Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Margaríny jsou lepší než v minulosti

Jaké jsou tuky, které si každé ráno mažeme na chleba? Jsou lepší margaríny, nebo jejich směsi s máslem? Co chutná nejlépe a co je nejzdravější? Odpovědi na všechny tyto otázky přináší test MF DNES, v němž se potkalo 18 tuků na mazání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jkzrt

A já jsem myslel,že ve válce,když nám dával Hitler margarín na lístky,že to byl gauner,ale asi už věděl,jak to bude lidem po 60 letech chutnat.Zajímavý úkaz!(Y)

0/0
22.9.2006 12:10

majda

Re: já

No, a jsme u toho, další zcestný názor.

Evidentně žádný problém s cholesterolem a podobně nemáš (nebo si ho nepřiznáváš), páč kdyby jo, asi by ses víc pídil po info a nepsal bys to, co píšeš. Kdyby Ti rodina vymírala na infarkt jako mně, mluvil bys jinak. začneš se pídit po informacích, výživa, pohyb... a dojdeš k tomu, že margaríny za války a dneska jsou jak nebe a dudy

 

0/0
22.9.2006 13:28

Evlin

Proti všem

Teda poté, co jsem si přečetla diskusi, se skoro bojím sem něco napsat. Já totiž fakt kupuju rostlinný tuky, chutnají mi a myslím si, že jsou zdravé. Na zdravou výživu nebo diety teda nijak moc nedám a  druhou večeři kolem půlnoci si nedokážu odmítnout. Proč se ale neřídit alespoň těmi radami, které mi vyhovují? Když doporučují něco, co mi chutná, tak super.

Je tady ještě nějaký obránce margarínů, nebo jsem opravdu sama:???;-(

0/0
21.9.2006 16:08

majda

Re: Proti všem

Přidávám se k Tobě Evlin, budem bojovat spolu :-D připadá mi naprosto zcestný spojovat rostlinný tuky s margaríny za války. Celá moje rodina má navíc vysoký cholesterol, takže se mě to docela týká. Já jim taky fandim

0/0
22.9.2006 11:17

Levné platby do a ze zahraničí

Peněžní převody do 26 zemí za 6,- Kč

http://www.tell-it.net/levne_penezni_zahranicni_prevody

Tady se da hodne usetrit. R^>-

0/0
20.9.2006 20:48

Pajka

Jeste jsme na tom v Cechach dobre

Nemela jsem klasicke maslo(nase mamina kupovala AB)moc rada protoze to neuveritelne dlouho trvalo nez se dalo roztirat,ale kdyz jsem si chtela dat chleba s maslem a medem(tam jsem tam tu lepsi chut citila)nikdy bych se asi k margarinu nesnizila,presto jsem ho hojne vyuzivala k obycejnemu chlebu s maslem a salamem.. chut mi prisla stejna.Jsem nyni par tydnu jako aupair v UK a rikam si zlate Cechy,ja jsem jedna z tech stastnejsich co maji(normalni) margarin a ne soleny,ostatni holky si stezuji,ze maji proste slany "maslo" .Tohle vsechno mi ale prijde porad jeste v unosne mire zdravi oproti tomu jak se zde stravuji normalne.Styl jidla mrazak->grill mi pripravil nejake to kg navic co asi budu tezko shazovat,ale to hlavni co jsem chtela rict,ze nerozumim tomu,proc nesoli a nekoreni jidla (pry to neni zdrave pro deti)ale davaji jim takove tukem nacucane veci z mrazaku na grill a k tomu samozrejme jak jinak nez mrazenou zeleninu.Podotykam,ze matka techto tri deti,o ktere se staram je doktorka

0/0
19.9.2006 17:14

slayee

Re: Jeste jsme na tom v Cechach dobre

angláni jsou divní,nesolí těstoviny,nesolí brambory,rýži a když jsem se ptal Steeva je v UK kuchař,tak mi řekl,že si každý dosolí sám :/ale to už není ono ;)a taky jejich snídaně---suché tousty na to ohřáté fazole(neochucené jek jinak :))a navrch,aby toho nebylo málo tak rozšlehané vajíčka(jako u nás na omeletu)tak tam jakoby vaječina,samozřejmě taky bez soli:-/Ty tam jsi tak to znáš:-)jinak drž seR^

