Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vítězství moravských vín

V prvním mezinárodním testu vín, který uspořádaly redakce MF DNES a slovenské Pravdy, změřily své síly dvě odrůdy: Ryzlink vlašský a Frankovka. Pokud bychom test českých a slovenských vín pojali jako sportovní soutěž dvou vinařských států, vyhrálo by Česko, lépe řečeno Morava.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

zlý fořt Emil

Jo jo ...
Ach jo, tady toho vinnařští analfabeti zase nakecali. Takže to uvedeme na pravou míru. Moravští a čeští vinaři uměji dělat skvělá a vyjímečná vína. Kromě toho však (stejně jako vinaři všude na světě) zvládají výrobu totálních patoků. Úkolem spotřebitele je dobrá vína v nabídce najít. Kdo je trouba a není schopen si o víně nic přečíst, doptat se a ochutnat, koupí si párkrát v MAKRU nebo v Bille nějaké "typické moravské víno" a pak se vesele vykecává na netu. Teď jsem třeba viděl nabídku z Lidla na vlašák v litrovém balení za 38,90 Kč ... tak to prosím nebrat ... stejně jako Krále vinohradu :-). V našich končinách se daří především vínům bílým, pro základní orientaci doporučuji navštívit http://www.top77.cz, http://www.salonvin.cz, zajet si na Valtické vinné trhy, atd. a tam se dozvíte, která vína stojí za pozornost - ta se však většinou v MAKRU a Bille neprodávají a pohybují se poněkud v jiných cenových relacích - ale stojí to za to. Když budete patoky ignorovat, nikdo je nebude vyrábět.
0/0
4.7.2004 19:20

Jaruzielski

Re: No,
nakecali toho tady dost, včetně Tebe. Ale Ty jediný si asi fakt znalec vína a ostatní jsou totální analfabeti. Ale jinak s Tvým článkem celkem souhlas. Akorát mi přijde trochu úsměvný, že se tváříš jako by byla Morava nějakou vinařskou velmocí či středobodem vinařského světa/Valtické vinné trhy/. Tak to asi opravdu nebude.
0/0
5.7.2004 22:55

john_book

Re:
Až tak bych zase Makro nezatracoval (postatně horší jsou různé obchůdky se "zaručeně pravým moravským vínem", kde prodávají druhák či třeťák ochucený jabčákem a dobarvený bezem nebo černým rybízem, pokud jde o červené, litr za 40 do plastu, fffuujjjj), občas se tam dají koupit dobrá vína za rozumnou cenu. Ale chce to hledat a tak i trošku znát. Odrůdy, ročníky....... Jen tak namátkou, na podzim jsem tam koupil Moravský muškát coby mladé víno z loňské sklizně (sklep si už nepamatuji) a nevěřil jsem vlastním očím (tedy jazyku). Tak svěží a příjemně aromatické víno jsem už dlouho nepil, samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že se jedná o mladé víno. A od té doby tam pokaždé najdu něco, co mne zaujme a co chutná. A zásadně vždy a pouze z českých či moravských vín. Jediné co sháním a ještě jsem nekoštoval je Malverino a Aurelius, před cca 3 lety mne příjemně ve sklípku v Petrově překvapilo André, asi bude chvilku trvat, než se k tomu tady v Praze dostanu, ale uvidíme. Takže na zdraví.........
 
0/0
9.7.2004 11:36

zlý fořt Emil

Re:
Dobrý byl Aurelius 2000 kab. z Moravína Valtice, po Praze se dá možná ještě sehnat. Malverino jsem ještě nejen nekoštoval, ale ani jsem na něj nikde nenarazil ...
0/0
13.7.2004 12:32

Jaruzielski

Re:
Prodávají ho v Globusu na Zličíně kolem 80Kč-M.Michlovský Výrobce.  Není to však Malverino ale Malverina.
0/0
13.7.2004 14:27

zlý fořt Emil

Re:
Tragická chyba v písmenku :-) Pokud vím, tak Michlovský je přímo autorem tohoto křížence. Nicméně tento výrobce je takříkajíc profláknutý velmi odlišnou kvalitou "stejného" vína na výstavách a potom v obchodech ... ceny jeho vín jsou přemrštěné a většinou neodpovídají kvalitě ... ale 80 Kč se dá na zkoušku obětovat :-)
0/0
13.7.2004 14:38

