Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Máslo versus margarín

Margarín získal jméno z řeckého slova margaritas, tedy perla. Věděli jste, jak přišel margarín ke svému jménu? Jak se vůbec vyrábí? A je máslo tučnější? MF DNES zodpovídá několik nejčastějších otázek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

m.l.

něco pro chudé

Margarín vždycky jedla jen chudina. Teď ho navíc jedí i naivkové zmanipulovaní reklamou. Že prý je zdravější než máslo. Pche. Vlastně bléé.

0/0
9.4.2008 9:12

Fifi

Máslo i margarín

Ráno spěchám,jako vždy,tak namažu na chleba  margarín...ale večerní krupičku si bez roztopeného másla neumím představit...takže střídat a všeho s mírou!!!;-)

0/0
12.10.2007 15:42

petrxh

Jed?

Skupina "trans" je zastoupena především různými hydrogenovanými margaríny. Podobně jako nasycené MK zůstávají tyto trans-nenasycené mastné kyseliny při běžné pokojové teplotě v tuhém skupenství. MK typu "trans" se vytváří především hydrogenací rostlinných olejů za účelem jejich částečného nebo úplného ztužení. Chemickými a fyzikálními postupy jsou volné vazby uměle přetvořeny v nasycené. Působení těchto umělých tuků na lidské zdraví není výrobci bráno v úvahu, jinak by museli jejich produkci okamžitě ukončit. Ve skutečnosti jsou totiž tyto paskvilní tuky (reklamou prezentované jako nenasycené) mnohem škodlivější než nasycené tuky z přírodních zdrojů. Trans-nenasycené mastné kyseliny ale nevznikají pouze uměle na zakázku potravinářského průmyslu. Vznikají také při destrukci tuků vlivem výše zmíněných faktorů /světlo, teplo, kyslík atd/. To, co nazýváme žluknutím, je kupříkladu chemický proces přeměny mastných kyselin typu "cis" na "trans".

Zdroj vitarian.cz

0/0
24.11.2006 15:39

Yurek

Zajímavý článek

http://motivace.pise.cz/2345-tucna-lez.html

0/0
24.10.2006 20:29

36903690

Jezte hlavně margarin

skončíte jako Gagarin.;-D;-D   Já jenom máslo klasické.R^

0/0
12.10.2006 12:50

iLAMA

Margarin

Zlatý máslo.

Já rostlinejm tukům řikam umělohmotný máslo :-)

Ty plastový věci nejdou ani pořádně ztrávit. A pak pěkně ucpávaj kanalizaci ;-)

0/0
9.10.2006 21:00

jj

Bleee

Sice mi z masla smrdej fousy, ale furt lepsi, nez se poblit pri poziti margarinu. Vivat maslo R^

0/0
19.9.2006 15:58

stoupenec tzeensche

ropne derivaty ne?

Pise, ze se nesmi v potravinarstvi uzit ropnych produktu a ilustruje to na spojeni rostlinnych tuku a vody pomoci emulgatoru. a z ceho se dela onen emulgator? neni to nahodou ropny derivat?

0/0
19.9.2006 12:32

.

.

margarín vynalezl Adolf HitlerR^

0/0
18.9.2006 20:03

ročník 53

Re: .

Omyl, Jára Cimrman.

0/0
13.10.2006 4:30

Mar__tanka

¨máslo

margarín používám pouze na přípravu pomazánek - lépe se "rozpatlá" a i tak pouze tzv. tučné margaríny.

Light margarín chutná jako obarvená  omaštěná voda :-((

jinak na chleba nebo rohlík, pod pečené kuře,... jedině klasické máslo

0/0
18.9.2006 11:01

baronfonlempl

Dokud bude k dostání máslo, nikdy vědomně neochutnám margarín.

Margarín toliko pro hovada vhodný jest.

0/0
17.9.2006 23:04

ja

Re: Dokud bude k dostání máslo, nikdy vědomně neochutnám margarín.

To budete mit cim dal tezsi. Za chvili ciste maslo uz asi nekoupite. Vse s rostlinymi tuky, cim dal vice vody a obal zamerne podobny drivejsimu maslu :-(

0/0
18.9.2006 16:38

Mar__tanka

Re: Re: Dokud bude k dostání máslo, nikdy vědomně neochutnám margarín.

čím dál těžší? to snad ne....

nebo jste snad byl v nějakém obchodě ( potravinách samozřejmě), kde by neměli kalsické máslo??

já tedy ne - díkybohu :-))

0/0
19.9.2006 9:36

ja

Re: Re: Re: Dokud bude k dostání máslo, nikdy vědomně neochutnám margarín.

Ano, takove potraviny uz jsem videl a to nekolikrat. Pri hledani masla Vam tam ukazi tuk smichany z masla a hydrogenovaneho oleje.

PS: To mi pripomina hospodske zazitky, kdy pri pozadavku mineralky stale casteji prinesou balenou stolni vodu od cocacoly.

Fuj, fuj, fuj.

0/0
19.9.2006 13:34

radek

Re: Re: Re: Re: Dokud bude k dostání máslo, nikdy vědomně neochutnám margarín.

R^R^

0/0
11.10.2006 17:51

Politik

Máslo

Aspoň kousek toho másla na hlavě být musí, jinak se tu s Vámi nikdo bavit nebude.>-

0/0
17.9.2006 20:06

máslo

margarín je břečka

0/0
17.9.2006 10:39







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.