Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pro Beaujolais je horké léto požehnáním

Mezi evropskými zemědělci sčítajícími škody způsobené nezvyklým horkem tvoří zvláštní skupinu. Francouzští vinaři z oblasti Beaujolais. Při pohledu na sluncem zalité vinice se už opájejí vyhlídkami na jeden z nejlepších ročníků posledních desetiletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

richard

Které je nejlepší víno?
Poradíte někdo, které víno je skutečně vysoké kvality, ale finančně dostupné? Cca do 500 kč. Nemám na mysli kdejaké Chateao za 10 000 kč.
Bojoleaus mi velice chutná a doteď jsem myslel, že je to jedno z lepších vín a teď čtu, že je to odpad. Tak nevím, asi mám divné chuťové buňky :-)
0/0
25.7.2003 16:00

zlý fořt Emil

Re:
Za 500 Kč seženeš už skutečně špičková moravská a česká vína. Pro laika asi nemá cenu se moc zaměřovat na zahraničí - je to finančně náročnější (výjimkou mohou být země východní Evropy a Balkánu - zde je ale potřeba se ve vínech opravdu vyznat, protože jejich kvalita se dost výrazně liší), necvičená chuť jemné rozdíly v drahých zahraničních vínech stejně nepozná a navíc dobrá tuzemská vína (zvláště bílá) jsou co do kvality se zahraničím naprosto srovnatelná. Já osobně jsem propagátor tuzemských vín, zahraniční vína kupuji jenom vyjímečně.  
 
Velké rozdíly jsou v klasifikaci tuzemských a zahraničních vín. Zahraniční vína (mám na mysli třeba Francie a Itálie) jsou co do kvality tříděna podle regionu a polohy vinice a podle toho jsou ohodnocena - jeden ze stupňů je např. AOC (Francie), DOC (Itálie) - podrobněji do toho zabíhat nebudu, vše se dá najít na internetu. V tradičních evropských vinařských zemích je většina vín tzv. cuvee (směsi několika odrůd). U tuzemských vín (ale i např. u německých a rakouských) je tradičně kladen důraz na odrůdu a další klasifikace se odvíjí od cukernatosti hroznů při sběru. Kvalitní cuvee se produkují vyjímečně (např. Blatnický roháč, Ludmila - mně osobně ale nezaujala), pokud u nás narazíte na směsku, jde většinou o podřadná vína (Sklepmistr atd.).
0/0
25.7.2003 16:55

zlý fořt Emil

Re:
Podle cukernatosti se tuzemská vína klasifikují do tříd:
 
  • stolní vína a vína známková (vpodstatě cuvee)
  • jakostní odrůdová vína
  • vína s přívlastkem - kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů a další specialitky jako výběr z bobulí, ledová a slámová vína (specialitky však už nejsou na běžné pití, spíše na ochutnání :-))
 
Doporučuji kupovat kvalitní jakostní odrůdová vína (tady je fakt nejlepší zajít do vinotéky a nechat si poradit) a vína přívlastková kategorie kabinet, pozdní sběr a občas výběr z hroznů. Výše uvedená přívlastková vína obsahují přírodní zbytkový cukr - jsou tedy sladčí, ale nebolí po nich hlava, protože nejsou uměle doslazovaná, většinou je v nich poněkud vyšší extrakt - čili jsou "plnější". Cenově se pohybují od 120-300 Kč za láhev 0,7l. Poměrně spolehliví výrobci přívlastků jsou - Moravíno Valtice, Mikros Mikulov, Vinné sklepy Lechovice, menší soukromníci (Mádl, Kovacs, rodina Špalkova). Vše lze sehnat po vinotékách, v supermarketech kupovat nedoporučuji, i když se tam občas dají také sehnat dobré kousky. Většinou jsou tam ale vína od velkovýrobců a velkodovozců - uniformní, bez osobitého charakteru.
0/0
25.7.2003 17:10

Toleda

Re:
Velice slušná přívlastková vína má také Znovín Znojmo.
0/0
28.7.2003 10:49

lukavec

Re: Docela
slušné příspěvky. Zajímaly by mě ty zmíněné internetové adresy. Jinak zcela jistě platí osobní zkušenost získávaná neustálým ochutnáváním vín v zařízeních spíše střední než nižší cenové kategorie. Levná vína mají skutěčně těžší následky. Musí se to jen zkoušet a zkoušet!
0/0
28.7.2003 11:08

Jenda

Re: Docela ochutnáváním vín
Zajimave hodnoceni jsem nasel u klubu KAHAN na www.wine.cz/kahan . Jsou to udajne laici, kteri sve hodnoceni konfrontuji s odborniky.
0/0
9.8.2003 21:39

zlý fořt Emil

Trocha pravdy ...
Beaujolais je mezi francouzskými i mezi světovými víny  považováno spíše za takový odpad - ovocnou limonádu. Jinak řečeno, raklamní tah, jak z cizinců vyrazit peníze i za víno nevalné kvality. Mluvit o vynikajícím ročníku v pravém smyslu se tady nedá, protože se většina těchto vín nedá archivovat a již po půl roce se láme. V současné době jsou tendence nechávat vinné hrozny na vinicích co nejdéle, aby se dosáhlo co nejvyšší cukernatosti. Ale vinař z oblasti Beaujolais prohlásí, že to bude jedna z nejčasnějších sklizní a tedy nejlepší ročník - ranou sklizní se totiž docílí ovocného charakteru tohoto vína ... Aby nedošlo k mýlce, hovořím o vínech propagovaných pod heslem Beaujolais noveau est arrive!!! - to je taková ta podzimní monstr akce. Jinak v regionu Beaujolais existuje spousta lepších a kvalitnějších vín nesoucích stejný název, ale obecně tento region rozhodně nepatří k francouzské špičce ...
0/0
25.7.2003 12:21

Bohouš

Re:
Velmi výstižně popsáno, Beaujolais je to velice hezká ukázka, jak šikovnou reklamou úspěšně prodávat něco, co by jinak nestálo za řeč. Koneckonců proč ne, za blbost se platí a konzumenti reklam jsou schopni utratit svoje peníze i za mnohem větší ptákoviny...
0/0
25.7.2003 13:00

Churchill

Re:
V zasade souhlasim. Snad jen maly doplnek, ze nejlepsich 7 znacek "Beaujolais" (nikoli Beaujolais noveau!!!!) dokonce ani nenese nazev Beaujolais :-)))). Ale i tak bych osobne z Burgundska doporucoval spise Savigny... In Vino Veritas.
0/0
25.7.2003 13:03

pijec

Re:
A experti promluvili
0/0
25.7.2003 15:00

rudla

Víno
Tak ještě měsíc budou hrozny dozrávat.
0/0
25.7.2003 11:41

Vera

Beaujolais
Konečně příznivá zpráva a Vás to nechává klidné a bez jakékoliv diskuze   
0/0
25.7.2003 11:15

Miloš

Re:
  Ale nenechává :) už se těším a doufám, žei u nás to letos vyjde!
 
0/0
25.7.2003 11:26

Hadice

Re:
A dej nám pokoj s lyžema! Teď v létě...
0/0
25.7.2003 11:28

Chilli

Re:
Kdepak, my Cesi jsme experti na vsechno. Takze budem do vseho krafat, okdyz tomu vubec nerozumime.
0/0
25.7.2003 12:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.