korela

Re:
S rozdílnou kvalitou p. Michlovského máte bohužel pravdu. Pil jsem cca před dvěma lety malverinu 99 - a nic moc. Pravděpodobně ale jsou už na trhu jiné ročníky (a snad i podařené šarže:-). Aurelius z Moravína je fakt dobrej, z VS Valtice 02kab taky ujde...
0/0
13.7.2004 15:43

zlý fořt Emil

Re:
Problém Michlovského je, že má podařené šarže, které vystavuje a získává dobrá hodnocení, ale když si ten vzorek potom koupíte ve vinotéce, tak máte dojem, že v láhvi je něco jiného, než tam má být ... A myslím si, že to není jenom dojem :-)
0/0
13.7.2004 16:19

Jaruzielski

Re:
Myslím, že hlavní problém pana Michlovského je, že před několika lety se dušoval, že v žádném případě nebude obstarávat velkovýrobu vína pro supermarkety. To by podle jeho slov způsobilo růst kvantity na úkor kvality. No vidíte a najednou se v supermarketach objeví takový produkt jako ,,Král Moravy,, podepsán panem Michlovským.
0/0
14.7.2004 2:06

zlý fořt Emil

Re:
Král Moravy je práce Michlovského? :-))
0/0
14.7.2004 11:09

Jaruzielski

Re:
Přečti si co je napsáno malými písmeny na zadní etiketě a uvidíš
0/0
14.7.2004 15:26

Jaruzielski

Re:
Tak co pochutnal sis na Michlovském? Je to bašta, že jo?
0/0
18.7.2004 2:59

Vaclav Hanus

Re: ....Když budete patoky ignorovat, nikdo je nebude vyrábět.....
Tzv. patoky ignorovaty nebudeme, protoze jsou jedine cenove dostupne a jejich cena odpovida prumernemu prijmu zamestnance v teto ekonomice. Ze se v ni najde i hrstka snobu, kteri si mysli, ze okazalou presentaci sveho ¨vstahu¨ k vinu si vypestuji imič noblesy nic nemeni na obecnych preferenci obycejneho cloveka. A nejpodstatnejsi na tom je, ze ty tzv. patoky chutnaji v podstate stejne jako vyberove snobske znacky. Ja osobne mam nejradeji spanelske krabcaky.
0/0
12.7.2004 13:05

mirek

to max fratzek
Myslím, že to steplotou má pouze částečný vliv, hrozny se musí sklízet ale co nejpozději, nejlépe, když už samy začínají opadávat, půda musí být spíše sopečnáho nebo vápenitého typu a výnos se musí omezit, mnoho hroznů znamená nízké Oechsle-stupně!
Proto se musí před dozráváním protrhávat a nechat jen tu lepší kvalitu dozrávat. To ovšem bolí, když by si vinař mohl množstvím přivydělat. Prozatím má cena na láhvi a etiketa velmi málo společného s jejím obsahem.
0/0
3.7.2004 21:15

mire

Mezinárodnost
omezit na Česko a Slovensko nemá smysl. Kdo se ve vínech vyzná a chce ušetřit, ten se zajímá o portugalská vína, třeba Douro. Archivní 5 roků staré Douro lze pořídit v německém Metru za necelých 100 Kč včetně německé DPH. Ve srovnání s tím jsou mně známá moravská vína z Makra nebo Billy bohužel na úrovni stolních vín.
Víno je u mně pouze červené a má nejméně 12,5 % vol., z bílých snáším pouze ryzlink rýnský, který na rozdíl od vlašsského je opravdu suchý. Jinak je za horka dobře vychlazené Orvietto nebo Soave také příjemné, ale v Německu jsem za kvalitní víno zřídka kdy vydal více, než stovku!
Pro Pražáky nafintěné láhvinky s latinskými názvy z Dolních Ptákovic kdesi na moravském pomezí, zesílené přídavkem sirupu nebo potravinářského barviva mně nezajímají.
0/0
3.7.2004 21:05

zlý fořt Emil

Re:
Chlapče, chlapče, až budeš o víně něco vědět, tak nám zase něco napiš ... Když holt někdo nakupuje vína v Makru nebo v Bille, není mu pomoci, ale jednu radu ti přece jenom dám. Zvedni zadek a jeď něco ochutnat třeba do Dolních Ptákovic ... ale musíš se ve vínech vyznat - to oni poznají a netroufnou si šidit. Ale šaška odkojeného na Douru a dalších specialitách za 3 ojró z německých hypermarketů si naši moravští hoši vychutnají :-) P.S.: A ve slušné vinařské společnosti nikdy neříkej, že kvalitu vína hodnotíš podle procent ethanolu a vlašák nepiješ, protože není suchej :-)) Cha cha ...
0/0
4.7.2004 19:01

