Diskuze

Pro Beaujolais je horké léto požehnáním

Mezi evropskými zemědělci sčítajícími škody způsobené nezvyklým horkem tvoří zvláštní skupinu. Francouzští vinaři z oblasti Beaujolais. Při pohledu na sluncem zalité vinice se už opájejí vyhlídkami na jeden z nejlepších ročníků posledních desetiletí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

richard

25. 7. 2003 16:00
Které je nejlepší víno?
Poradíte někdo, které víno je skutečně vysoké kvality, ale finančně dostupné? Cca do 500 kč. Nemám na mysli kdejaké Chateao za 10 000 kč.
Bojoleaus mi velice chutná a doteď jsem myslel, že je to jedno z lepších vín a teď čtu, že je to odpad. Tak nevím, asi mám divné chuťové buňky :-)
0 0
možnosti

zlý fořt Emil

25. 7. 2003 16:55
Re:
Za 500 Kč seženeš už skutečně špičková moravská a česká vína. Pro laika asi nemá cenu se moc zaměřovat na zahraničí - je to finančně náročnější (výjimkou mohou být země východní Evropy a Balkánu - zde je ale potřeba se ve vínech opravdu vyznat, protože jejich kvalita se dost výrazně liší), necvičená chuť jemné rozdíly v drahých zahraničních vínech stejně nepozná a navíc dobrá tuzemská vína (zvláště bílá) jsou co do kvality se zahraničím naprosto srovnatelná. Já osobně jsem propagátor tuzemských vín, zahraniční vína kupuji jenom vyjímečně.  
 
Velké rozdíly jsou v klasifikaci tuzemských a zahraničních vín. Zahraniční vína (mám na mysli třeba Francie a Itálie) jsou co do kvality tříděna podle regionu a polohy vinice a podle toho jsou ohodnocena - jeden ze stupňů je např. AOC (Francie), DOC (Itálie) - podrobněji do toho zabíhat nebudu, vše se dá najít na internetu. V tradičních evropských vinařských zemích je většina vín tzv. cuvee (směsi několika odrůd). U tuzemských vín (ale i např. u německých a rakouských) je tradičně kladen důraz na odrůdu a další klasifikace se odvíjí od cukernatosti hroznů při sběru. Kvalitní cuvee se produkují vyjímečně (např. Blatnický roháč, Ludmila - mně osobně ale nezaujala), pokud u nás narazíte na směsku, jde většinou o podřadná vína (Sklepmistr atd.).
0 0
možnosti

zlý fořt Emil

25. 7. 2003 12:21
Trocha pravdy ...
Beaujolais je mezi francouzskými i mezi světovými víny  považováno spíše za takový odpad - ovocnou limonádu. Jinak řečeno, raklamní tah, jak z cizinců vyrazit peníze i za víno nevalné kvality. Mluvit o vynikajícím ročníku v pravém smyslu se tady nedá, protože se většina těchto vín nedá archivovat a již po půl roce se láme. V současné době jsou tendence nechávat vinné hrozny na vinicích co nejdéle, aby se dosáhlo co nejvyšší cukernatosti. Ale vinař z oblasti Beaujolais prohlásí, že to bude jedna z nejčasnějších sklizní a tedy nejlepší ročník - ranou sklizní se totiž docílí ovocného charakteru tohoto vína ... Aby nedošlo k mýlce, hovořím o vínech propagovaných pod heslem Beaujolais noveau est arrive!!! - to je taková ta podzimní monstr akce. Jinak v regionu Beaujolais existuje spousta lepších a kvalitnějších vín nesoucích stejný název, ale obecně tento region rozhodně nepatří k francouzské špičce ...
0 0
možnosti

Bohouš

25. 7. 2003 13:00
Re:
Velmi výstižně popsáno, Beaujolais je to velice hezká ukázka, jak šikovnou reklamou úspěšně prodávat něco, co by jinak nestálo za řeč. Koneckonců proč ne, za blbost se platí a konzumenti reklam jsou schopni utratit svoje peníze i za mnohem větší ptákoviny...
0 0
možnosti

rudla

25. 7. 2003 11:41
Víno
Tak ještě měsíc budou hrozny dozrávat.
0 0
možnosti

Vera

25. 7. 2003 11:15
Beaujolais
Konečně příznivá zpráva a Vás to nechává klidné a bez jakékoliv diskuze   
0 0
možnosti

Miloš

25. 7. 2003 11:26
Re:
  Ale nenechává :) už se těším a doufám, žei u nás to letos vyjde!
 
0 0
možnosti