Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Trvanlivé mléko: Žádná chemie v tom není

Na obale mléka najdete spoustu informací, ale zaručeně žádné konzervační látky. Třebaže si hodně lidí myslí, že bez nich to nejde. Nedovedou si jinak vysvětlit, že když byli malí, mléko do dvou dnů zkyslo, dnes mléko nezkysne a vydrží i půl roku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

msindel

toto nejsou hlavní kritéria pro kvalitu mléka

Mikrobiologických dat bych se dnes již nebál - i test ukázal, že vše je víceméně ok. Spíše jde o skutečně autentickou chuť pravého mléka (pokud tedy dnes o ní ještě někdo stojí...) - zde mělo být použito jako srovnávací vzorek mléko, koupené v režimu tzv. "prodeje ze dvora" přímo na kvalitní farmě - zde by se rozdíly určitě našly. Asi tak jako mezi krabicovým vínem a vínem s přívlastkem. Dále by se mohla hodnotit homogenizace mléka - kromě toho že dnes mléko již jaksi nekysne, jak si autor článku povšimnul, tak také se dnes na mléku nedělá po dvou dnech stání v lednici špunt ze smetany - je to způsobeno "roztřepáním" kapének tuku tak, aby se již nespojovaly. Mnozí odborníci na výživu tuto (sice jen fyzikální operaci) nedoporučují. Také možná měla být řeč o mléku ze sytému organického zemědělství - jediným dodavatelem je zatím Olma Olomouc.

0/0
9.10.2006 18:59

CD

Re: toto nejsou hlavní kritéria pro kvalitu mléka

BIO mléko (z organického zemědělství) vyrábějí i jiní výrobci, než OLMA (ta je pouze jedinným velkovýrobcem) - stačí zajít do jakékoli BIOpordejny.

BIO mléko nemohlo být zařazeno ve stejném testu, protože:

1. není polotučné, ale plnotučné (tzv. selské)

2. není vyráběno technologií, která zaručuje konstantní hladinu tuku (tedy oddělení a opětovné přidání tuku), ale je dodáváno v téměř původní podobě.

0/0
9.10.2006 23:44

InstinkTT

Kartonový obal nelze uzavřít.

Proč některý z výrobců trvanlivého mléka nepřijde s uzavíratelným obalem???? To mi v ČR dost chybí. Když to jde u většiny džusů (ať už šrubovatelný, či pouze plastové víčko), proč by to nešlo u mléka.  Je to velice praktické, než  trhání, anebo věčné hledání nůžek pro otevření papírové krabice. Rv

0/0
9.10.2006 15:51

Don_Alex

Re: Kartonový obal nelze uzavřít.

Tatra prodává šroubovací, ale málokde ho vidím k prodeji, nevím proč.....

0/0
9.10.2006 16:08

Daniel

Re: Re: Kartonový obal nelze uzavřít.

kvůli ceně! obal s plastovým závitem je dražší - vidím kuci, že o tom víte kulový!

0/0
9.10.2006 16:18

Daniel

To je lež jako věž!!!

Trvanlivé mléko = kaseinová voda + řepkový olej + sacharóza! Tuto reklamu na nákup trvanlivého mléka si museli obchodníci řádně zaplatit!;-€Rv

0/0
9.10.2006 15:45

jjj

Re: To je lež jako věž!!!

fuj 8-oRv

0/0
11.10.2006 18:30

Kotě

Mléko?

Slyšela jsem, že je prý běžnou praxí dovoz sušeného mléka a jeho následné "znovuobnovování" vodou. Takové mléko je pak prý nabízeno v krabicích jako trvanlivé. Tak nevím.....

0/0
8.10.2006 20:58

jl

Re: Mléko?

Obávám se že to by byla hodně drahá legrace. Pokud by to někdo chtěl dělat, pochybuji že by se vešel do těch cca. 14 Kč/l.

Hlavně by to byl pěkný blivajz - tak akorát made in Poland. 

0/0
9.10.2006 8:44

Roumen

Re: Mléko?

Precti si ten clanek jeste jednou. Trvanlive mleko je osetreno metodou UHT. To je cely zazrak. Vysoka teplota (135C) pozabiji vsechno zive v mleku a to pak nema jak zkysnout... Vyrobit z mleka mleko susene, neco stoji.

0/0
9.10.2006 16:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.