Jaruzielski

Re: Ty chytráku,
s tím potřebným obsahem alkoholu má pravdu. To Ti potvrdí každý vinař. Kdybys článek pozorně četl, tak bys věděl, že se to týká vín červených. A co se týče vychutnávky moravských hochů tak si taky trochu mimo. Nějak si totiž nedokážu představit, jak by si asi moselští nebo rýnští hoši vychutnávali tzv.neználky z Mnichova nebo Berlína. To by si tam sotva někdo dovolil. A to samé platí třeba o Rakousku. Pouze na Moravě si vinaři nechávají dobré víno pro sebe a patoky pro ostatní. V lepším případě ho prodávají za horentní sumy.
0/0
5.7.2004 22:23

john_book

Re:
S tím potřebným obsahem alkoholu to zase není až tak pravda, ať má třeba 13 nebo kolik, když je to patok, tak jsou tomu procenta h.... platná. Ale pokud se řídíš heslem "mně je jedno co piju, hlavně když se motám", potom budiž, máš pravdu, procenta jsou na prvním místě. Já vždycky blbec myslel, že u vína jde o soulad chuti, vůně, barvy, alkoholu atd. A ono zatím o procenta. No, musím se pořád učit.........
0/0
9.7.2004 11:46

Jaruzielski

Re: Nemachruj
O patoku jsem nepsal ani slovo.A už vůbec ne o tom,že procenta jsou na prvním místě.Cukernatost moštu se měří podle mezinárodmích pravidel na moštoměru.Stupně udávají přirozenou výchozí cukernatost moštu.Jak všichni víme-cukr je prokvašen v alkohol.Proto je cukernatost,stejně jako s cukernatostí související obsah alkoholu důležitým kritériem pro posouzení jakosti,i když jistě ne jediné.Největší podíl světové plochy vinic leží v teplých nebo v horkých klimatických oblastech.Tam jsou zvlášť příznivé podmínky pro produkci červených vín.Při vyšších teplotách vznikají vína se zdůrazněným alkoholem a relativně vysoký obsah alkoholu je pro červená vína přijatelnější nežli pro vína bílá.Vinaři vědí,že červená vína s nedostatečným podílem alkoholu jsou bez srdce,bez jádra a tzv. se jim podlamují kolena.Červená vína s 12 až 14 procenty alkoholu,tak jak přirozeně vznikají na jihu,třebaže jsou těžká,působí zaobleně a dovedou oslovit.Bílá vína z horkých oblastí se zdůrazněným alkoholem jsou většinou chudá na chuťové jemnosti a finesy,které vyhledává každý kdo trochu vínu rozumí.Jak významně působí klima na druh vína,se dá odvodit z toho,že např v Německu vzniká 80procent vín bílých a naproti tomu ve Francii jen 22procent z celkové produkce.Dnešní světový trend směřuje všeobecně k lehčím,povzbudivým a nepříliš zatěžujícím vínům.Kdo někdy navštívil vinařské oblasti v jižní Evropě,např. na Sicílii,ví,že se tam výrobci vín snaží o produkci lehčích vín. To docilují např. tím,že se réva nenechá růst blízko horkého povrchu půdy,ale na vysokých drátěnkách a její hrozny se nesklízejí v plné zralosti,ale o něco dříve.Mošty se pak kvasí v chlazených nádržích s řízenou teplotou.
0/0
12.7.2004 12:18

korela

Re:
cukernatost je samozřejmě kritériem jakosti - ale s ní až tak nesouvisí obsah alkoholu...víno může obsahovat větší % alk. a menší zbytkový cukr - nebo se holt tak "neprokvasí":-) a cukru bude víc...pil jsem 10% výběry z hroznů...
0/0
13.7.2004 15:36

