Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Potraviny „bez cukru“ jsou často špatně označené

Myslíte si, že nápis "bez cukru" na tyčince znamená, že sníte méně energie? Omyl. Navíc i takto označené potraviny mohou cukr obsahovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

PatrikChrz

Tlustí

Taky mi někdy přijde, že tlustí se přímo ženou za výrobky označené "bez cukru". Dokonce mi to přijde skoro jako masochismus, setkal jsem i s tím, jak jeden takovýhle člověk preferovat potraviny hořké i když obsahovaly více cukru (právě aby se ta hořkost utlumila) než potraviny přirozeně sladké.

Cukr je sice hodně kalorický, ale tuk mnohokrát víc, jenže ten není na chuti tolik poznat a nevzbuzuje tak tolik ono "černé svědomí". Ale vůbec nejvíc jde o množství, jak říká ono známé rčení "prázdnej pytel nestojí";-D

0/0
7.2.2008 21:42

agnofon

potraviny "bez cukru"

sou predevsim pekny sracky ja bych to do huby nevzal:-©

0/0
31.1.2008 14:31

Karton

Mezi cukry patří i škrob

Z hlediska hladiny glukózy v krvi je rozhodující glykemický index potraviny. Glukóza má 100 a sacharóza i bramborová kaše má jen 70. 

0/0
25.1.2008 15:31

Radim Rumun

Bez cukru, ale s nechutnymi a jedovatymi sladidly

Mně nápisy "bez cukru" nebo "light" navíc ani moc nevadí, protože pro mne znamenají jen to, že výrobek určitě nemám kupovat.

Nahradit normální cukr aspartamem, acesulfanem a sacharinem není nijak zdravé ani dietní, a vadí mi, že není povinnost výrazně označovat  "s přidanými umělými sladidly"!

0/0
25.1.2008 11:29

m

Re: Bez cukru, ale s nechutnymi a jedovatymi sladidly

s poslední frází souhlasím, ale kde jste proboha vzal že např. aspartam není zdravý nebo dietní???

Mimochodem ohledně aspartamu: "Aspartam je dipeptid (bílkovina) aminokyselin asparagové a fenylalaninu, běžně se vyskytuje v bílkovinné potravě. Aspartam je 100-200x sladivější a má zanedbabelnou energetickou hodnotu. Ze zdravotního hlediska je bezpečný, protože je v těle je metabolizován stejným způsobem jako bílkoviny z běžné stravy. Pouze osoby s intolerancí k fenylalaninu jej nesmějí používat."

0/0
25.1.2008 12:28

Monstrum Anonymič Anonymov

Re: Re: Bez cukru, ale s nechutnymi a jedovatymi sladidly

A to , že se ve vyšších pokojových teplotách rozkládá na formaldehyd a jiné jedy jsi nám jaksi taktně zapomněl říci. To je běžné mít plastovou láhev někde na sluníčku u vody...

0/0
25.1.2008 12:46

Lída

Re: Re: Re: Bez cukru, ale s nechutnymi a jedovatymi sladidl

A že se to nikdy doopravdy neprokázalo jste asi nepochytil zase vy. Nebo máte nějaký důvěryhodný zdroj, kde jste se to dočetl?

0/0
25.1.2008 13:51

agnofon

Re: Re: Re: Re: Bez cukru, ale s nechutnymi a jedovatymi sladidl

duveryhodny zdroj = nekdo kdo ma prospech z toho co rika :-) jsi dobry komik;-D ten nad tebou ma samozrejme pravdu;-)

0/0
25.1.2008 19:36

Lída

Re: Re: Re: Re: Re: Bez cukru, ale s nechutnymi a jedovatymi

Z nebezpečnosti aspartamu by měl prospěch třeba výrobce sladidel na jiné bázi. Na světě nejsou jen výrobci aspartamu. Přesto neexistuje žádná studie, která by potvrdila nebezpečnost aspartamu. :-P Pokud o ní víte, dejte vědět.

0/0
27.1.2008 8:07

jarda.h

Re: Re: Bez cukru, ale s nechutnymi a jedovatymi sladidly

Aspartam je možná dietní, ale zdravý určitě není. To mi nemusí nikdo říkat ani dokazovat, poznám to podle chuti (nechuti). Zdravý je cukr, sádlo, máslo, maso všeho druhu. Jen to nesmíte konzumovat po kilech. Všeho s mírou, k tomu trochu pohybu a jste zdraví, štíhlí a veselí. R^

0/0
27.1.2008 1:05

Karlos von Bahnhof

Nešlo by to trestně stíhat?

Pokud výrobce uvádí na obalu "bez cukru" a ve skutečnosti výrobek cukr obsahuje, znamená to, že úmyslně zákazníkovi lže. Pokud je zákazník diabetik, může tato lež vážně ohrozit zákazníkův život. Není náhodou tohle jasný případ trestného činu obecného ohrožení, spáchaného úmyslně za účelem osobního prospěchu (vyššího zisku nebo vyšší mzdy v důsledku vyššího zisku zaměstnavatele) ?

Nebylo by náhodou možné za tohle poslat před soud a potom na pár let natvrdo sedět pár bastardů, kteří jsou za tohle zodpovědní? Za obsah textu obalu výrobku jsou přece v každé firmě jasně dohledatelné zodpovědné osoby.

Až by rozneslo, že 5 lidí z jedné firmy vyrábějící nebo dovážející falešně ozančené potraviny "bez cukru" dostalo u soudu 5 let, ostatní by si to sakra rychle rozmysleli.

