Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Příští jaro zlevní víno

Velmi slušné tuzemské víno bude k dostání za šedesát korun a na cenovkách s lahvemi známých odrůd z Francie či Španělska už nebudou jen trojciferné částky. To všechno nastane v květnu příštího roku. Po vstupu země do Evropské unie totiž padnou dovozní třicetiprocentní cla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

chudý konzument

žijem si jak na zámku
Krabicové víno ze Španělska zlevní z 24,50 Kč na 19,90 Kč    - mňamky. A co říkáte akci Lidlu, který nyní prodává světlé výčepní pivo za 2,90 Kč láhev      ?Neváhejte a nakupujte !!!
0/0
9.12.2003 7:41

Pepík z Prahy

Konec folklóru
Je hold třeba se smířit s koncem folklóru typu kyselinek a pod., což zakrývá vína kyselá. Červená vína nemají šanci a bílá vína velice omezenou - právě pro ten folklór. Pouze mám obavy, až to někomu dojde z radikalizace názorů. Hold tyto dopady se před vstupem "zapomněli říct". 
0/0
8.12.2003 22:39

jjj

Palanko, ty jsi patrně placený agent
nebo jsi ještě nikdy nepil skutečně dobré víno. Fakt je, že červená vína se na Moravě neumí. A cenově to Morava prohraje na celé čáře až lidé přijdou za normální cenu k poměrně běžným na př. španělským vínům jako je Rioja, Valdepenas atd.
0/0
8.12.2003 17:36

palanka

Re: naopak jjj
ani nejsem placený agent a vína jsem pil taková o jakých se Ti ani nesnilo. Zřejmě na to aby jsi se zorientoval ve vínech nemáš dost času nebo talentu, na Moravě můžeš snadno a hravě potkat špičková vína srovnatelná se zahraničními (jsou rovněž drahá a pijí se většinou ve společnosti která jim rozumí)! Jen v sobě musíš zapřít ten svůj pocit malosti a obdiv ke všemu cizému! A ta "běžná" španělská vína nejsou nic moc!
0/0
9.12.2003 7:06

XXX

Taky si rýpnu do moraváků!
Je určitě pravda, že existují kvalitní moravská vína, předevšm ta bílá mohou být vskutku dobrá. Na druhou stranu  trocha konkurence pokud se týká běžných stolních vín jen prospěje.  Alespoň se i lidé z nevinařských krajů dostanou k relativně dobrým vínům a nebudou nadále konzumovat vína typu Hodonínského slunce či Ostravského kahanu.  A když jsem řekl že si do moraváků rýpnu tak jsem tím měl namysly, že snad už skončí i éra kdy někteří "vinaři" prodávali "hloupím pepíkům" sudová vína pochybné kvality notně doslazována cukrem či dokonce i za pomoci potravinářského barviva vyrobené červené z bílého pochybné kvality.   Neboť ani člověk co vínům moc nerozumí si nezasluhuje, aby ho nějaký chytrák bral na hůl!
0/0
8.12.2003 11:22

palanka

Re: oni si o to
vždy žadonili. Ti Pepíci, dobrá vína jim přišla příliš kyselá. Kdo chce kam .......!
0/0
8.12.2003 12:14

palanka

Re: ještě
jsem zapoměl. Stolní běžná vína nikdy nebudou dosahovat  kvality odrůdových. Nevím jak si to představuješ? Buďto chceš kvalitu a ta něco stojí a nebo levný produkt, a pak zde jsou krabicová vína ze Španělska a podobně!
0/0
8.12.2003 12:20

XXX

Re:
Stolní může být i odrůdové.  Když si koupíš ve Francii stolní víno, rozhodně to není krabicové víno.  A o jeho kvalitě bych si dovolil prohlásit, že rozhodně není špatná. 
0/0
8.12.2003 13:02

XXX

Re:
Jen jsem zapomněl dodat, že pokud chcete znát objektivní názor na moravská vína tak se zeptejte cizince.  Patrně si při vzpomínce na víno co dostal v hospodě zhrozí.
0/0
8.12.2003 13:05

palanka

Re: ano
pokud si dá rozlévané 2dcl potom dostane zřejmě z dvoulitrovky koupené v MAKRU za 80kč. To je na hospodských. Kup si sedmičku, bude sice stát 300 a jistě nebudeš nespokojen s kvalitou. A od kdy jsou jen cizinci objektivní?
0/0
9.12.2003 8:18

XXX

Re:
K těm cizincům, u nich totiž nehraje roli moravský patriocizmus ale toliko chuť.  Nikdy jsem nenapsal, že na oravě neumí udělat dobré víno, ale jak sám píšeš, je to víno, ke kterému se běžný konzument v obchodní síti za rozumnou cenu nedostane.  Pokud vítám konkurenci ze zahraničí tak právě v segmentu "levných" (tj v ceně do 150 Kč) stolních vín (tím samozřejmě nemyslím vína krabicová).  Právě v tomto segmentu mají naši producenti co dohánět.   
0/0
9.12.2003 9:42

palanka

Re: Nejsem
moravský patriot, narodil jsem se u Lovosic kousek od míst na kterých se rovněž pěstují kvalitní vína. Moravská vína, ale znám a proto je bráním. Věřím, že ta orava je jen díky vypadenému M. K té kvalitě, měl jsem na mysli špičková vína, a těch je ve vinotékách dostatek. Vína za 150kč se tutově dají pořídit v přiměřené kvalitě i naše jak moravská tak česká!
0/0
9.12.2003 10:51

saldo

Radost
Jako člověk který rád přiměřeně popije dobrého vínka tuto situaci vítám. Pravděpodobně si o něco častěji dopřeju pozdních sběrů či výběru z bobulí ...
0/0
8.12.2003 9:40

