Diskuze

Máslo versus margarín

Margarín získal jméno z řeckého slova margaritas, tedy perla. Věděli jste, jak přišel margarín ke svému jménu? Jak se vůbec vyrábí? A je máslo tučnější? MF DNES zodpovídá několik nejčastějších otázek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

m.l.

9. 4. 2008 9:12
něco pro chudé

Margarín vždycky jedla jen chudina. Teď ho navíc jedí i naivkové zmanipulovaní reklamou. Že prý je zdravější než máslo. Pche. Vlastně bléé.

0 0
možnosti

Fifi

12. 10. 2007 15:42
Máslo i margarín

Ráno spěchám,jako vždy,tak namažu na chleba  margarín...ale večerní krupičku si bez roztopeného másla neumím představit...takže střídat a všeho s mírou!!!;-)

0 0
možnosti

petrxh

24. 11. 2006 15:39
Jed?

Skupina "trans" je zastoupena především různými hydrogenovanými margaríny. Podobně jako nasycené MK zůstávají tyto trans-nenasycené mastné kyseliny při běžné pokojové teplotě v tuhém skupenství. MK typu "trans" se vytváří především hydrogenací rostlinných olejů za účelem jejich částečného nebo úplného ztužení. Chemickými a fyzikálními postupy jsou volné vazby uměle přetvořeny v nasycené. Působení těchto umělých tuků na lidské zdraví není výrobci bráno v úvahu, jinak by museli jejich produkci okamžitě ukončit. Ve skutečnosti jsou totiž tyto paskvilní tuky (reklamou prezentované jako nenasycené) mnohem škodlivější než nasycené tuky z přírodních zdrojů. Trans-nenasycené mastné kyseliny ale nevznikají pouze uměle na zakázku potravinářského průmyslu. Vznikají také při destrukci tuků vlivem výše zmíněných faktorů /světlo, teplo, kyslík atd/. To, co nazýváme žluknutím, je kupříkladu chemický proces přeměny mastných kyselin typu "cis" na "trans".

Zdroj vitarian.cz

0 0
možnosti

Yurek

24. 10. 2006 20:29
0 0
možnosti

36903690

12. 10. 2006 12:50
Jezte hlavně margarin

skončíte jako Gagarin.;-D;-D   Já jenom máslo klasické.R^

0 0
možnosti

iLAMA

9. 10. 2006 21:00
Margarin

Zlatý máslo.

Já rostlinejm tukům řikam umělohmotný máslo :-)

Ty plastový věci nejdou ani pořádně ztrávit. A pak pěkně ucpávaj kanalizaci ;-)

0 0
možnosti

jj

19. 9. 2006 15:58
Bleee

Sice mi z masla smrdej fousy, ale furt lepsi, nez se poblit pri poziti margarinu. Vivat maslo R^

0 0
možnosti

stoupenec tzeensche

19. 9. 2006 12:32
ropne derivaty ne?

Pise, ze se nesmi v potravinarstvi uzit ropnych produktu a ilustruje to na spojeni rostlinnych tuku a vody pomoci emulgatoru. a z ceho se dela onen emulgator? neni to nahodou ropny derivat?

0 0
možnosti

.

18. 9. 2006 20:03
.

margarín vynalezl Adolf HitlerR^

0 0
možnosti

ročník 53

13. 10. 2006 4:30
Re: .

Omyl, Jára Cimrman.

0 0
možnosti

Mar__tanka

18. 9. 2006 11:01
¨máslo

margarín používám pouze na přípravu pomazánek - lépe se "rozpatlá" a i tak pouze tzv. tučné margaríny.

Light margarín chutná jako obarvená  omaštěná voda :-((

jinak na chleba nebo rohlík, pod pečené kuře,... jedině klasické máslo

0 0
možnosti