Nebo budeme jen dál číst špatné výsledky kontrol a když občas diabetik v důsledku takto pančovaných potravin zemře na extrémně vysokou hladinu cukru, označíme to za porušení předepsané diety a budeme dělat, že je to v pořádku?

0/0
25.1.2008 11:06

Lída

Re: Nešlo by to trestně stíhat?

Diabetik, který si kupuje potraviny jen na základě toho, že je na nich napsáno "Bez cukru" stejně diabetickému stravování vůbec nerozumí a asi špatně dopadne. A těm inteligentnějším to nevadí, protože je stejně zajímá hlavně celkový obsah sacharidů. :-P

0/0
25.1.2008 13:53

Karlos von Bahnhof

Re: Re: Nešlo by to trestně stíhat?

To máte sice pravdu, jenže jak tady napsali jiní, diabetici mají často oční problémy. Nápis "bez cukru" je vždy velkým písmem na čelní straně výrobku. Obsah výrobku (včetně sacharidů) je napsaný na zadní straně, obvykle milimetrovým písmem. Mám oči v pořádku, ale taky mám leckdy problém ta písmenka rozluštit. Jenže pokud to špatně přečtu já, tak si v nejhorším případě koupím něco s vysokou energetickou hodnotou a přiberu. Pokud to špatně přečte diabetik, je to průšvih.

0/0
25.1.2008 14:16

Lída

Re: Re: Re: Nešlo by to trestně stíhat?

Za prvé - pokud si to diabetik koupí omylem jednou, tak se celkem nic nestane. Cukrovka není alergie na cukr, aby trochu cukru diabetika zabila. A hlavně i potraviny, které jsou opravdu bez cukru mohou být pro diabetiky poměrně nevhodné. Třeba slané tyčky mají o dost víc sacharidů než čokoláda. Diabetik musí buď potravinu znát, nebo musí vždycky číst ty sacharidy a složení vůbec.

0/0
25.1.2008 16:01

Karlos von Bahnhof

Re: Re: Re: Re: Nešlo by to trestně stíhat?

OK, diabetik nejsem, takže takhle do detailu do toho nevidím. Akorát je mi celkem líto důchodců, kteří stojí v obchodě u regálu, mžourají na obaly výrobků přes brýle a pak se ptají, jestli by jim někdo nepřečetl, jestli je to bez cukru a jakou to má energetickou hodnotu.

A taky mi to nedalo a podíval jsem na jogurt, co jsem měl odpoledne na svačinu. Jogobella Light, v 150 g kelímku něco přes 12 g sacharidů (což mi nepřijde zrovna málo). Zajimavé na tom ale je, že jsem to dnes dopoledne koupil v obchodě, kde tyhle jogurty mají v chladícím boxu pod velkou cedulí DIA produkty. Tak nevím, není někde chyba?

0/0
25.1.2008 17:18

Lída

Re: Re: Re: Re: Re: Nešlo by to trestně stíhat?

Chyba je v tom, že  zvlášť ty starší diabetiky nikdo pořádně nenaučí, jak to s tm jídlem je. Pak by žádné dia produkty nepotřebovali. Mimochodem normální jogurt má tak 15-18 g sacharidů v kelímku, takže tenhle měl spíš míň.

0/0
25.1.2008 17:32

ja

Re: Re: Re: Re: Re: Nešlo by to trestně stíhat?

taky se podivejte, kolik je v tom light jogustu skrobu....a cim vice je vyrobce vychvaluje jak maji lahodnou kremovou chut, tim vic....

0/0
25.1.2008 18:21

Lída

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nešlo by to trestně stíhat?

Ten škrob už je samozřejmě zahrnutý pod ty sacharidy. Chuť je jiná věc, to pozná každý sám, jestli mu něco chutná nebo nechutná. Na kelímku by mělo být poctivě napsané složení, to podle chuti nepoznáte.

0/0
27.1.2008 8:09

Jiřik

osobní zkušenosti

Jako diabetik s ještě funkčním zrakem mohu potvrdit že "bez cukru nebo sugar free"ještě vůbec neznamená že je slazeno umělým sladidlem které v omezeném množství nezatěžuje organizmus co se týče mnozství zatěžujících cukrů,kolikrát použitá fruktoza jako sladidlo je horší co se týče nástupu zvýšené glykemie než třeba obyčejný oplatek s cukrem,nalézt na trhu mezi záplavou takto značených produktů je opravdu těžké nalézt něco jakoby na "přilepšení" bez ohrožení zvýšenou hladinou glykemie.Jediné pozitivní je že umělá sladidla začínají být levnější a jsou často dávány do produktů za účelem snížení ceny.Takže se dá vybrat i mezi některými ne sugar free výrobky když mají plné složení na obalu,ale to jsou zase ta malá písmenka.Co se týče kalorické hodnoty těchto potravin dle mého nejsou na "hubnůtí" vůbec vhodné,kolikrát mají větší energetickou hodnotu než obyčejné.........ale to jsou zase ta malá písmenka.Chtělo by to nové standarty

0/0
25.1.2008 11:01

Diabetik

Opravdu špatné značení.

Jako diabetik mám i oslabený zrak, proto nemám šanci na minerálkách nebo i jiných nápojích přečíst zda je tam kombinace cukru a sladidel a zda je nápoj vhodný i pro diabetiky. Nabídka třeba v porovnání s Německem je u nás mizerná a naši výrobci bezohlední.Rv

0/0
25.1.2008 10:32







Najdete na iDNES.cz