Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Napodobenina becherovky na Slovensku končí

Na Slovensku by na pultech obchodů měla být k dostání už jen originál becherovka z Karlových Varů. Krajský soud v Prešově totiž v pondělí rozhodl, že firma Dajk nesmí pro svůj bylinný likér používat označení, které by připomínalo výrobek Karlovarské Becherovky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jeseter

Chut
Dostal jsem z vas chut na becherovku . Tak to jdu okoštovat.
0/0
31.3.2002 21:47

www.hajzlove.cz

Neskutecny
jak muze nekdo obchodni spor dvou firem vztahnout na stret Cechu a Slovaku
0/0
25.3.2002 18:08

PC

Stalo se...
Slovaci si udelali vybornou reklamu....Ted uz muzou pokracovat pod svym jmenem.... A ja to koupim.... Je znamo, ze komunisti chteli Becherovku znicit... Preju vse nejlepsi Slovakum, a poslete mi jednu flasku do Ameriky, mozna z "amiku" vytriskame -penize ...
0/0
25.3.2002 15:29

Dasa

Re: Stalo se...
Mne poslite tiez, ale celu bednu - postovne, dane a clo tu zaplatim. Ja vam tu v USA zaistim odbyt. Nechajte si navrhnut a vyrobit nejaku modernu flasu. Becherovku americania i tak nepoznaju. Pozdravujem rodakov zo Sniny
0/0
26.3.2002 10:48

Papazian

Co je originál
Co se týče obsahu likéru, tak originálnější je ten slovenský. Jenže ten používá tvar láhve i etikety podobající se výrobci z Čech. Takže rozhodnutí soudu je šalamounské, neboť  firma ve Snině může nadále vyrábět tento původnější likér, ale nikoli do tvaru láhve a etikety, které jsou chráněné jako průmyslový vzor.
Kvalita becherovky je pochopitelně ovlivněna ruční prací, to je v pořádku, ale je skutečně fakt, že se oproti původní receptůře více přislazuje.
Originál receptury skutečně v podniku Becherovka zná ředitel, ale jestli je to opravdu i dnes tak,  to si netroufám tvrdit. Pan Hoffmann (nebo jak se jmenuje) ale jako dedic také má bezesporu tento recept k dispozici. Je možné, že když prokáže své nároky, tak bude muset firma Becherovka (která stejně již není česká) změnit název likéru i tvar svého výrobku. Do té doby, ale je oprávněna používat tvar i loga jen ona v podobě jak je má autorsky či jinak chráněna. Samotné rozhodnutí soudu v Prešově neznamená mnoho. Je smutné, že problém  následků pochybných českých restitucí a privatizací musí řešit soudy v zahraničí.
 
 
0/0
25.3.2002 15:28

Becherovka?

Re: Co je originál
Ty do toho asi vidíš, jakýpak podnik Becherovka, žádný podnik Becherovka totiž neexistuje (Originál receptury skutečně v podniku Becherovka zná ředitel), ale když už, tak: Jan Becher - Karlovarská becherovka, a. s. Dcery: Jan Becher - Slovensko, s.r.o. 100.00 % Domino Verwaltungs GmbH 100.00 % Start Up 27 Verwaltungs GmbH 100.00 % Orgány: Walden-Jones Alan Richard ; Fetter Hervé ; Schwarzenberg Karel ; Bakala Zdeněk, Ing. MBA Management: Walden-Jones Alan Richard ; Buerger Volker ; Fetter Hervé ; Salaj Jiří, Ing Podnik Becherovka, tady jaksi nevidím.
0/0
26.3.2002 8:02

A_J_S

Komunisti nikdy nepoznali puvodni recepturu
... a proto Becherovku po II svet. vojne jenom padelali. Treba je ta slovenska skutecne blizsi puvodni recepture ;-))
0/0
25.3.2002 15:23

japo

Re: Komunisti nikdy nepoznali puvodni recepturu
Přesvědčil jsi náš, že jsi vůl....
0/0
25.3.2002 16:15

jméno

Vzrábějte borovičku,
a neserte se do Bechera čoboláci
0/0
25.3.2002 14:39

Alice

Suhlas
Parazitov už bolo dosť
0/0
25.3.2002 13:10

POZN.

původní receptura
Dle pamětníků je slovenský likér svou chutí podobnější původní Becherovce,která se v době socialismu začala přislazovat kvůli zvýšení odbytu.
0/0
25.3.2002 13:08

bArt

Re: původní receptura
ale to přece není tak úplně pravda, každá várka Becherovky má svou specifickou chuť. Recepturu na výrobu becherovky zná ředitel Becherovky a jeho zástupce (aspoň oficiálně) a také vždy jeden z nich míchá poměr bylin. Jenomže ... nemíchá to stroj, ale člověk, takže je zcela pochopitelné, že ten poměr bylin není vždy stejný. Navíc, Becherovka je macerát a ne destilát - jak si může někdo mylně myslet. Zkrátka, občas je nějaká várka hořčí, jiná sladší, dle toho kolik tam zrovna je oněch hořčích subtrátů. That´s all...
0/0
25.3.2002 14:51

etrusk

Re: Re: původní receptura
To je svatá pravda. Zkuste ochutnat z dvou láhví ze dvou různých šarží. Rozdíl je občas hodně velký. Ředitel to na půdě míchá, jak se mu zachce...
0/0
25.3.2002 16:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.