Diskuze

Na jednom oleji nefritujte donekonečna, říká odbornice na tuky

Fritování žádným zázrakem ve stravování není. Hned po grilování je to nejrizikovější způsob, jak si připravit něco k jídlu. Přesto jsou smažená jídla tím nejoblíbenějším, čím lidé zahánějí hlad. "Ve studentských menzách jsme prováděli výzkum a zjistili jsme, že smažené a pečené pokrmy jdou nejvíce na odbyt," říká Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. "Ale konzumací fritovaných potravin se zvyšuje příjem tuku, kterého už tak přijímáme víc, než doporučují lékaři."
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radka

27. 3. 2003 14:56
Opakovane rozpalovany olej je nezdravy
Nekde jsem cetla, ze olej se nema opakovane ohrivat. Neumim si predstavit, ze bych ho mela propalovat desetkrat. A to si beru specialni fritovaci. Po pouziti je jiz nacichly pouzitym jidlem a i po procedeni lehce zakaleny od odrobinek nebo mouky. Takovy olej lze pouzit maximalne na panvicku na opeceni topinky. Myslim si, ze fritovani je zdravejsi nez dlouhe vysmazovani v panvicce, ale jenom na cerstvem kvalitnim oleji a pri takove teplote aby potravina nenasavala zbytecne moc oleje. Vlastne by se nemel olej temer vubec spotrebovat a kobliha by mela zustat sucha a krupava.
0 0
možnosti