0/0
19.9.2006 18:37

Kostěj

Re: Jeste jsme na tom v Cechach dobre

Naprosto přesnej postřeh! Rozdíl mezi máslem a "margarínem" se pozná v momentě, když si na to dám med nebo zavařeninu. Jen ten, kdo od dětsví musí konzumovat margarín s medem netuší, jaká je to s máslem mňamka. A obávám se, že dodatečně už to nepozná, protože si porostě zvykne na ten hnus. Jako dítě jsem třeba mlsal máslo utřené s medem (kakaem, cukrem). Nedovedu si představit, že bych vzal do huby olej "rozpuštěný" v medu.

0/0
20.9.2006 15:27

Brundi

Re: Re: Jeste jsme na tom v Cechach dobre

Ano ano. Pod salam je to celkem jedno, ale s medem jedine maslo. ;-) Stejne tak jako na vanocku a mazanec. :-)

0/0
20.9.2006 15:48

Evlin

Re: Jeste jsme na tom v Cechach dobre

Ahojky,

Máslo jsem taky nikdy neměla moc v oblibě. Vždycky ráno jsem si málem uřízla prsty a nakonec honila celou kostku po kuchyni. Takže teď už doma nic jinýho než rostlinný tuk nemám. A musím říct, že mi chutná víc než máslo, a to i pod med. Nemá tak výraznou chuť jako máslo, a pravý domácí medík si tak můžu víc vychutnat.;-)

0/0
21.9.2006 15:30

picachu

Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

Muzete mi rict, co to bylo za idiota co vybiral vyrobky do testu,

kdyz tam nezaradil nejdrazsi margarin na ceskem trhu - Becel Active,

ktery stoji kolem 75Kc?;-€;-O

Jde o to, ze urcite spousta lidi by byla zvedava, zda cena tohoto

margarinu je opodstatnena a zda ma ty ucinky, ktere prezentuje. 

0/0
19.9.2006 15:54

Kostěj

Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

Já si myslím, že nikdo nemá pocit, že jakýkoli margarín skutečně nahradí máslo, je to jen daň současné povrchní době a v tomto případě za to asi nejvíce mohou ty pohodlné, nebo uspěchané hospodyňky (maminky). Zdrclé oleje se prostě podstatně lépe roztírají a svačinka nebo snídaně je hotová natotata. Povinnosti je učiněno zadost a ať se děti i s manželem třeba poblejou.

0/0
19.9.2006 16:10

Brundi

Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

Pane, vy jste ale vuul! Joo, sobecke matky! Tak at si rodinka maze svaciny sama, kdyz je krkavci matka tak sidi... ;-D Ne, pohodlnosti to skutecne neni. Vas nazor je pouze a jen vas nazor. Ale aspon jste pobavil... ;-)

0/0
19.9.2006 16:24

Ferda

Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

Je to v pohodlnosti, ale všech zúčastněných. Samozřejmě není podstatné, jestli svačinku maže máma, táta nebo Karel co hraje mámu nebo Karla co hraje tátu.

0/0
19.9.2006 16:26

Brundi

Re: Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

Ne, neni to v pohodlnosti. Neverim, ze by nektera mama mazala svym detem chleba margarinem jenom proto, ze se lip roztira, prestoze by vedela, ze to je nezdravejsi. Ony ty mamy si skutecne mysli, ze je zdravejsi. To zda to je ci neni pravda uz je jina vec...

0/0
19.9.2006 16:32

slayee

Re: Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

jak říkám není nad pěkně tlustý krajíc čerstvého chleba se škvarkame,vrstvou sádla a tenkými plátky cibulky ze zahrady.A margarín se může jít vycpat,to je jako zapíjet pečivo lukanou:-P

0/0
19.9.2006 16:32

Brundi

Re: Re: Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

A se snytlikem. ;-)

0/0
20.9.2006 15:49

Kostěj

Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

Brunhildo, nemusíš být tak konfrontační, neměl jsem v úmyslu bojovat proti línejm ženskejm. Taková ale je doba, máš asi méně zlušeností, takže podrobněji: Namazat máslo jako olej jde prakticky stejně, ale musíš ČEKAT NEŽ SE ROZEHŘEJE. To ale nějakou dobu trvá, a tak je pohodlnější a rychlejší hrábnout po Ramě. A na druhé straně: Jen barbar nevrátí máslo do ledničky, už jen proto, že se rychleji než emulgovanej olej kazí, takže časy rozmrazování se každý den načítají. No a to jsou časy, které v rodině může ztratit kdokoli. A vo tom to je....