Jaruzielski

Re: Ano,
to máš samozřejmě pravdu, ale v tomto případě se jedná o umělé přerušení kvašení za účelem dosažení většího podílu cukru ve víně. Taky jsem je pil.
0/0
14.7.2004 2:21

zdenek

vlasak neni suchy?!
tvrdit, ze rynak je na rozdil od vlasaku suchy, muze opravdu jen  kaspar, ktery pije sracky ze supermarketu. Vino hodnotte dle barvy, buketu, chuti a jiskry, ne dle penezenky prosim!!!
0/0
4.7.2004 20:18

john_book

Re:
A kde ta česká vína nakupuješ? A jaká? Ale jsi určitě znalec, takže jsi to tady zase všem nandal. Takže si klidně do krku lij to, co ti chutná a  nepomlouvej to, co neznáš, nebo o čem jsi slyšel z rychlíku. A s tím vlašákem, asi ho špatně utřeli, když byl málo suchý....... A pro snobáky pseudovína za 3 €, s nafintěnými údaji, tož si nech šmakovat, je to pro tebe zcela jistě to pravé.
0/0
9.7.2004 11:43

FiFooo

Nick mel pravdu...
"...polovina pocházela ze slovenských, polovina z pražských hypermarketů." Nepopletli jste si nazvy statu??? "...a kde to je ta Praha?". "V Evropě, ve Vídni." (Nick Carter)
0/0
3.7.2004 10:29

max fratzek

solnce svit
Je to vsechno o slunci. A u nas je nesrovnatelne vetsi zima nez na jihu, tudiz, pokud se povede vino, asi je to zazrak. Hlavne cervene.
0/0
3.7.2004 10:12

Maca

víno
To co koštovali, byl fakt jen průměr. Když chce někdo pěkné víno z Moravy, musí za kvalitním soukromým vinařem, protože kvalitní bílá vína u nás opravdu jsou a kolikrát lepší než bílá italská či franccouzská...
0/0
3.7.2004 9:56

max fratzek

Re:
Je to vsechno o slunci. A u nas je nesrovnatelne vetsi zima nez na jihu, tudiz, pokud se povede vino, asi je to zazrak. Hlavne cervene.
0/0
3.7.2004 10:15

Cajzl

kdo by to chlastal ?
ty moravský patoky - leda bezdomovec nebo notorik, kterýmu je jedno co pije, hlavně dyž se motá. Prostě jakej pán takovej krám!
0/0
2.7.2004 12:40

Tomáš Marný

Re:
Plně souhlasím, pro vás pražáky takové patoky rozhodně nejsou. Vám je třeba servírovat vybrané lahůdky, třeba italské krabicové za dvacku nebo argentinské červené, kterým se vytěžují na zpáteční cestě tankery vozící do Argentiny ropu :-p.
0/0
2.7.2004 13:05

wo_co_go

Re:
v Praze vždy dobrým vínům rozumněli, viz např. oblíbený skvělý Pražský výběr:-) .... no jsem z Prahy a vím, že na Moravě mají skvělá vína, ale chytrému napověz, hloupého kopni...
0/0
3.7.2004 8:03

Pavel

Re: dilema
Přece nebudeme pražákům posílat kvalitní víno, když stejně houby poznají a vždycky se jim proto smějeme (bílé a červené - víc tomu nerozumějí). Teď zase jenom dokazují, jak jsou blbí, když kupují víno chilské, australské, ....
Přece nebudeme pražákům posílat kvalitní víno, když ...
0/0
4.7.2004 18:00

krasavec bolehlav

Re:
Ty ses asi Moravak ? co ?  hrdy na sve vino, ktere je opravdu vetsinou dobre jen na svarak :(  Otevrete uz na Morave oci a podivejte se jaka vina se sem vozi z Australie a treba chile.  Zapomente uz na to, ze budete nekdy delat kvalitni cervena vina (ani na svarak) a vezmete si priklad s kolegu v rakousku, jejichz bila ryzlinkva vina spolehlive valcuji veskerou moravskou produkci. ( pomer cena / vykon )
0/0
3.7.2004 14:14

apokalypsa

Re:
Presne tak to je ! A ted po te nizsi dani na zahranicni vina se budou muset Moravaci ohanet - kdo si ted koupi vino z Moravy, kdyz lepe proslunena vina z Chile, Kalifornie, Australie stoji par desitek korun ?! Ja tedy rozhodne ne.
0/0
3.7.2004 16:28

