pleteš, A,D,E,K jsouz vitaminy vazane na tuk, ty jdou pryč taky
0/0
21.3.2003 14:20

Pavel Zatloukal

Re: Trendy v potravinářství a nejen tam
:))) Komunisticke veprove ve vlastni stave. No to je gol, to byl hnus, ktery nebyl k zradlu, sadlo a kuze.
0/0
21.3.2003 13:03

Radek

Re: Re: Trendy v potravinářství a nejen tam
To je naprostej nesmysl, je vidět, žes ji buď nejedl tenkrát, nebo jsi to nezkusil teď - dřív byla vepřovka plná super libovýho masa, dneska abys tam maso pohledal. Aby bylo jasno - rozhodně nebrečím po starejch časech, ale v rámci objektivity by se mělo přiznat, že především konzervy byly za komoušů lepší (byť nebyl takový výběr). Je to bohužel trend, že lidi chtějí čím dál levnější výrobky, tlačí na obchod a dodavatele a pak se diví, že to není k žrádlu. Například párky - poraďte mi někdo, co si koupit za párek, aby se to dalo bez obav strčit do úst a ještě to bylo dobrý. Koupil jsem si něco, co se jmenovalo "spišský párek" - řekl jsem si - to by mohlo bejt dobrý, stálo to 150,-/kg (taky nic úplně levnýho, aby mě to varovalo) a musel jsem to vyhodit (a to dost snesu).
0/0
21.3.2003 13:42

ann

Re: Trendy v potravinářství a nejen tam
Studuju technologii masa na VSCHT, takze o tom neco vim. Za vsim jsou nakupujici zadajici levne vyrobky, coz pri cene veprove kyty za 120,- (priblizne) znamena, ze sunka, ktera stoji 99,- a tak podobne zakonite moc masa nevidela. Stejne tak parky za 39,-, burty za 45,- a tak podobne. Vyrobky z masa budou teprve tehdy, kdyz je budeme ochotni zaplatit. Ony vlastne jsou, ale proste je to za vice penez. Nema smys nadavat, ze sunka za 79,- moc mas nevidela, kdyz za tu cenu ani videt nemuze!
0/0
12.4.2003 17:57

miki

klamani spotrebitele
pokud nekdo hleda nejnizsi cenu, tak mu bude zrejme jedno jestli si to co koupi za 70 CZK/kilo bude jmenovat sunka nebo "novohradska specialita". Vsechno to jsou vymluvy nakupcich supermaketu ohanejicich se chranenim zajmu klienta. Pojmenovani potraviny pojmem, ktery neodpovida slozeni by se melo chapat jako klamava reklama a postihovat pokutou. Kdyz chci sunku, tak si za ni zaplatim, kdyz chci usetrit, koupim si levnou smesku. Ale nekdy je tezke zjistit ze Sadrinky nejsou ze sardinek, Jogurt neni vlastne jogurt ale skrob rozmichany v mleku. Proc kazdy chrani jen zakaznika ktery chce za malo penez koupit jidlo, proc taky nekdo nechrani zakaznika ktery je ochoten zaplatit za to, aby dostal prave zbozi?
0/0
19.3.2003 18:20

T.

Re: klamani spotrebitele
Zcela souhlasim s nazorem na vymluvy nakupcich retezcu, vc. jim nadrizenych manazeru, jsou to prave tyto osoby, resp. obch.politika jednotlivych retezcu, ktere vyvyjenim tlaku na dodavatele a vyrobce, deformuji az degeneruji trh, pricemz mnohdy ohrozuji i samotne dodavatele jednostranym diktatem smluvnich podminek, ktere jsou pro vetsinu za hranici unosnosti, jde tedy o zcela neeticke vydirani a argument smluvni volnosti zde neobstoji, nebot dodavatele, kteri se postupem casu stanou na retezcich zavisli, jiz jinou volbu nemaji, nez podepisovat mnohdy sebevrazedne smlouvy, takze se pozdeji ocitaji na prahu bankrotu, coz ovsem zakaznik nevidi, tudiz je vse v poradku. Retezce dodavatele, ktery se prave diky nim ocitne v problemech, obratem zcela bezohledne nahradi jinym a pokracuji ve stejnem systemu. Nezbyva tedy nez apelovat na zakonodarce, aby se snazili neco zmenit a vyvijet tlak i soustavnou medializaci cele problematiky.
0/0
20.3.2003 19:28

stana.her@post.cz

Zavádějící terminologie
Autor článku nepřesně pracuje s odbornými pojmy, to co je zde názýváno čistou svalovinou je ve skutečnosti čistá svalová bílkovina, což je zcela odlišný termín! Šunku ze 7% svaloviny si asi nikdo neumí představit!
0/0
19.3.2003 14:55

Jana

Re: Zavádějící terminologie
Díky za vysvětlení. Maso sice nejím - jen drůbeží a ryby - přesto jsem si lámala hlavu, co proboha tvoří těch zbývajících 90% v šunce a z čeho že to potom jsou salámy.
0/0
21.3.2003 14:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.