0/0
20.9.2006 15:16

Brundi

Re: Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

Je obdivuhodne, ze jsi se o problemu "roztiratelnost masla" dokazal tak dlouze rozepsat. Dekuji, ale zkusenosti s tim mam. Presto vsak trvam na tom, ze voli-li matky margarin, neni to z duvodu roztiratelnosti, ale protoze si mysli, ze je to zdravejsi. Ty casy rozmrazovani se daji v kazdodennim ritualu eliminovat, kdyz maslo vyndam cestou z postele do koupelny. ;-)

Uprimne receno, tento problem moc neresim, masla i margarinu snim tak malo, ze se divim, ze jsem k tomu clanku vubec neco psala... :-D

0/0
20.9.2006 15:23

Kostěj

Re: Re: Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

No, každý podle své zkušenosti. Samozřejmě i ten Tvůj důvod hraje roli, ale já mám prostě ze svého okolí (blízkého i vzdálenějšího) tuto. Navíc, žena si to také "opravdově" myslela, ale když jsem dětem začal sám mazat svačiny máslem podle Tvého algoritmu, tak mi to klidně (ochotně) přenechala a nenamítala, že nemažu "zdravější" pokrmový  tuk. Takže tady je i odpověď na to proč mě tenhle problém zajímá.

0/0
20.9.2006 15:37

Brundi

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

No, ono pripravu svaciny bych prenechala ochotne taky, pac si myslim, ze co do zdravi je to jedno a normalni maslo vubec nevadi, zvlast u deti, ktere se pohybuji a nemaji problem s nadvahou a cholesterolem.

Zalezi spis na chuti, na zvyku... Jeden cas jsem byla tak zvykla na margarin, ze po ochutnani normalniho masla jsem mela tak zalepenou a premastenou pusu, ze mi vlastne nechutnalo (podobny efekt jako kdyz si zvyknete na cokoliv "lehciho" - hranolky z trouby, nizkotucne mleko)Takze ted maslo jedine v malem mnozstvi, jinak si zkazim chut.

Ale nikdy bych se treba nedopustila takoveho barbarstvi, ze bych si k svatecni snidani ke kakau namazala na vanocku nebo mazanec margarin. V tomto pripade jedine maslo! ;-)

0/0
20.9.2006 15:45

Kostěj

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

O. K. -:)

0/0
20.9.2006 15:49

snickim

Re: Ktery idiot vybiral vyrobky do testu?

No, mně tam spíš chybí klasická Perla a Rama Máslová, což jsou výrobky, které jsou prakticky ve všech krámech.

0/0
19.9.2006 16:50

obc

My doma žerem Ramu

Máslo mi připadá takový hodně mastný..ale Rama..ta je mooc dobrá taková trosku slaná od tech morskejch potvor vod ropáků..... Ramu tu já žeru rád

Rama

kdo nežere ji

ten prožívá pak

drama

0/0
19.9.2006 15:23

Buldog

Re: My doma žerem Ramu

A má časký nápisy, žejo. To jsem nevěděla

0/0
19.9.2006 15:36

Qescob

Takže...

1. Margaríny vznikly za války, kdy nebylo máslo. Nechápu, proč se to ujalo a kupujeme to dodnes.

2. Jakékoli máslo je bezpochyby 100x chutnější a kvalitnější produkt.

3. Představa, že se margaríny vyrábějí ve stejných továrnách jako mýdla a prací prášky hovoří za vše. Pravděpodobně jen mění hustotu a barvu nějakých Exxx. Jednou z toho vyjde margarín, podruhé NAMO.

4. To, že testy prováděla chemickotechnologická škola, mě jen utvrzuje v tom, že výsledky testu musely dopadnout dobře "pro chemii".

0/0
19.9.2006 14:23

Rothschild

Re: Takže...