Jaruzielski

Re:Jo,
Máš recht. Tonoucí se stébla chytá. Když už moraváci zjistili, že v kvalitě jižním zemím konkurovat nemohou, snaží se alespoň nalákat lidi na novější, atraktivnější vzhled lahví a etiket. Typickým příkladem těchto technických supermarketových patoků je tzv. nová řada vín ,,Král moravy,,. No ale myslím, že u nás se na to stále ještě dost lidí chytí.
0/0
3.7.2004 23:39

zlý fořt Emil

Re:
Víno se musí umět vybrat, člověk který víno vybírá podle TV reklamy je duševně chorý ...
0/0
4.7.2004 19:02

vita

Re:
Mas pravdu. Becim, kdykoliv si vzpomenu na nektery ze stovek druhu vin fantasticke kvality, ktere jsem pival v Australii (byl jsem tam rok a pul), vcetne napr Matthew Lang za 4,75 AUD za sedmicku. Zajimava vina jsem pil i v Jizni Africe, ale na australska nemaji. Pak teprve v kvalite nasleduje Evropa, bohuzel ...
0/0
3.7.2004 19:54

Tomáš Marný

Re:
Nikoliv, kladeňák. A pokud někdo napíše o moravském víně "ktere je opravdu vetsinou dobre jen na svarak :( ", tak je celkem zbytečné se s ním dál bavit.
0/0
4.7.2004 11:05

napalmex

Re:
Proč neslejváte vaše slavná moravská vína do krabic? Asi by to nikdo nekupoval...
0/0
3.7.2004 20:43

john_book

Re:
Neházej všechny pražáky do jednoho pytle, já taky o každém kdo není z Prahy netvrdím, že vidlák. Suď podle chování a ne podle bydliště. Ostatně největší "pražáci" v tom záporném slova smyslu jsou naplaveniny. A možná by ses divil, je spousta "pražáků", kteří o víně vědí víc, než lecjaký moravák........ Ale to se těžko vysvětluje nacionálně ujetému individuu.
0/0
9.7.2004 11:50

Pavel

Re:
Souhlasím, ale bez ironie. Kdo ochutnal ve Francii jejich levná vína (cca 40 až 60 Kč), tomu budou u nás chybět. Bohužel ani po vstupu do unie jsem si nevšiml významného sblížení cen (stejná láhev v jejich obchodě za 120 Kč a v našem za 350 Kč).
0/0
2.7.2004 15:45

Denis

Re: "Patoky??"
Vážený pane, byť původem Moravák, na naše, hlavně však vína z Čech, opravdu hrdý nejsem. Zapomínáme ovšem na jednu a to velmi zásadní věc - 40 let po dobu totality se u nás pila kyselá vína a široká audience nebo rádoby vinařská obec tomu začala říkat vína suchá, což je zásadní omyl. Když si zakoupíte suché víno z jihu, potažmo z Austrálie, Čile, Jižní Afriky, Kalifornie atd., tak přesto, že na etiketě stojí: "Suché víno - dry wine - vin séche - tak má určitý srupeň přirozené sladkosti (a to ví každý pořádný vinař, že tomu tak je a že to tak má být) a tudíž je lahodné. Byl jsem několikrát svědkem ochutnávky vín na Moravě, kde když přijeli páni pražáci jsme se doslechli jaká je to bomba to víno a my jsme stejné vzorky vylévali na podlahu. Zkrátka, většinou vínům nerozumíte a pletete se do všeho, poněvadž hlavní město na to má patent na rozum. Tím ovšem v žádném případě neobhajuji jakýkoliv šlendrián, který se děje s víny tuzemské provenience, a která jsou doposud převážně kyselá a nikoliv suchá.
0/0
4.7.2004 0:18

john_book

Re:
 A můžeš mi říct, kteráže to kyselá vína se tu 40 let pila? Pražský výběr? Svíčka?  :o))))))))  Zkrátka jsi Moravák, tak zaručeně o víně víš vše na rozdíl od těch nadutých pražáků. Jsi idiot a debilní nacionalista. To víš, já, pražák, ti nesahám ani po kotníky. A pokud ti naše vín apřipadají kyselý, tak si tam šoupni lžičku krystalu a uvidíš, jak ti bude šmakovat...............  :o)))
 
0/0
9.7.2004 11:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.