Ne-Zralé víno

Víno zlevní , ale chleba zdraží
To je teda vopice !!! http://album.idt.cz/displayimage.php?album=toprated&cat=&pos=4
0/0
8.12.2003 9:06

chose

Moravska hrdost
Mili  panove, mit vlastni sklep neznamena byt hrdy, ale zanamena to obdelat vinici, kterou vysadil ded nebo otec, udrzovat tim krajinu a v neposledni rade, napit se vlastniho, nijak nekonzervovaneho a chemicky neupravovaneho vina. Vina, ktereho vypijete 1-2 l, je ho plna huba a rano muzete hbite vstat a cely den bez potizi neco delat.
Mit vlastni sklep a vinici znamena vyuzit podminek prirody, udrzovat dedictvi a chranit si zdravi.
0/0
8.12.2003 7:39

Evca

Re:
Veeelmi pěkně řečeno, doufám že se drobní vinaři udrží!  Budu držet pěsti a přeji hodně štěstí !!!
0/0
8.12.2003 8:48

cheos

Re:
Pěkná slova, ale pro pepíky typu Vévody jsou jen házením perel sviním.
0/0
8.12.2003 8:51

Vévoda

Re:
No a přesně tohle jsem měl na mysli. Tak si ty perly nacpěte třeba do ..... PET lahví. Ve stejné cenové kategorii budou k dispozici kvalitnější odrůdová vína především z Francie, s nimiž se se vší úctou nemůžou vína moravská díky klimatickým podmínkám rovnat. Prostě, až se na trh dostanou cenově dostupná kvalitní vína z Francie, lidé rychle přehodnotí názor "co je dobré víno". A pracovitost, láska k vínu a podobné ušlechtilé vlastnosti mor. vinařů na kvalitě hroznů moc nepřidají. Francouzský vinař je taky určitě pracovitý a má k vínu také vztah. Ale já jsem jenom Pepík, který prostě nebude kupovat moravské víno za stejný peníze jako francouzský, který je objektivně o třídu lepší.
0/0
8.12.2003 10:12

palanka

Re: zase
jsi se prozradil. Francouzká vína totiž vykazují absenci něčeho co vínu bezesporu patří, to jsou kyselinky, zvláště ve vínech bílých. Ale v Praze a Ostravě bývalo zvykem pít doslazované patoky typu Svíčka, Ostravský kahan a podobně! Po dobrých moravských vínech Vám "šla huba šejdrem"! Kvalitní francouzká vína si beztak nekoupíš, protože budou drahá vždy a levná, převážně stolní vína za moravskými odrůdovými kulhají!
0/0
8.12.2003 10:42

XXX

Re:
Asi tak jak moravským červeným chybí cukr (tedy ten přírodní).
0/0
8.12.2003 11:42

palanka

Re: to je velký omyl
zbytkový cukr není vždy žádoucí. Nakonec při průměrném počasí bývá i u nás dostatek přívlastkových vín (i červených) a tam je ho vždy akorát. Pokud kromě x znáš přívlastková vína!
0/0
8.12.2003 12:12

XXX

Re:
Červená vína z moravy nikdy nedosáhnou plnosti vín z Francie, Itálie, Chile, Kalifornie či Austrálie.  Vždy budou spíše jistou severskou zvlášností, která se doporučuje např. k některým rybám namísto bílého vína.  To je bohužel fakt, který je daný naší zeměpisnou polohou.  Pokud to nechceš uznat, tak jsi zamindrákovaný křupan, nic víc.
0/0
8.12.2003 13:09

.

Re: Kyselinky vs. doslazovane patoky
Od  kdy je opakem kyselinek doslazovany patok (ci vino sladke, chcete-li vyssi uroven vyjadrovani)?
Ja nepiju ani jedno, ani druhe, a presto si vyberu jak na Morave tak v zahranici. To zahranicni kupovane v zahranici je casto levnejsi, nastesti tomu tak dlouho nebude.
0/0
9.12.2003 14:54

saldo

Re:
Proč se bránit hrdosti? Vinař, který vyrábí víno s láskou - a věřím, že takových je většina - dělá víno dobré až vynikající a může být tedy na svoji produkci patřičně hrdý. Vyžaduje dřinu i fortel, o nákladech nemluvě. Tak proč se tomuto pojmu bránit?
0/0
8.12.2003 9:34

Vévoda

To je dobře.
Aspoň ty nafoukaný moraváci dostanou za vyučenou.
0/0
8.12.2003 6:09

palanka

Re: je to dobře,
ale Moraváci mají být proč nafoukaní Vévodo! Jejich vína jsou v porovnání s Evropou stejně kvalitní. Když tomu budeš rozumět, tak budeš vědět , že kvalitativní ukazatele vína určují klimatické a půdní podmínky a ty zde nejsou (zejména klimatické) tak skvělé jako najihu Evropy a tedy z toho co mají, dělají Moraváci velmi dobrá vína!
0/0
8.12.2003 6:19

Vévoda

Re:
Já jsem přece netvrdil, že dělají špatná vína
0/0
8.12.2003 8:02

palanka

Re: proč by tedy
měli dostávat za vyučenou. Nějak mi unikají souvislosti!
0/0
8.12.2003 9:08

palanka

Re: jenom
nevím proč jsem tomu dal tak blbý úvod!!
0/0
8.12.2003 10:35

saldo

Re:
Že by byli lidé na Moravě nafoukaní? Tak o tom nic nevím. Spíš se mi to hodí na pražskou populaci. Ale bude to asi věc názoru.
0/0
8.12.2003 9:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.