Nejsem si zcela jist, že vznikl za války ale vím že to bylo na popud Napoleona III kolem r.1867, který chtěl "máslo" pro chudé. V dnešní době ale opravdu není důvod (pokud člověk dovede zpracovat cholesterol, který tělo potřebuje) si tuhle náhražku mazat na chleba, to už spíš pochopím lití oleje místo nafty do dieselu. 8-o

0/0
19.9.2006 14:38

imagi

Re: Takže...

Přesně tak. Cholesterol je sice cholesterol, ale pokud se to s ním nepřehání, tělu ublíží mnohem méně, než nestravitelné margaríny. Stalo se módou tvrdit, že margarín podporuje zdraví, ale není tomu tak. Je to v podstatě umělá hmota.

0/0
19.9.2006 14:41

Brundi

Re: Re: Takže...

Ublizi... ;-) Trochu spatne zvolene slovo, ne? Nejime prece, abychom si ublizovali a i ty tuky jsou treba...

0/0
19.9.2006 16:34

Quida

Re: Re: Takže...

Řekla bych, že cholesterol tělu docela ubližuje. Tak trochu zacpává krevní potrubí a pak už je jenom krok k infarktu. A na ten u nás jak známo umírá nejvíc lidí. Ale možná jsi jeden z mála šťastlivců, co ho maj v pořádku a pak se můžeš mazat máslem chleba třeba po obou stranách.

0/0
21.9.2006 16:07

ja

Re: Takže...

ad 1) Pricinou vseho na trhu jsou penize. Ujalo se to kvuli ceny. Kilo masla stoji cca 100 Kc. Margarin se dela hydrogenaci rostlinnych oleju. Litr nejlevnejsich rostlinnych oleju je za cca 10 Kc...

ad 2) Ano

ad 3) Nemate pravdu. Margarin se dela tak, ze vezmete rostlinny olej, vodik, katalyzator, zahrejete a stlacite to a michate a cekate. K vyrobe mydla ci dokonce pracich prasku to ma daleko. V jedne firme mozna, na jedne lince opravdu nee.

ad 4) Nechapu Vasi dedukci. Maximalne bych prijal, ze vysledek odpovida tomu, kdo si test zaplatil.

0/0
19.9.2006 14:50

Qescob

Re: Re: Takže...

Jo, souhlas. Psal jsem to až moc kategoricky a přeháněl. To ale nemění nic na tom, že mám v podstatě pravdu a zase si koupím máslo. ;-)

0/0
19.9.2006 15:53

KOstěj

Vždycky mě bere čert,

když se v souvislosti s ušlehaným olejem (jakýmkoli) mluví o másle. Má to nahradit máslo, ale chutí se to k němu prakticky nikdy nepřiblíží. Obávám se, že ani zdraví tyhle tuky moc neprospívají, jsou totiž principialně nepřirozené. A vůbec nejhorší, je jak tuková lobby plíživě přibližuje ceny těhle srágor máslu s odkazem na zdravotní hledisko. Takže ani socky si nepřijdou na své.

0/0
19.9.2006 13:10

Evlin

Re: Vždycky mě bere čert,

Teda promiň, kupuju margaríny, ale žádná socka nejsem. ;-€ A co se týče zdraví, tak určitě nejsou škodlivý, když je doporučují lékaři. Například moje babča má vysoký cholesterol, a doktor jí doporučil, aby začala mazat Floru...

0/0
21.9.2006 15:44

OvB

margariny

Me se zda, ze to bastej jenom masochisti.

Kdyz jsme poprve (a naposled) koupili Ramu, tak nam babicka uplne zbelala, protoze to prej uplne pripominalo ztuzenej tuk, co jedli za valky.

No a vzhledem k tomu ze je mir, mi jaksi nedochazi, proc mam zrat ropu.

0/0
19.9.2006 13:09

to je osprávnej pohled

Re: margariny

to je osprávnej pohled

0/0
19.9.2006 13:37

slayer

já na margaríny seru

koupím kilo pěkně tlustého bůčku,vyškvařím to a mám flašku perfektního sádla;-)(sportuju,takže s obezitou problém nemám):-)

0/0
19.9.2006 12:24

Boryokudan

Re: já na margaríny seru

R^

0/0
19.9.2006 13:25

Re: Re: já na margaríny seru

po margarinech?8-o

0/0
19.9.2006 13:45

LeBuzna

Re: já na margaríny seru

Tak Vas bych nechtel videt nekde v marketu u oddeleni margarinu, to to tam po Vasi navsteve musi vypadat!

0/0
19.9.2006 14:43

slayee

Re: Re: já na margaríny seru

já nevím co furt všichni máte;-D

nenapsal jsem,že PO margarínu seru

kdybych napsal že na marg. kašlu,tak bych byl tuberák¨

kdybych napsal že na marg.dlabu,tak bych byl nenažranec

a teď jem posera no to mně poser8-o;-D

0/0
19.9.2006 15:02

jd

maslo

Ono maslo bych nezatracoval. Je totiz dietni. V tom smyslu, ze je to jediny tuk ktery se vstrebava jiz zaludecni stenou. Navic lip chutna. A pri spotrebe kterou mam (asi 100g/tyden) muzu cholesterol z masla klidne zanedbat a alespon si pochutnam

0/0
19.9.2006 12:22

a_dalsi

jasně, maslo je nejlepší

Máslo je přírodní na rozdíl od tý ropy která se míchá do různých tuků.

Navíc je jako přírodní taky dobře stravitelné na rozdíl od těch umělotin, kterým jde jen o to zaplnit břicho od pocitu hladu.

Ten kdo ví co je hlad se dokáže stravovat zdravě a nemusí se přecpávat, pak ani nemusí nahrazovat máslo, maso nebo cukr nějakými umělými s*tvy.

a!!

0/0
19.9.2006 12:27

jd

Re: jasně, maslo je nejlepší

presne tak. Stravitelnost masla je neprekonatelna.

0/0
19.9.2006 12:32

Quida

Re: jasně, maslo je nejlepší

Co sem motáš ropu? Viděl/a jsi někdy výrobu rostlinných tuků? Věřím tomu, že jsou zdravější než máslo, sádlo atd. - hlavně pro ty, co mají problém s cholesterolem.  

0/0
21.9.2006 16:01

Evlin

Re: jasně, maslo je nejlepší

No, té přírodě moc nevěř. Moji prarodiče měli statek a babička doteď vzpomíná, jak od nich odebíral vajíčka chlapík, který jim vozil barvivo, aby ho dávali slepicím. Že prý Pražské paničky mají rádi pořádně žluté žloutky. ;-DJestli myslíš, že do másla se podobná chemie nepřidává, tak si přečti složení...

0/0
21.9.2006 16:40

gúgl

...

Když jím jogurt, chci tučný jogurt, protože je chutnější. Když chci máslo, chci opravdu máslo, protože je chutnější a asi i zdravější. Nechci light jogurty ani margarín, protože nelžu sám sobě do huby, a vím, že ke zhubnutí nestačí "light" ale pohyb a výdej energie. Milion let žereme máslo a asi tak 50 let žereme margarín. Všechny ty kecy o zdravosti pokrmových tuků mají tak akorát schovat podstatu - tedy že jsou levnější a poněkud hnusnější (mrkněte na Ramu). Jednou bych přál vidět všem těm kontumentům margarínů, v jakých rafineriiích se ty jejich dobrůtky dělají a jak to vypadá v průběhu výroby (je to mňamka). Servus

0/0
19.9.2006 12:10

celim

Re: ...

Ty jsi můj člověk. Mám naprosto totožné názory!Chleba si mažu jen máslem+ něco navrch, nebo sádlem+ pažitka.Vajíčka smažím zásadně na sádle, protože mi tak nejvíc chutnají.Špagety zalévám olivovým olejem (moc mi chutná) a je to jediný tuk, který konzumuji ve větší míře, neboť jinak moc nemastím. Je mi 56 a cholesterol mám stále v normě.

0/0
19.9.2006 12:26

a_dalsi

Re: Re: ...

Souhlas na 100% - máslo je nejlepší a na cholesterol a obezitu se musí jinak.

!!

0/0
19.9.2006 12:29

slayer

Re: Re: Re: ...

přesně-------míň žrát víc robit!!;-D

0/0
19.9.2006 12:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.